CarΗellas: Fiat PuntoGrale: Αυτό ήταν το Punto με τα "σωθικά" της Delta Integrale

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Fiat PuntoGrale: Αυτό ήταν το Punto με τα "σωθικά" της Delta Integrale

Μπορεί να κατασκευάστηκε σε μόλις ένα αντίτυπο, αλλά αξίζει να γνωρίζουμε το συγκεκριμένο μοντέλο. Το Fiat PuntoGrale ήταν ένα σκληροπυρηνικό Punto με τα μηχανικά μέρη της θρυλικής Lancia Delta Integrale. 



Παρουσιάστηκε το 1994 και η πραγματική του ονομασία ήταν Fiat Punto Grama 2. Το εικονιζόμενο αυτοκίνητο βασίστηκε στο γνωστό ιταλικό μοντέλο και έλαβε την περιποίηση της εταιρείας "Carrozzeria Maggiore" με έδρα το Τορίνο. Η εν λόγω εταιρεία είχε συμβάλλει στη δημιουργία αυτοκινήτων παραγωγής στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα το Fiat Barchetta.

Δείτε επίσης: Θυμάστε την Alfa 155 GTA Stradale με το μοτέρ της Lancia Integrale; (+video)

Το Fiat PuntoGrale, λοιπόν, όπως συνηθίζεται να το ονομάζουμε διατηρήθηκε σε επίπεδο concept. Ξεχωρίζει κατευθείαν από τα "φουσκωμένα" φτερά και τον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα στο εμπρός τμήμα. Η εμφάνιση του είναι ακόμα πιο σκληροπυρηνική με την ύπαρξη των αεραγωγών, τις πλαϊνές ποδιές, αλλά και τις πολύ ελαφριές ζάντες μεγέθους 16 ιντσών.



Ασφαλώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται κάτω από το καπό. Εκεί συναντάμε τον κινητήρα της Lancia Delta Integrale. Πρόκειται για ένα 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ, το οποίο αποδίδει 164 ίππους. Το "κερασάκι στην τούρτα" έρχεται με την ενσωμάτωση ενός συστήματος τετρακίνησης, το οποίο έρχεται επίσης απ' ευθείας από την θρυλική Integrale. Έτσι, τα 0-100 χλμ/ώρα είναι υπόθεση μόλις 7,3 δευτερολέπτων.

C20XE: Όταν οι Opel και Cosworth ένωσαν τις δυνάμεις τους (+video)

Το Fiat PuntoGrale χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο Φρανκενστάιν της αυτοκίνησης. Όπως ήδη αναφέραμε, όμως, δεν πέρασε σε μαζική παραγωγή και κατασκευάστηκε σε μόλις ένα αντίτυπο.