CarΗellas: Boxer Vs επίπεδος κινητήρας: Όχι, δεν είναι το ίδιο! (pics)

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Boxer Vs επίπεδος κινητήρας: Όχι, δεν είναι το ίδιο! (pics)

Οι boxer κινητήρες είναι επίπεδοι, αλλά όλοι οι επίπεδοι κινητήρες δεν είναι boxer. Ώρα να αποδείξουμε γιατί οι δύο τύποι κινητήρων δεν είναι ίδιοι!
Ο πιο εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ένας κινητήρας είναι boxer, είναι να παρατηρήσετε τον στροφαλοφόρο άξονα και τον τρόπο με τον οποίο εδράζονται οι μπιέλες σε αυτόν. Στους boxer κινητήρες,
κάθε μπιέλα εδράζεται στο δικό της ξεχωριστό κομβίο στροφάλου και τα ζεύγη εμβόλων κινούνται αντιδιαμετρικά, δηλαδή ανά δύο φτάνουν πάντα ταυτόχρονα στο Άνω Νεκρό Σημείο (ΑΝΣ) και το Κάτω Νεκρό Σημείο (ΑΝΣ).
Boxer κινητήρας..!

Πάμε τώρα στους επίπεδους ή flat κινητήρες, όπως συχνά αποκαλούνται. Για να διαπιστώσετε αν ένας κινητήρας είναι επίπεδος αρκεί να φανταστείτε έναν κινητήρα σε διάταξη V, όπου η περιεχόμενη γωνία είναι μεγέθους 180 μοιρών. Αυτό αρκεί για να χαρακτηρίσουμε έναν κινητήρα επίπεδο, αλλά όχι boxer, διότι οι μπιέλες εδράζονται ανά ζεύγη στο ίδιο κομβίο του στροφάλου, ακριβώς όπως συμβαίνει σε κάθε κινητήρα σε σχήμα V.
Πρακτικά, η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι στους μεν boxer η ταχύτητα των ανά ζεύγος εμβόλων έχει πάντα αντίθετη κατεύθυνση, ενώ στους επίπεδους κινητήρες η ταχύτητα των ανά ζεύγος εμβόλων έχει πάντα ίδια φορά.
Επίπεδος κινητήρας..!

Ξεκινήσαμε με μία φράση: «Οι boxer κινητήρες είναι επίπεδοι, αλλά όλοι οι επίπεδοι κινητήρες δεν είναι boxer», Πράγματι, για να χαρακτηριστεί ένας κινητήρας επίπεδος πρέπει η περιεχόμενη γωνία να είναι 180 μοιρών, κάτι που συμβαίνει σε όλους τους boxer. Συνεπώς, οι boxer κινητήρες είναι επίπεδοι. Όμως, για να χαρακτηριστεί ένας κινητήρας boxer πρέπει τα ζεύγη εμβόλων να κινούνται αντιδιαμετρικά, κάτι που δε συμβαίνει σε όλους τους επίπεδους κινητήρες. Συνεπώς, οι επίπεδοι κινητήρες δεν είναι όλοι boxer.