CarΗellas: FP1-2 GP Ουγγαρίας: Η βροχή ξανάρχεται

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

FP1-2 GP Ουγγαρίας: Η βροχή ξανάρχεται

Σε μια Παρασκευή που τα όποια συμπεράσματα μοιάζουν τουλάχιστον αμφισβητήσιμα λόγω των μεικτών και υγρών καιρικών συνθηκών στο Ουγγαρόρινγκ, ο Lewis Hamilton και η Mercedes σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας.
Οι πιθανότητες βροχής για το τριήμερο στο Ουγγαρόρινγκ είναι αυξημένες, με έμφαση στην αυριανή ημέρα, όταν και αυτές ξεπερνούν το 60%. Τελικά, κάποιες ψιχάλες, που έγιναν βροχή, κόπασαν και ξανάγιναν
ψιχάλες έκαναν την εμφάνισή τους και σήμερα, σε αμφότερες τις περιόδους ελεύθερων δοκιμών, αναγκάζοντας πιλότους και ομάδες να ρίξουν τον ρυθμό τους, να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, μα κυριότερα, να περάσουν πολύ χρόνο κλεισμένοι στα γκαράζ.
Εν τέλει, ο ταχύτερος χρόνος της ημέρας σημειώθηκε το πρωί, κατά την διάρκεια του FP1, όταν ο Lewis Hamilton, εν τη απουσία του team-mate του σημείωσε 41 γύρους, ο πιο ταχύς εκ των οποίων στο 1:17:233. Ο Valtteri Bottas δεν κατάφερε να «γράψει» παρά μόνο έναν installation lap σε πολύ αργό ρυθμό, καθότι οι μηχανικοί παρατήρησαν πρόβλημα στην W10 του Φινλανδού και προέβησαν σε αλλαγή της κινητήριας μονάδας του. Αμφότερα τα μονοθέσια εμφανίστηκαν στην πίστα χωρίς προβλήματα το απόγευμα, όταν όμως αναγκάστηκαν να περιοριστούν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.
Μπροστά τους, τερμάτισαν την διαδικασία οι δύο Red Bull, που στο σαφώς πιο βροχερό FP2 έδειξαν να έχουν το πάνω χέρι. Ο Pierre Gasly δεν κατάφερε να είναι ταχύτερος από τον γύρο του Hamilton το πρωί, ολοκλήρωσε όμως πρώτος την διαδικασία, μπροστά από τον ομόσταυλό του, Max Verstappen, που έμεινε δεύτερος όπως και στην πρώτη περίοδο.
Αρκετά πίσω βρέθηκαν οι δύο Ferrari, με τον Charles Leclerc να τερματίζει την μέρα με μια έκτη και μία έβδομη θέση στις δύο περιόδους δοκιμών, ενώ ο Sebastian Vettel που ήταν τρίτος το πρωί, λιγότερα από δύο δέκατα μακριά από τον χρόνο του Hamilton, δεν κατάφερε τίποτα καλύτερο από την 13η θέση στο απογευματινό session.
Αρκετά ενθαρρυντική, παρουσιάστηκε η εικόνα της Renault, με τον Nico Hulkenberg να είναι έβδομος το πρωί και όγδοος το απόγευμα, την ώρα που ο Daniel Ricciardo «σκαρφάλωνε» στην πέμπτη θέση στο FP2, για να καταλάβει την θέση του ‘best of the rest’.
Ο Αυστραλός βέβαια, δεν κατάφερε ούτε εκείνος με την σειρά του να καταρρίψει τον χρόνο του Kevin Magnussen, που με το 1:17:942 του από την πρώτη διαδικασία, έμεινε στην κορυφή των πιλότων του midfield.
Ο ομόσταυλός του στην Haas, από την άλλη, Romain Grosjean, που συνεχίζει να πειραματίζεται με το αρχικό spec μονοθεσίου της Αμερικανικής ομάδας, ήταν αρκετά πιο πίσω, σκοράροντας μία 11η και μία 12η θέση.
Καλή εικόνα έδειξε και η Alfa Romeo, με τον Kimi Raikkonen να βρίσκεται στην δεκάδα σε αμφότερες τις περιόδους, σημειώνοντας μάλιστα την πέμπτη θέση το απόγευμα. Κάτι παραπάνω από δύο δέκατα πίσω του ήταν ο Antonio Giovinazzi, που πλασαρίστηκε ένατος ύστερα από ένα δύσκολο πρωινό, όταν και έχασε ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας, μένοντας στο γκαράζ.
Εντός δεκάδας με την σειρά τους, ήταν στην πρώτη περίοδο οι δύο McLaren, στην όγδοη και ένατη θέση, με τους Lando Norris και Carlos Sainz Jr, έμειναν όμως πιο πίσω, υπό εντονότερες συνθήκες βροχής το απόγευμα.
Έτσι, στην δέκατη θέση αναρριχήθηκε ο Daniil Kvyat, που μετά το podium στο Γερμανικό Grand Prix, εκμεταλλεύτηκε τις μεικτές συνθήκες του FP2 για να ανεβάσει την Toro Rosso στα ψηλότερα πατώματα και να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία για την ομάδα, καθώς ο Alexander Albon ήταν από νωρίς εκτός μάχης, έχοντας καταστρέψει την STR14 του με μια έξοδο στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας.
Μακριά από τις ψηλές θέσεις της κατάταξης έμειναν αντίθετα οι Racing Point και Williams, που έμειναν να παλεύουν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε αμφότερες τις διαδικασίες. Ο George Russell, μάλιστα, εμφανίστηκε ταχύτερος στο FP1 του Lance Stroll, επιβεβαιώνοντας έτσι την πρόοδο που έχει κάνει η ομάδα του Grove μετά τις αναβαθμίσεις που έφερε στο Hockenheim.
Κάπως έτσι, τα όποια συμπεράσματα από την πρώτη μέρα δράσης στο Ουγγρικό Grand Prix είναι σαφώς συγκεχυμένα και συγκρατημένα και μέλλει να φανεί ποιες θα είναι οι συνθήκες αύριο, σε τρίτες ελεύθερες δοκιμές και κατατακτήριες, για να φανεί και η πλήρης δυναμική των μονοθεσίων στο Ουγγαρόρινγκ.
Οι τρίτες ελεύθερες δοκιμές θα ξεκινήσουν αύριο, Σάββατο, στην 13:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος και θα ακολουθηθούν από τις Κατατακτήριες, τρεις ώρες αργότερα. Όλα τα τεκταινόμενα από την Βουδαπέστη καλύπτονται ζωντανά από το ΕΡΤ SPORTS HD και το Cosmote Sport5HD. 
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!