CarΗellas: Ο νέος 2λιτρος 610+ ίππων της Audi στο δυναμόμετρο (vid)

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ο νέος 2λιτρος 610+ ίππων της Audi στο δυναμόμετρο (vid)

Μπορεί να αποχαιρετάμε τους V8 κινητήρες λόγω των νέων απαιτήσεων του πρωταθλήματος DTM, αλλά τη θέση τους παίρνουν εξίσου δυνατοί κινητήρες μόλις 2.000 κ.εκ.
Ο εικονιζόμενος κινητήρας ανήκει στην Audi και εξελίχθηκε προκειμένου να πληροί όλες τις προδιαγραφές της νέας season, αλλά και να καταναλώνει λιγότερα από 100 κιλά καυσίμου ανά ώρα. Πρόκειται για έναν
τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα άμεσου ψεκασμού και χωρητικότητας 2.000 κ.εκ, που αποδίδει κάτι παραπάνω από 610 ίππους, δηλαδή είναι ισχυρότερος από τον V8 που θα αντικαταστήσει.
Για την εξέλιξή του χρειάστηκαν 2μιση ολόκληρα χρόνια και 1.000 ώρες στο δυναμόμετρο, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, πέρα από την υψηλή απόδοση, βασικός στόχος είναι και η αξιοπιστία διότι στο DTM η ομάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ίδιο μοτέρ για όλους τους αγώνες (περίπου 6.000 χιλιόμετρα στο όριο). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Audi RS5 DTM, στο οποίο θα τοποθετηθεί ο κινητήρας είναι περίπου 3 δευτερόλεπτα ταχύτερο ανά γύρο.
Ο συγκεκριμένος κινητήρας στροφάρει μέχρι τις 9.500 σ.α.λ. και ζυγίζει μόλις 85 κιλά, ενώ το βάρος του αγωνιστικού οχήματος δεν ξεπερνά τα 1.000 κιλά, κάτι που μεταφράζεται σε 1,6 κιλά/ίππο. Το επίσημο ντεμπούτο του νέου 2λιτρου κινητήρα θα γίνει στις 4 Μαίου στην πίστα του Hockenheim, όπου και θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα DTM. Μέχρι τότε, όμως, δυναμώστε τον ήχο και δείτε το video από την δυναμομέτρηση.