CarΗellas: Ο αποδοτικότερος κινητήρας του κόσμου ανήκει στην Toyota (vid)

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ο αποδοτικότερος κινητήρας του κόσμου ανήκει στην Toyota (vid)

Με θερμική απόδοση 40% και 41% στην υβριδική του έκδοση, ο νέος 2λιτρος κινητήρας που θα συναντήσουμε για πρώτη φορά κάτω από το καπό της τρίτης γενιάς Toyota Auris έγινε το πιο αποδοτικό μοτέρ εσωτερικής καύσης του πλανήτη.
Να υπενθυμίσουμε ότι η θερμική απόδοση προκύπτει όταν διαιρέσουμε το μηχανικό έργο που παράγεται από τον κινητήρα, με τη χημική ενέργεια που προσφέρουμε μέσω του καυσίμου. Για να αυξηθεί αυτός ο
αριθμός πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, όπως η θερμότητα που χάνεται, οι τριβές που αναπτύσσονται και η ενέργεια υπό μορφή καυσαερίων που αφήνεται στο περιβάλλον.
Για να επιτευχθεί το 40%, οι μηχανικοί της Toyota επανασχεδίασαν τους αυλούς εισαγωγής-εξαγωγής δημιουργώντας μεγαλύτερη γωνία μεταξύ τους (από τις 31 στις 41 μοίρες). Έτσι κέρδισαν μία πιο ελεγχόμενη εισαγωγή του αέρα στον θάλαμο καύσης, που επιτρέπει ταχύτερη καύση του μείγματος αέρα-βενζίνης. Επίσης, ελάττωσαν τις τριβές στα κινούμενα μέρη με ειδική επεξεργασία μετάλλων που έγινε με λέιζερ και τοποθέτηση αντλίας λαδιού με μεταβλητή χωρητικότητα, ενώ κέρδισαν τις απώλειες για την ψύξη του κινητήρα, τοποθετώντας ηλεκτρική αντλία νερού. Βλέποντας το βίντεο του Engineering Explained και το επίσημο της Toyota μπορείτε να σχηματίσετε μία πιο ολοκληρωμένη γνώμη για τον εν λόγω κινητήρα.