CarΗellas: Lexus LFA: Ο καλύτερος ήχος στην ιστορία των V10 (+video)

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Lexus LFA: Ο καλύτερος ήχος στην ιστορία των V10 (+video)

Προς τα τέλη του 2010, οι Ιάπωνες δημιούργησαν ένα supercar που έμελλε να κρατήσει τη φήμη του αυτοκινήτου με τον καλύτερο ήχο.



Ο λόγος για το Lexus LFA, ένα αυτοκίνητο που δημιουργήθηκε σε μόλις 500 αντίτυπα. Εξοπλίζεται με χειροποίητο ατμοσφαιρικό V10 κινητήρα χωρητικότητας 4,8 λίτρων και η κωδική του ονομασία είναι «1LR-GUE». Φέρει μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων, αποδίδει 560 ίππους, 480 Nm ροπής και στροφάρει ελεύθερα μέχρι και τις 9.500 σ.α.λ. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται με 116 ίππους στο λίτρο, επίδοση εξαιρετική για έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα αυτού του μεγέθους.

Δείτε επίσης: Audi RS Q8 - Ακούστε το γρηγορότερο SUV του κόσμου (+vid)

Η εξέλιξή του δεν ήταν απλή υπόθεση. Για να επιτευχθεί αισθητή μείωση του βάρους χωρίς να χαθεί η αξιοπιστία, χρησιμοποιήθηκαν εξωτικά κράματα. Ο στροφαλοφόρος άξονας από κράματα τιτανίου που ήταν 40% ελαφρύτερος από αντίστοιχα εξαρτήματα άλλων V10. Τα έμβολα είναι κατασκευασμένα από ενισχυμένο αλουμίνιο, ενώ μπιέλες και βαλβίδες δημιουργήθηκαν από τιτάνιο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας κινητήρας τόσο ελαφρύς όσο ένας συμβατικός V6.



Η εσωτερική γωνία του V ήταν 72 μοιρών και δημιούργησε χώρο για την εσωτερική τοποθέτηση του ψυγείου λαδιού. Ταυτόχρονο ελαχιστοποίησε την εμφάνιση κραδασμών. Εννοείται πως ο συγκεκριμένος κινητήρας εξοπλίζεται με ξηρό κάρτερ, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους μηχανικούς να τον τοποθετήσουν πολύ χαμηλά και να παρέχουν λίπανση ακόμα και σε διαρκείς στροφές των 2G.



Πέρα από τον απίστευτο ήχο του, αυτός ο κινητήρας είχε τόσο χαμηλή αδράνεια και τριβές που μπορούσε να φτάσει από το ρελαντί μέχρι τον ηλεκτρονικό κόφτη σε 0,6 δευτερόλεπτα. «Ανέβαζε στροφές τόσο γρήγορα που αναγκαστήκαμε να βάλουμε ψηφιακό πίνακα οργάνων. Ο συμβατικός δείκτης στροφόμετρου δε θα μπορούσε να ακολουθήσει τον V10», εξομολογούνται χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της Lexus.

Στο video που ακολουθεί θα ακούσετε τον καλύτερο ήχο από V10 αυτοκινήτου παραγωγής. Ξυπνά μνήμες από την Formula 1 του παλιού καλού καιρού…