CarΗellas: GP Ρωσίας: Ένας για όλους, όλοι για έναν!

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

GP Ρωσίας: Ένας για όλους, όλοι για έναν!

Ο Lewis Hamilton έκανε το καθήκον του να μείνει μπροστά από τον Sebastian Vettel, η Mercedes του δώρισε και την νίκη κι έτσι ο Βρετανός, νικητής του Ρωσικού Grand Prix, βρίσκεται μια ανάσα από τον πέμπτο τίτλο της καριέρας του.
race result

Ο Lewis Hamilton πανηγύρισε πριν λίγα λεπτά στο Sochi την όγδοη νίκη του την φετινή σεζόν για
το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, που τον φέρνει πλέον στην θέση του ξεκάθαρου Νο1 φαβορί για τον τίτλο, που θα είναι ο πέμπτος της καριέρας του και με τον οποίον θα ισοφαρίσει την σπουδαία επίδοση του Αργεντινού, Juan Manuel Fangio.
Αυτό βέβαια δεν έγινε χωρίς καμία αμφισβήτηση, αφού η νίκη του Hamilton ήρθε μετά από ξεκάθαρη εντολή των ανθρώπων της Mercedes στον Valtteri Bottas, που προηγείτο στον αγώνα, να αφήσει τον Hamilton να περάσει μπροστά. Ως τότε βέβαια, ο Hamilton είχε ήδη καταπονήσει ιδιαίτερα τα ελαστικά του, δίνοντας μια νικηφόρα μάχη με τον Sebastian Vettel για να επανακτήσει την δεύτερη θέση που είχε χάσει στην μάχη των pit stops.
Η αλλαγή Bottas και Hamilton πράγματι έγινε και έτσι, όταν ο Max Verstappen μπήκε επιτέλους στα pits, έχοντας οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα εκκινώντας με την soft γόμα, ο Βρετανός δεν είχε πλέον αντίπαλο και έφτασε άνετα στην 70η νίκη της καριέρας του. Το βάθρο, πέραν του Hamilton, συμπλήρωσαν ένας «παγωμένος» και εξόχως αμήχανος Bottas, καθώς και ο Sebastian Vettel, που δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από την τρίτη θέση στον τερματισμό.
Πιο πίσω, στην τέταρτη θέση πλασαρίστηκε σε έναν αθόρυβο αγώνα ο Kimi Raikkonen ενώ πέμπτος τερμάτισε τελικά ο Verstappen, ο οποίος ανήμερα των 21ων γενεθλίων του, αναρριχήθηκε από την 19η θέση του grid ως την κορυφή της κατάταξης, όπου και αμύνθηκε εξαιρετικά στις επιθέσεις των Mercedes και Vettel, προτού αναγκαστεί να προβεί στην απαραίτητη αλλαγή ελαστικών. Αρκετά πιο πίσω από τον Ολλανδό αλλά στην έκτη θέση βρέθηκε ο Daniel Ricciardo, που ταλαιπωρήθηκε για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα από πρόβλημα στην εμπρόσθια αεροδυναμική πτέρυγά του. “Best of the rest” για πρώτη φορά φέτος κατατάχτηκε ο Charles Leclerc, ο οποίος εκκινώντας από την έβδομη θέση και με μια έξυπνη στρατηγική από πλευράς Sauber αντιστάθμισε το χάντικαπ της εκκίνησης με την hypersoft και διατήρησε την θέση του ως τον τερματισμό. Πίσω του ήταν η τριάδα των Kevin Magnussen, Esteban Ocon και Sergio Perez, που έμεινε να μάχεται για μεγάλο διάστημα του αγώνα και ανάγκασε τους ιθύνοντες της Force India να προβούν σε αλλεπάλληλα team-orders μέσω ενδοεπικοινωνίας για να διασφαλίσουν την τάξη ανάμεσα στους δύο πιλότους τους, που ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί να ανταλλάσσουν χτυπήματα στο παρελθόν.
DoV_a56XUAAnd0Z
Εκτός δεκάδας έμειναν τελικά ο Romain Grosjean, στην 11η θέση, σε έναν δύσκολο αγώνα για την Haas από πλευράς ρυθμού, αλλά και ο Nico Hulkenberg, με την στρατηγική της Renault να μην συμμετάσχει στο χθεσινό Q2 για να έχει ελεύθερη επιλογή ελαστικών να μην δικαιώνεται, αφού τόσο ο Γερμανός όσο και ο 17ος Carlos Sainz Jr. δεν κατάφεραν να μπουν στους βαθμούς. 13ος έμεινε μόλις ο Marcus Ericsson, μπροστά από τον Fernando Alonso, τον Lance Stroll και τον Stoffel Vandoorne, που μαζί με τον Sainz Jr. αλλά και τον δεύτερο πιλότο της Williams και γηγενή, Sergey Sirotkin βρέθηκαν για άλλο ένα Grand Prix στις τελευταίες θέσεις του grid.
Οι μοναδικοί εγκαταλείψαντες από το Ρωσικό Grand Prix ήταν τα δύο μονοθέσια της Toro Rosso, που έμειναν έξω πολύ νωρίς, πριν καν συμπληρωθούν πέντε γύροι αγώνα, εξαιτίας μηχανικών προβλημάτων.