CarΗellas: Turbo Vs κομπρέσορας: Ποιες οι διαφορές; (vid)

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Turbo Vs κομπρέσορας: Ποιες οι διαφορές; (vid)

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι είναι το turbo και τι είναι ο κομπρέσορας. Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούνται για την αύξηση της ισχύος, αλλά υπάρχει σημαντική διαφορά στον τρόπο λειτουργίας τους.
maxresdefault
Ξεκινώντας με το turbo να υπενθυμίσουμε ότι καθώς τα καυσαέρια αποβάλλονται από το σύστημα εξαγωγής, συναντούν μια φτερωτή την οποία και περιστρέφουν. Στη συνέχεια, ένας άξονας ενωμένος με την
φτερωτή καυσαερίων δίνει κίνηση σε μια δεύτερη φτερωτή(φτερωτή αέρα), με την οποία συμπιέζεται ο αέρα που είναι έτοιμος να εισβάλλει στο σύστημα εισαγωγής αέρα και εν συνεχεία στον θάλαμο καύσης. Βέβαια κατά την συμπίεση αέρα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας του.
turbo
Τη λύση εδώ την δίνει το intercooler, το οποίο λειτουργεί σαν ψυγείο και ψύχει τον αέρα πετυχαίνοντας αύξηση της πυκνότητάς του.Συνεπώς πραγματοποιούμε καύση με μεγαλύτερα ποσότητα οξυγόνου και αυξημένη παραγόμενη ισχύ.
Από την άλλη πλευρά, ο κομπρέσορας αποτελείται από δύο κοχλίες, εκ των οποίων ο ένας είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση του αέρα από το περιβάλλον και ο δεύτερος για την ώθηση του στον θάλαμο καύσης.Ο πρώτος κοχλίας είναι συνδεδεμένος μέσω ενός ιμάντα με τον στρόφαλο του κινητήρα και παίρνει κίνηση από αυτόν. Έπειτα, δίνει κίνηση στον δεύτερο κοχλία μέσω γραναζιού και το αποτέλεσμα είναι ο συμπιεσμένος αέρας να φτάνει τελικά στην εισαγωγή αέρα, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη απόδοση.
kompresoras
Ο Jason Fenske από το «Engineering Explained», με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μας αναλύει στο παρακάτω video πως λειτουργούν τα δύο συστήματα υπερπλήρωσης.