CarΗellas: FP1 GP Βελγίου: Διακοπές τέλος

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

FP1 GP Βελγίου: Διακοπές τέλος

Η Formula 1 επέστρεψε από τις καλοκαιρινές της διακοπές για τον 13ο γύρο της σεζόν στο Spa του Βελγίου και με τον Sebastian Vettel στην κορυφή των χρόνων στις πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές, μπροστά από τους Max Verstappen και Lewis Hamilton.
spa_francorchamps_circuit-wallpaper-1600x900
Στο Spa, ενόψει του Κυριακάτικου Βελγικού Grand Prix, βρίσκονται οι δέκα ομάδες και οι 20 πιλότοι της Formula 1, που επέστρεψαν από τις ταραχώδεις καλοκαιρινές τους διακοπές και ρίχτηκαν ξανά στην δράση,
ύστερα από απουσία τεσσάρων εβδομάδων. Ο Sebastian Vettel πήρε την πρωτοκαθεδρία με τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, ενάμιση και πλέον δέκατο πάνω από τον Max Verstappen, που έμεινε στην δεύτερη θέση. Αμφότεροι οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν την supersoft γόμα της Pirelli για να σημειώσουν αυτές τις επιδόσεις, κάτι που δεν έκανε ο τρίτος στην κατάταξη και πρωτοπόρος με 24 βαθμούς στην βαθμολογία των οδηγών, Lewis Hamilton, που έμεινε τρία δέκατα μακριά από τον συνδιεκδικητή του τίτλου.
Τέταρτος πλασαρίστηκε ο Kimi Raikkonen, οριακά πίσω από τον Βρετανό, ενώ στην πέμπτη θέση με την μέση γόμα βρέθηκε ο Valtteri Bottas, 366 χιλιοστά του δευτερολέπτου μακριά από τον Vettel, μία επίδοση που δείχνει πως η πλήρης δυναμική της Mercedes μέλλει να αποκαλυφθεί στην πορεία του τριημέρου.
Στην έκτη μόλις θέση περιορίστηκε η δεύτερη Red Bull, του Daniel Ricciardo, ο οποίος σόκαρε μέσα στον Αύγουστο τον μηχανοκίνητο κόσμο ανακοινώνοντας την μεταγραφή του στην Renault μετά το πέρας της σεζόν και ύστερα από πέντε χρόνια με την ομάδα του Milton Keynes. Ο Αυστραλός σήμερα όμως αντιμετώπισε πρόβλημα με την κινητήρια μονάδα του και έτσι σημείωσε ελάχιστους ανταγωνιστικούς γύρους στην πρώτη περίοδο δοκιμών, που δεν ήταν ικανοί να τον φέρουν πιο ψηλά από την έκτη θέση.
«Best of the rest» κατατάχτηκε ο Esteban Ocon για λογαριασμό της… «νέας» ομάδας του grid, ονόματι Racing Point Force India. Κι αυτό γιατί το consortium, του οποίου ηγείται ο Lawrence Stroll και που έσπευσε για την διάσωση της πρώην Ινδικής ομάδας, συνάντησε νομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες στην απόκτηση εκείνης, λόγω των επιπλοκών που προκάλεσαν στην μεταφορά των μετοχών 13 Ινδικές τράπεζες στις οποίες οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια οι πρώην μεγαλομέτοχοι της ομάδας, Dr.Vijay Mallya και Sahara Group. Έτσι, ο Καναδός δισεκατομμυριούχος και οι συνεργάτες του αγόρασαν την μονάδα παραγωγής της ομάδας στο Silverstone, τα δύο μονοθέσια καθώς και διέσωσαν το προσωπικό της και χάρη σε ένα παραθυράκι στους κανονισμούς της FIA, συμμετέχουν ως μια ολοκαίνουρια ομάδα στο πρωτάθλημα, ονόματι Racing Point Force India. Η ομάδα αυτή, συνεχίζει να εκπροσωπείται εντός πίστας από τους Sergio Perez (που κατετάγη ένατος στο FP1) και Esteban Ocon αλλά δεν διατηρεί τους βαθμούς που σκόραρε η Force India στο φετινό πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Από την άλλη, ως είναι λογικό, τόσο ο Γάλλος όσο και ο Μεξικάνος διατηρούν ακέραιους τους δικούς τους βαθμούς στην κατάταξη των οδηγών.
garagistas
Ανάμεσα στις δύο Force India, που έκαναν ένα ενθαρρυντικό «ντεμπούτο» σήμερα το πρωί, βάζοντας και τις δύο VJM11 στην δεκάδα, βρέθηκε ο Nico Hulkenberg, ενώ το καλό ξεκίνημα για την Renault πιστοποιήθηκε και από την δέκατη θέση του έτερου πιλότου των Γάλλων, Carlos Sainz Jr. Ο Ισπανός βρέθηκε κι αυτός στα πρωτοσέλιδα κατά την διάρκεια του καλοκαιρινού break, μιας και μέλλει να αντικαταστήσει τον Fernando Alonso στην McLaren, ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν θα βρίσκεται στην Formula 1 το 2019 και να αποδεσμευθεί πλήρως από την Red Bull στην οποία ανήκει μέχρι και σήμερα. Εξάλλου, οι Αυστριακοί απέρριψαν τον Sainz για την δικιά τους δεύτερη θέση δίπλα στον Max Verstappen, την οποία θα κληθεί να καλύψει ο Pierre Gasly της Toro Rosso.
Ο νεαρός Γάλλος δήλωσε ενθουσιασμένος με αυτήν την προοπτική και τερμάτισε 11ος σήμερα το πρωί, μία θέση πίσω από τον Sainz και μπροστά από τρία μονοθέσια με κινητήρα Ferrari. Την Haas του Romain Grosjean, που έμεινε 12ος και τις δύο Alfa Romeo-Sauber των Leclerc και Ericsson που ακολουθούν.
15ος έμεινε ο έτερος πιλότος της Toro Rosso, Brendon Hartley, με τον Lance Stroll, γιο του νέου ιδιοκτήτη της Force India, μία θέση πιο πίσω για λογαριασμό της Williams. Στις τελευταίες θέσεις έμειναν ο Kevin Magnussen στην 17η, ο Sergey Sirotkin, με την δεύτερη Williams στην 19η καθώς και οι δύο McLaren σε ένα δύσκολο πρωινό για την ιστορική Βρετανική ομάδα. 18ος πλασαρίστηκε ο Lando Norris, ο οποίος αντικατέστησε για την πρώτη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών τον Fernando Alonso, στο πλαίσιο της αξιολόγησής του ενόψει μιας πιθανής αναβάθμισης σε δεύτερο πιλότο την νέα σεζόν, ενώ τελευταίος έμεινε ο Stoffel Vandoorne, που στον εντός έδρας αγώνα του, αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα και πιθανή διαρροή και έμεινε έτσι για πολλή ώρα καθηλωμένος στο γκαράζ.
Η δράση στην πίστα του Spa-Francorchamps συνεχίζεται σε λίγη ώρα, στις 16:00 με την δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, η οποία θα μεταδοθεί αποκλειστικά και ζωντανά από τις 15:50 στο Cosmote Sport5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το
Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!