CarΗellas: Έρχονται πρόστιμα σε 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Έρχονται πρόστιμα σε 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες

Με καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών αυτοκινήτων που τα κινούν χωρίς να τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ αλλά ούτε έχουν πληρώσει ασφάλεια.
telikikloforias2016
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, η ηλεκτρονική διασταύρωση που αφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η/1/1996 και μετά έχει ολοκληρωθεί και το μόνο
που απομένει είναι να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα σε πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 1995, οι οποίοι υπολογίζονται σε 500.000 αναμένεται να παραλάβουν πολύ αργότερα τα πρόστιμα καθώς πρέπει να ξεκαθαρίσει το μητρώο.
Η καθυστέρηση της διασταύρωσης αυτοκινήτων με πρώτη Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 1995 έγκειται στο γεγονός πως έχουν εντοπιστεί χιλιάδες οχήματα της δεκαετίας του ’60, του ’70, του ’80 και του ’90 τα οποία το σύστημα «βλέπει» ότι κυκλοφορούν ενώ στην πραγματικότητα να έχουν καταστραφεί. Ο λόγος είναι ότι όλες οι μεταβολές στο παρελθόν γίνονταν χειρόγραφα.
Παράλληλα πέραν των παλαιών αυτοκινήτων στην υπουργική απόφαση αναφέρονταν πως τελικά οι διασταυρώσεις θα γίνονταν μόνο μία φορά το χρόνο αντί για δύο και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αν τεθεί σε ισχύ κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατά πολύ την «αποχή» από τους τεχνικούς ελέγχους σε όλη την Επικράτεια με ανυπολόγιστες ζημιές για τις επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και τους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως τους τελευταίους μήνες σχεδόν όλα τα ΚΤΕΟ πραγματοποιούν μπαράζ απολύσεων ώστε να μπορέσουν να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να καταστούν βιώσιμες ή καταγράφοντας μικρές ζημίες.
kteo
Αυξάνεται η «αποχή» από τα ΚΤΕΟΟ στόλος των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέρχονταν το 2016 σε 5,1 εκατ. αυτοκίνητα, 1,3 εκατ. φορτηγά και 1,6 εκατ. μοτοσυκλέτες. Κάθε χρόνο θα έπρεπε να πραγματοποιούνταν περίπου 2,5 εκατ. έλεγχοι ΚΤΕΟ σε αυτοκίνητα, περίπου 650.000 έλεγχοι σε φορτηγά και περίπου 800.000 έλεγχοι σε μοτοσυκλέτες.
Αντ’ αυτού κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μόλις 1,2 εκατ. έλεγχοι σε αυτοκίνητα με αποτέλεσμα μόλις το 50% των αυτοκινήτων να περνά από τον καθιερωμένο τεχνικό έλεγχο, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνονται και οι έλεγχοι στα φορτηγά. Στα δίκυκλα αντίθετα επικρατεί ένας χάος και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να ορίσει τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιούνται. Ωστόσο το άκρως ανησυχητικό είναι πως η έλευση του 2017 αύξηση κατά τουλάχιστον 10% την «αποχή» των ιδιοκτητών αυτοκινήτων από τα ΚΤΕΟ και σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, το ποσοστό αποχής στον σύνολο των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων ξεπερνά το 60%!
Τα πρόστιμαΟ παραλήπτης του ειδοποιητηρίου για ανασφάλιστο όχημα έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας το επιπλέον παράβολο 250 ευρώ. Αν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει:
- Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
- Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Όσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.
Όσον αφορά στα πρόστιμα για μη έλεγχο ΚΤΕΟ ορίζονται σε 150 ευρώ μέσω Taxisnet ενώ σε περίπτωση που πέσει κάποιος στην «τσιμπίδα» της Τροχαίας το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ το οποίο μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 50 ευρώ στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.
Το πρόστιμο της Τροχαίας σε περίπτωση ανέλεγκτων Φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, Ταξί, Ασθενοφόρων, Λεωφορείων από ΚΤΕΟ έχει οριστεί στα 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο 1/2 (200 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

!-- advertising nkaeOLKlzr9BMVWlbNfJQrsOVqA4loU3h9DV-lWKaQZJE3Pu5brzrgEk73n7bP2mTxZzXdLzx0UN-VRqbhNCMg==-->