CarΗellas: Κατατακτήριες GP Ουγγαρίας: 100ος poleman στην ιστορία της F1

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Κατατακτήριες GP Ουγγαρίας: 100ος poleman στην ιστορία της F1

Ο Max Verstappen πανηγύρισε στην Ουγγαρία την πρώτη pole position της καριέρας του και πρώτη της Red Bull την φετινή χρονιά αφήνοντας πίσω του τις Mercedes και βάζει δειλά-δειλά το όνομά του δίπλα σε αυτά των Hamilton και Bottas για την μάχη του φετινού τίτλου.

Μετά από 92 άκαρπες προσπάθειες, άπλετα ‘near-misses’ και ένα χαμένο ρεκόρ, ο Max Verstappen κατάφερε τελικά να πάρει την πρώτη pole position της καριέρας του, ύστερα από μια μαγευτική εμφάνιση
στις Κατατακτήριες Δοκιμές του Ουγγαρόρινγκ. Έγινε μάλιστα ο 100ος διαφορετικός poleman στην ιστορία της Formula 1 και ο πρώτος με κινητήρα Honda από τον Jenson Button στο Αυστραλιανό Grand Prix του 2006, 13 χρόνια και σχεδόν τέσσερις μήνες νωρίτερα.
Και μπορεί να μην κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του Sebastian Vettel, ως ο νεότερος στην ιστορία που θα εκκινήσει από την πρώτη θέση εκκίνησης σε ένα Grand Prix, κατάφερε εντούτοις να υπερκεράσει ξανά τις δύο Mercedes και αρχίζει να γλυκοκοιτάζει σιγά-σιγά και δειλά-δειλά την προοπτική μιας μάχης με τα «Ασημί Βέλη» για τον φετινό παγκόσμιο τίτλο.
Ο πρωτοπόρος της κατάταξης των οδηγών, Lewis Hamilton δεν κατάφερε να βρει ποτέ τον ρυθμό που έψαχνε στο Q3 και περιορίστηκε μόλις στην τρίτη θέση, ενώ ο ομόσταυλός του στην Mercedes, Valtteri Bottas, τον ξεπέρασε, σε ένα πολύ κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την μετέπειτα πορεία τουΦινλανδού στην γερμανική αρμάδα.
 Αντίθετα, οι δύο Ferrari, που «πέταγαν» στο πρώτο κομμάτι της πίστας, εκμεταλλευόμενες την υπέρτερη ισχύ του κινητήρα της SF90, «πόνεσαν» πολύ στο τελευταίο κομμάτι του γύρου, χάνοντας πολύ χρόνο και κάθε ελπίδα για κάτι καλό. Έτσι, ο Charles Leclerc, που είχε μια έξοδο στο Q1 που παραλίγο να του στερήσει την δυνατότητα να συνεχίσει στην διαδικασία, τερμάτισε τέταρτος, με τον Sebastian Vettel πολύ προβληματισμένο στην πέμπτη θέση
Έκτος θα εκκινήσει τον αυριανό αγώνα, ο ιδιαίτερα απογοητευτικός Pierre Gasly, με τον Γάλλο να μένει σχεδόν εννέα δέκατα μακριά από τον χρόνο που έδωσε την pole position στον team-mate του και να θέτει τον εαυτό του ξανά υπό σφοδρή αμφισβήτηση.
Από εκεί και έπειτα, ακολούθησαν οι δύο McLaren, με τον Lando Norris για άλλη μια φορά αυτό το τριήμερο πάνω από τον Carlos Sainz Jr. Στην ένατη θέση εκκίνησης θα βρεθεί αύριο ο Romain Grosjean με την Haas, ενώ την δεκάδα συμπληρώνει ο εκπληκτικός Kimi Raikkonen που κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο Q3 παρά τις εμφανείς αδυναμίες του πακέτου της Alfa Romeo στην Βουδαπέστη.
Από την πρώτη δεκάδα με μαλακή γόμα θα εκκινήσουν οι δύο McLaren, καθώς και οι Grosjean και Raikkonen, με τα μονοθέσια της Big3 να έχουν καταφέρει να προκριθούν στον τελικό φορώντας στο Q2 την μέση γόμα της Pirelli.
Εκτός τελικού έμειναν αντίθετα ο Nico Hulkenberg, που τερμάτισε την διαδικασία 11ος, καθώς και οι δύο Toro Rosso, που μετά τον εκπληκτικό τους αγώνα στην Γερμανία, αναγκάζονται να περιοριστούν στην 12η και 13η θέση με τον Daniil Kvyat να ηττάται για μόλις πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον ομόσταυλό του, Alex Albon.
14ος ολοκλήρωσε τις κατατακτήριες δοκιμές ο Antonio Giovinazzi αλλά βρίσκεται υπό διερεύνηση γιατί καθυστέρησε τον Lance Stroll στον γρήγορο γύρο του δεύτερου στο Q1, ενώ μόλις 15ος με μια ξαφνική απόλυτη έλλειψη ρυθμού στο δεύτερο σκέλος των Κατατακτήριων βρέθηκε ο Kevin Magnussen.
Την μεγάλη έκπληξη παραλίγο να καταφέρει να πετύχει ο 16ος George Russell, που επιβεβαίωσε την πρόοδο της Williams αυτό το τριήμερο, χάνοντας την πρόκριση στο Q2 για μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου από τον Nico Hulkenberg. Παρ ’όλα αυτά ο νεαρός Βρετανός θα εκκινήσει μπροστά από αμφότερες τις Racing Point, των Sergio Perez και Lance Stroll αλλά και από τον Daniel Ricciardo, ο οποίος είχε μια «αψιμαχία» εντός πίστας με τον Perez λίγο πριν ξεκινήσει τον γρήγορο γύρο του, που πιθανώς του κόστισε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διαδικασίας και τον άφησε στην 18η θέση, δίπλα στον Μεξικάνο.
Τελευταίος, ολόκληρα 1.3 δευτερόλεπτα μακριά από τον ομόσταυλό του ολοκλήρωσε την διαδικασία ο Robert Kubica, ο οποίος από την πλευρά του δεν έδειξε να πιστοποιεί την άνοδο σε απόδοση της FW42.
Ο μεγάλος αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 16:10 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΕΡΤ SPORTS HD καθώς και από το Cosmote Sport5HD. 
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!