CarΗellas: Στο σφυρί σπάνιο πισωκίνητο Opel Lotus Omega

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Στο σφυρί σπάνιο πισωκίνητο Opel Lotus Omega

Ένα από τα «διαμάντια» της δεκαετίας του ‘90 είναι το Opel Lotus Omega, ένα σκληροπυρηνικό sedan που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Opel και Lotus.


Βασίζεται στην ισχυρή έκδοση GSi του Opel Omega, αλλά η βρετανική φίρμα άλλαξε κάθε στοιχείο ώστε να το μετατρέψει στο απόλυτο sedan. Εξωτερικά τοποθετήθηκε ένα νέο bodykit χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές.
Έτσι, αυτό το Opel δεν είχε την τρομακτική εμφάνιση αλλά η τελική ταχύτητα των 283 χλμ/ώρα δημιουργούσε προβλήματα στις ισχυρές BMW και Mercedes-Benz της εποχής.


Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρα που υπερκυβίστηκε από την Lotus. Έτσι, ο twin-turbo χωρητικότητας 3,6 λίτρων αποδίδει 377 ίππους και τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε μόλις 5 δευτερόλεπτα. Μιλάμε συνεπώς για το δεύτερο ταχύτερο τετράπορτο της εποχής. Επιπλέον προσθήκες ήταν το διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και το εξάρι μηχανικό κιβώτιο ZR1 που έστελνε την ισχύ αποκλειστικά στον πίσω άξονα.


Το εικονιζόμενο αυτοκίνητο βγήκε από το εργοστάσιο τον Ιούνιο του 1992 και συνολικά κατασκευάστηκαν λιγότερα από 1.000 αντίτυπα, όλα σε «Imperial Green Pearlescent» χρώμα. Βρίσκεται σε υπεράριστη κατάσταση, αν και έχει διανύσει σχεδόν 160.000 χιλιόμετρα. Οι εκτιμητές υπολογίζουν ότι η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 31.000 και 36.000 ευρώ.