CarΗellas: Σχέση συμπίεσης: Τι είναι και πώς την υπολογίζουμε;

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σχέση συμπίεσης: Τι είναι και πώς την υπολογίζουμε;

Η σχέση συμπίεσης (ή λόγος συμπίεσης) είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ήρθε η στιγμή να αναλύσουμε τι είναι και πως υπολογίζεται!
Παρατηρώντας έναν κύλινδρο του κινητήρα θα διαπιστώσετε ότι όταν το έμβολο βρίσκεται στο Άνω Νεκρό Σημείο (ΑΝΣ) δημιουργείται ένας μικρός κενός χώρος, ο οποίος ονομάζεται θάλαμος καύσης. Όταν το
έμβολο βρίσκεται στο Κάτω Νεκρό Σημείο (ΚΝΣ), ο συνολικός διαθέσιμος χώρος αποτελείται από τον θάλαμο καύσης και την χωρητικότητα του κυλίνδρου (κυβισμός).
Η σχέση συμπίεσης είναι ουσιαστικά ένα κλάσμα, όπου στον αριθμητή υπάρχει το άθροισμα του όγκου του θαλάμου καύσης και της χωρητικότητας του κυλίνδρου, ενώ στον παρονομαστή υπάρχει μόνο ο όγκος του θαλάμου καύσης. Γνωρίζοντας τον κυβισμό και τον όγκο του θαλάμου καύσης μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα τη σχέση συμπίεσης.
Σχέση Συμπίεσης = (Μπλε όγκος+κόκκινος όγκος) : κόκκινος όγκος
Άλλος ένας τρόπος, ίσως ευκολότερος, για τον υπολογισμό της σχέσης συμπίεσης είναι να υπολογίσουμε τον συνολικό όγκο όταν το έμβολο βρίσκεται στο Κάτω Νεκρό Σημείο και να τον διαιρέσουμε με τον όγκο που εμφανίζεται όταν το έμβολο βρίσκεται στο Άνω Νεκρό Σημείο. Ας δούμε και ένα παράδειγμα: Έχουμε τρικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1500 κ.εκ και ο όγκος του θαλάμου καύσης είναι 50 κ.εκ, συνεπώς ο όγκος όταν το έμβολο βρίσκεται στο ΚΝΣ είναι 500+50=550 κ.εκ. Άρα η σχέση συμπίεσης είναι 550/50 ή αλλιώς 11:1.