CarΗellas: Απολογισμός GP Ιταλίας: Νίκη Τίτλου

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Απολογισμός GP Ιταλίας: Νίκη Τίτλου

Η νίκη του Lewis Hamilton στην Monza εκτόξευσε την διαφορά από τον Vettel στους 30 βαθμούς, η στρατηγική της Mercedes την έφερε στους 25 από την Ferrari και το τριήμερο του Ιταλικού Grand Prix μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει την ταφόπλακα στις ελπίδες των “Κόκκινων” για έναν παγκόσμιο τίτλο.
DmGOCkyXoAsOVvK
Ο Lewis Hamilton έκανε την καλύτερη εμφάνιση του στην φετινή σεζόν, ξανά έθεσε τα όρια του οδηγικού ταλέντου και της αγωνιστικής του οξυδέρκειας ακόμα πιο πέρα και πήρε μια σπουδαία νίκη μέσα στο
«σπίτι» του Ιταλικού μηχανοκίνητου αθλητισμού, την Monza, προς απογοήτευσιν εκατοντάδων χιλιάδων Tifosi.
Αυτή η νίκη όμως, πέρα από την… συμβολική της σημασία, μπορεί να αποβεί εξόχως καθοριστική στην μάχη του φετινού τίτλου, καθώς ο Hamilton αύξησε πλέον την διαφορά του από τον βασικό διώκτη του, Sebastian Vettel, στους 30 βαθμούς, φτάνοντάς την στο έως τώρα ζενίθ της και σε δυσθεώρητα επίπεδα ακόμα και για την σαφή υπεροχή της SF71-H έναντι της W09. Έτσι, ο Βρετανός συνεχίζει να ηγείται για τέταρτο συνεχόμενο αγώνα στην βαθμολογία των οδηγών με 256 βαθμούς έναντι 226 του Vettel με επτά γύρους της σεζόν να απομένουν. Τρίτος παραμένει πάντα ο Kimi Raikkonen με 164, 92 μακριά από την κορυφή αλλά πέντε πάνω από τον συμπατριώτη του, «wingman» της Mercedes, Valtteri Bottas.
DmGmTnIW0AAgeU1
Την διαφορά του από τον ομόσταυλό του στην πέμπτη θέση διεύρυνε ο Max Verstappen που έφτασε στους 130 έναντι 118 του Daniel Ricciardo, ο οποίος δεν κατάφερε να δει την καρώ σημαία για δεύτερο συνεχόμενο Grand Prix και έμεινε έτσι έκτος στην βαθμολογία.
«Best of the rest» παραμένει ο Nico Hulkenberg στους 52 βαθμούς, τρεις μπροστά από τον Kevin Magnussen, παρ ’ότι κανένας εκ των δύο δεν βαθμολογήθηκε σήμερα, ενώ ισόβαθμοι στην ένατη και δέκατη θέση της κατάταξης είναι ο Sergio Perez και ο Fernando Alonso με 44 βαθμούς.
Από εκεί και έπειτα, έναν μόλις βαθμό πιο πίσω παραμένει ο Esteban Ocon, με τον Romain Grosjean να αναρριχάται στους 35 μετά την σημερινή του έκτη θέση και τον Carlos Sainz Jr. να φτάνει κι αυτός στους 32 βαθμούς, όντας στην 13η θέση της κατάταξης. Πιο πίσω, με 28 βρίσκεται ο Pierre Gasly της Toro Rosso, ενώ την 15αδα κλείνει ο Charles Leclerc στους 13 βαθμούς.
garagistas
Στους οκτώ βρίσκεται κολλημένος εδώ και δέκα αγώνες ο Stoffel Vandoorne, που έχει μείνει στην 16η θέση, μπροστά μόνο από τον Marcus Ericsson που έχει έξι, τον Lance Stroll που σκόραρε άλλον έναν σήμερα για να φτάσει στους πέντε και το δίδυμο των Hartley και Sirotkin που με δύο και κανέναν βαθμό αντίστοιχα ολοκληρώνουν την 20αδα των πιλότων του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Στους Κατασκευαστές, η Mercedes εκμεταλλεύτηκε τον σημερινό αγώνα για να αυξήσει κι άλλο την διαφορά της από την Ferrari, έχοντας πλέον 415 βαθμούς έναντι 390 της Scuderia που παραμένει στην δεύτερη θέση. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά των «Ασημί Βελών» επί των «Κόκκινων» εδώ και εννέα αγώνες και συγκεκριμένα από τους 27 βαθμούς που είχε δείξει το κοντέρ μετά το 1-2 των Hamilton-Bottas στην Βαρκελώνη. Σταθερά τρίτη αλλά πολύ μακριά πια από το δίδυμο που μάχεται για τον παγκόσμιο τίτλο είναι η Red Bull με 248.
drivers
Από την άλλη, μεγάλη μάχη δίνεται για την κατάληψη της τέταρτης θέσης στους Κατασκευαστές, αφού η Haas με τους οκτώ βαθμούς που συνέλεξε σήμερα για λογαριασμό της ο Romain Grosjean, έπιασε την Renault στους 84 βαθμούς με τις δύο ομάδες να ετοιμάζονται για το τελευταίο σπριντ στους επτά αγώνες που απομένουν με σκοπό την κατάκτηση του άτυπου τίτλου του «best of the rest».
Έκτη, αισθητά πιο πίσω πλέον, στους 52 βαθμούς μένει η McLaren, ενώ η Scuderia Toro Rosso βρίσκεται έβδομη με 30, δύο βαθμούς μπροστά από την νεοεισελθείσα συμμετοχή της Racing Point Force India, η οποία σε δύο μόλις αγώνες έχει συγκεντρώσει 28 βαθμούς. Μάλιστα, αν η Βρετανική -πλέον- ομάδα συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό, αντίστοιχα με τον ρυθμό συλλογής βαθμών των ανταγωνιστών της, μπορεί ακόμα και να φτάσει να ξαναμπεί στο παιχνίδι της διεκδίκησης της τέταρτης θέσης στον τελευταίο αγώνα στο Abu Dhabi.
Στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας βρίσκονται εκ νέου η Alfa Romeo Sauber που υποσκελίστηκε σήμερα από την Force India με 19 βαθμούς και η Williams, που σκόραρε για δεύτερη φορά φέτος, φτάνοντας στους πέντε βαθμούς.
teams
Κάπως έτσι η Formula 1 αφήνει την Ευρώπη και ξεκινάει το ταξίδι της στην Ασιατική ήπειρο, αρχής γενομένης από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο και το Grand Prix της Σιγκαπούρης. Η δράση στους δρόμους της Marina Bay θα ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στις 11:30 ώρα Ελλάδος με τις πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές και θα συνεχιστεί στις 15:30 με την δεύτερη περίοδο. Το πρόγραμμα του Σαββάτου προβλέπει την έναρξη των τρίτων Ελεύθερων δοκιμών στην 13:00 το μεσημέρι και των Κατατακτηρίων στις 16:00 ενώ ο μεγάλος αγώνας, 15ος της φετινής χρονιάς θα λάβει εκκίνηση στις 15:10 το μεσημέρι της Κυριακής, 16 Σεπτεμβρίου. Όλη η δράση θα καλυφθεί όπως πάντα ζωντανά από την Cosmote TV ενώ ο αγώνας και τα καλύτερα στιγμιότυπα των κατατακτήριων δοκιμών θα προβληθούν και από την ΕΡΤ.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το
Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!