CarΗellas: Κατατακτήριες GP Μεξικό: Τελικά 1-2 για Ferrari

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Κατατακτήριες GP Μεξικό: Τελικά 1-2 για Ferrari

Ο Max Verstappen έχυσε την καρδάρα με το γάλα με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, έχασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την pole position στο Μεξικό και επέτρεψε στις Ferrari να διευρύνουν το σερί τους, «κλειδώνοντας» εν τέλει την πρώτη σειρά.
Οι Κατατακτήριες Δοκιμές έμοιαζαν εκ των προτέρων υπόθεση των δύο Ferrari. O Sebastian Vettel και ο Charles Leclerc ήταν ταχύτεροι σε δεύτερες και τρίτες ελεύθερες δοκιμές ενώ και στο FP1, όπου δεν
χρησιμοποίησαν καθόλου τα μαλακά ελαστικά, σχεδόν μάτσαραν τον ρυθμό του Lewis Hamilton με την κόκκινη γόμα της Pirelli. Κάπως έτσι, ο ανταγωνισμός φαινόταν ικανός να πλησιάσει μεν, αλλά όχι να σπάσει το σερί των έξι pole positions της Scuderia μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα. Η εικόνα αυτή αναστράφηκε όταν η Red Bull μπήκε δυναμικά στις Κατατακτήριες Δοκιμές, πέτυχε το 1-2 στο Q1 και έδωσε ελπίδα στους φίλους της ομάδας και ειδικά του Max Verstappen ότι τίποτα δεν είχε τελειώσει ακόμα και η διεκδίκηση της pole ήταν ανοιχτή.
Έτσι κι έγινε. Ο Ολλανδός ανερχόμενος superstar της Formula 1 έσπασε τα κοντέρ ήδη από τον πρώτο του γύρο στον τελικό των Κατατακτηρίων Δοκιμών και ήταν έτοιμος να κατακτήσει την δεύτερη pole position της καριέρας του και να βιώσει μια άτυπη λύτρωση για την χαμένη ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ του νεαρότερου poleman στην ίδια πίστα, την περσινή χρονιά. Τότε, επήλθε η καταστροφή. Ο Valtteri Bottas έχασε τον έλεγχο της W10 του στην Peraltada και έπεσε με δύναμη στον προστατευτικό τοίχο. Οι κίτρινες σημαίες ξεκίνησαν να ανεμίζουν αλλά ο ‘Mad Max’ δεν άφησε καθόλου το πόδι από το γκάζι, βελτιώνοντας τον χρόνο του και σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ πίστας που κατείχε ο πρώην team-mate του, Daniel Ricciardo. Χαρακτηριστικά μάλιστα, παραδέχθηκε με ευθύτητα στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε πως δεν έκοψε, παρότι είχε ενημέρωση για το ατύχημα του Valtteri, βγάζοντας ξανά στην επιφάνεια χαρακτηριστικά του κακού του εαυτού που είχαν δείξει να εκλείπουν την φετινή σεζόν. Οι αγωνοδίκες δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα την στάση του Max και τον τιμώρησαν με μια τυπική ποινή για τέτοια περιστατικά, 3 θέσεων στο σημερινό grid, κάτι που σημαίνει πως οι δύο Ferrari θα ανέλθουν στην κορυφή και θα κλειδώσουν την πρώτη σειρά με την έβδομη συνεχόμενη pole position της Scuderia στο φετινό πρωτάθλημα. 
Πρώτος θα εκκινήσει και πάλι ο Charles Leclerc, καθώς ο Sebastian Vettel είδε τον καλό του γρήγορο γύρο να χάνεται εξαιτίας του Bottas. Στην τρίτη θέση θα βρεθεί ο Lewis Hamilton με τον Βρετανό να κυνηγά να σκοράρει 14 βαθμούς περισσότερους από τον ομόσταυλό του για να στεφθεί και τυπικά παγκόσμιος πρωταθλητής. Δίπλα του θα τοποθετηθεί τελικά η RB15 του Max Verstappen, ενώ από την τρίτη σειρά της εκκίνησης θα δουν τα κόκκινα φώτα να σβήνουν ο Alex Albon, στην καλύτερη εκκίνηση της καριέρας του στην Formula 1 και ο Valtteri Bottas, οι μηχανικοί του οποίου δήλωσαν αισιόδοξοι πως θα μπορέσουν να επιδιορθώσουν το μονοθέσιο χωρίς να χρειαστεί ο Φινλανδός να εκκινήσει από το pitlane. ‘Best of the rest’ αναμετάξυ αυτού του κυκεώνα, κατατάχθηκε ο Carlos Sainz Jr με τον Lando Norris ακριβώς δίπλα του στην δεύτερη McLaren. Παράλληλα και οι δύο Toro Rosso κατάφεραν να πάρουν μια θέση στην δεκάδα με τον Daniil Kvyat να ξεπερνά για κάτι πάνω από ένα δέκατο του δευτερολέπτου, τον νέο team-mate του, Pierre Gasly.
Εκτός Q3 έμειναν αντίθετα και οι δύο Renault, σε άλλο ένα ταραχώδες τριήμερο για την Γαλλική ομάδα. Μετά τον αποκλεισμό των δύο μονοθεσίων τους από τα αποτελέσματα του Ιαπωνικού Grand Prix, λόγω χρήσης ενός συστήματος υποβοήθησης του πιλότου για την ρύθμιση της κατανομής πέδησης, έχασαν ολόκληρο το FP3 λόγω ενός προβλήματος στο σύστημα ψύξης τόσο στο μονοθέσιο του Daniel Ricciardo όσο και σε αυτό του Nico Hulkenberg. Έτσι, ο Αυστραλός θα εκκινήσει από την 13η θέση, μία πίσω από τον Γερμανό ομόσταυλό του. 11ος θα πάρει εκκίνηση ο τοπικός ήρωας Sergio Perez, που έκανε έναν πολύ καλό γύρο που παρότι δεν του επέτρεψε την είσοδο στον τελικό, τον αφήνει σε προνομιακή θέση λόγω της ελεύθερης επιλογής ελαστικών. Στην 14η και 15η θέση έμειναν οι δύο Alfa Romeo, που με εξαίρεση τον ταχύτερο γύρο του Kimi Raikkonen στο Q1, δεν έδειχναν σε κανένα σημείο του τριημέρου ικανές να πετύχουν κάτι καλό.
Εκτός από την πρώτη φάση των κατατακτήριων δοκιμών τέθηκε ο Lance Stroll και οι δύο Haas με τον Kevin Magnussen και τον Romain Grosjean να περιορίζονται στην 17η και 18η θέση, ίσως στις χειρότερες κατατακτήριες δοκιμές στην ιστορία της ομάδας. Το δίδυμο της Williams, με τον George Russell και πάλι μπροστά από τον Robert Kubica ολοκληρώνει το grid.

Ο μεγάλος αγώνας, που ενδέχεται να στέψει πρωταθλητή τον Lewis Hamilton θα λάβει εκκίνηση στις 21:10 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά τόσο από την ΕΡΤ SPORTS HD όσο και από το συνδρομητικό Cosmote Sport 5HD. 
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!