CarΗellas: Πως λειτουργεί το immobilizer;

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Πως λειτουργεί το immobilizer;

  Παλιότερα, τα αυτοκίνητα έπαιρναν εύκολα μπροστά με αντίγραφα κλειδιών, ή ακόμη και χωρίς κλειδί κάνοντας κάποια "μαγικά" με τα καλώδια κάτω από τη μίζα. Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, για την αντιμετώπιση των κλοπών, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πλέον και αυτό οφείλεται στη χρήση μιας συσκευής, το λεγόμενο immobilizer, το οποίο πλέον είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ακόμη και στα μικρά αυτοκίνητα.
maxresdefault
  Το immobilizer (γράφεται και ως immobiliser) είναι ένα σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα. Η λέξη είναι γαλλικής προέλευσης και βγαίνει από το immobile που σημαίνει
ακινητοποιώ. Στα ελληνικά αποδίδεται ως ακινητοποιητής αυτοκινήτου. Για την ακρίβεια είναι ένα σύστημα που δεν ακινητοποιεί ακριβώς, αλλά στην ουσία αποτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα του αυτοκινήτου από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα. Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει το immobilizer είναι να επεμβαίνει στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα για να ελέγχουν τον κινητήρα αποτρέποντας την εκκίνηση του αν δεν χρησιμοποιηθεί το αποκλειστικό κλειδί του οχήματος.
  Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί το immobilizer απλά και κατανοητά. Η γενική ιδέα είναι ότι το σύστημα αυτό πρέπει να αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη εκκίνηση με ηλεκτρικό και όχι με μηχανικό τρόπο και μάλιστα μόνο με το κλειδί του αυτοκινήτου χωρίς επιπλέον εξοπλισμό. Επίσης θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί να αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο, ούτε να διακοπεί ή να παρεμποδιστεί η λειτουργία του με χρήση ηλεκτρονικού ή άλλου εξοπλισμού. Τέλος θα πρέπει να έχει απρόσκοπτη λειτουργία ανεξάρτητα με το εξωτερικό περιβάλλον (καιρικές συνθήκες, παρεμβολές κλπ).
  Πως λειτουργεί, όμως, το όλο σύστημα; Υπάρχουν δύο τύποι immobilizer. Ο πρώτος περιλαμβάνει ένα σύστημα εγκατεστημένο στο τιμόνι, το οποίο επικοινωνεί χωριστά με το κλειδί και χωριστά με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Σε αυτήν την περίπτωση, το κλειδί του αυτοκινήτου διαθέτει έναν μικροσκοπικό πομπό ο οποίος περιέχει έναν κωδικό. Το σύστημα επικοινωνεί με το κλειδί μέσω μιας κεραίας που βρίσκεται στο τιμόνι, μόνο όταν βάλουμε το κλειδί στη μίζα. Το κλειδί στέλνει τον κωδικό στο immobilizer, το οποίο διαβάζει τον κωδικό και εκκινεί τον κινητήρα αν ο κωδικός είναι ο σωστός. Για λόγους ασφαλείας, η όλη διαδικασία γίνεται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου ούτως ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί το σύστημα (π.χ. με μια γεννήτρια κωδικών).
3
  Ο δεύτερος και πιο καινούργιος τύπος immobilizer που χρησιμοποιείται στα σημερινά οχήματα βασίζεται πάλι στην επικοινωνία του κλειδιού με το σύστημα, αλλά με μια διαφορετική διαδικασία. Σε αυτού του τύπου τα immobilizer, το σύστημα ακινητοποίησης βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Το σύστημα αυτό εκπέμπει έναν κωδικό. Το κλειδί διαβάζει τον κωδικό αυτό και παράγει έναν αντικωδικό που τον στέλνει πίσω στο σύστημα. Το immobilizer υπολογίζει κι αυτό με την σειρά του τον αντικωδικό και τον συγκρίνει με αυτόν που του έστειλε το κλειδί. Αν οι δυο κωδικοί συμπίπτουν το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά.
4
  Το δεύτερο σύστημα είναι ακόμη πιο ασφαλές από το πρώτο, γιατί ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που υποκλαπεί ο κωδικός, αυτός είναι πρακτικά άχρηστος καθώς την επόμενη φορά που θα ξαναγυρίσει το κλειδί θα παραχθεί ένας νέος κωδικός κ.ο.κ. Επομένως τώρα ξέρουμε πως λειτουργεί το immobilizer και γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά το αυτοκίνητο μας με ένα οποιοδήποτε κλειδί.
Πηγή:[coolweb.gr]