CarΗellas: Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα ελαστικά!

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα ελαστικά!

Κατά την παραγωγή ενός αυτοκινήτου, οι μηχανικοί καλούνται να επιλέξουν το μέγεθος των ελαστικών που θα τοποθετηθούν σε αυτό προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του αγοραστή, όπως η άνεση, η σωστή πληροφόρηση από το τιμόνι αλλά και το κράτημα.
tyre-explained
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κάποιους αριθμούς και σύμβολα στο προφίλ των ελαστικών. Γνωρίζετε τι δηλώνουν οι χαρακτήρες που αναγράφονται πάνω στα ελαστικά; Σε αυτό θα μας βοηθήσει ένα παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε ότι οι αναγραφόμενες τιμές ενός ελαστικού συμβατικού οχήματος είναι 255/40R19, TUBELESS, 3411, DOT, 100Y.Πάμε να δούμε αναλυτικά τη σημασία τους!
Η πρώτη τιμή (στο παράδειγμά μας 255) δηλώνει τα πλάτος του πέλματος των ελαστικών. Με τον όρο πλάτος πέλματος αναφερόμαστε στο κομμάτι του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Μετριέται σε χιλιοστά (mm) και στην ουσία δηλώνει πόσο φαρδύ είναι το ελαστικό. Στο παράδειγμά μας το πλάτος του ελαστικού είναι 255 χιλιοστά ή αλλιώς 25,5 εκατοστά.
Tyre-numbers
Η δεύτερη τιμή (στο παράδειγμά μας 40) αναφέρεται στο ύψος του προφίλ του ελαστικού. Το ύψος αυτό ισούται με την διαφορά της ακτίνας του τροχού από την ακτίνα του ελαστικού. Προσοχή όμως, ο αριθμός αυτός δεν δηλώνει απόσταση σε χιλιοστά αλλά τον λόγο του ύψους του ελαστικού προς το πέλμα του. Στο παράδειγμά μας το ύψος του προφίλ του ελαστικού είναι ίσο με το 40% του πέλματος (Υ=40/100*255).

Το γράμμα R προέρχεται από την λέξη Radial (ακτινωτός) και δηλώνει τον τρόπο κατασκευής του ελαστικού. Σπάνια θα βρεθεί διαφορετικός τύπος μιας και αυτον συναντάμε σε όλα τα αυτοκίνητα παραγωγής.
Η τρίτη τιμή (στο παράδειγμά μας 19) αναφέρεται στο μέγεθος του τροχού. Μετράμε ουσιαστικά την διάμετρό του σε ίντσες. Στο παράδειγμά μας η διάμετρος του τροχού είναι 19 ίντσες η οποίες όταν μετατραπούν σε χιλιοστά είναι ίσες με 482,6mm ή διαφορετικά 48,26 cm. Διευκρινίζεται ότι μία ίντσα ισούται με 2,54 εκατοστά!   
Αν παρατηρήσετε πάνω στο ελαστικό την λέξη TUBELESS σημαίνει ότι το ελαστικό δεν έχει σαμπρέλα. Τα παλαιότερου τύπου ελαστικά είχαν σαμπρέλα.
tyres
Ο τετραψήφιος αριθμός που αναγράφεται στη συνέχεια αναφέρεται στην “γέννηση” του ελαστικού. Τα δύο πρώτα ψηφία δηλώνουν την εβδομάδα παραγωγής του ελαστικού ενώ τα δύο τελευταία στο έτος. Στο παράδειγμά μας το ελαστικό κατασκευάστηκε την 34η εβδομάδα του 2011.
Η αναγραφή του DOT δείχνει ότι τα ελαστικά μας έχουν εγκριθεί για χρήση από το Υπουργείο Συγκοινωνιών των Η.Π.Α.
Τέλος, η τελευταία ένδειξη είναι μία από τις σημαντικότερες και έχει να κάνει με τις προδιαγραφές του ελαστικού. Ο αριθμός δηλώνει, βάση ενός πίνακα, πόσο βάρος μπορεί να αντέξει κάθε ελαστικό και το γράμμα που ακολουθεί αναφέρεται στην ανώτατη ταχύτητα που μπορεί να έχει το όχημα (άρα και κάθε ελαστικό) όταν αυτό είναι πλήρως φορτωμένο.
Σύνταξη κειμένου: Θοδωρής Κολονέλος