CarΗellas: Tech: Τι είναι το Αβάνς;

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Tech: Τι είναι το Αβάνς;

Όπως ήδη γνωρίζετε, η λειτουργία του τετράχρονου κινητήρα χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, την εισαγωγή, τη συμπίεση, την εκτόνωση και την εξαγωγή.
proporeia anafleksis
Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι ο σπινθήρας έρχεται από το μπουζί τη στιγμή που ολοκληρώνεται η φάση της συμπίεσης και περνάμε στη φάση της εκτόνωσης, δηλαδή όταν το έμβολο
βρίσκεται στο ΑΝΣ (άνω νεκρό σημείο). Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ισχύει διότι απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί η καύση όλου του μείγματος και να ξεκινήσει η παραγωγή έργου (φάση εκτόνωσης).
Κάπου εδώ έρχεται η προπορεία ανάφλεξης, το περίφημο Αβάνς! Μετριέται σε μοίρες στροφάλου και εκφράζει τη γωνιακή θέση του στροφαλοφόρου άξονα σε σχέση με το Άνω Νεκρό Σημείο όταν πραγματοποιείται η ανάφλεξη από το μπουζί. Έτσι, η καύση του μείγματος ολοκληρώνεται όταν το έμβολο φτάνει ή ξεπερνά οριακά το ΑΝΣ.
Ανάλογα με το είδος του κινητήρα και τις στροφές λειτουργίας, η προπορεία ανάφλεξης κυμαίνεται περίπου μεταξύ των 5 και 40 μοιρών, δηλαδή αυτή είναι η γωνιακή απόσταση της θέσης του στραφάλου σε σχέση με το ΑΝΣ όταν ενεργοποιείται η ανάφλεξη από τα μπουζί.