CarΗellas: GP Βελγίου: Ο Seb ξανάρχεται

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

GP Βελγίου: Ο Seb ξανάρχεται

Ο Sebastian Vettel εκμεταλλεύτηκε την χαώδη εκκίνηση του Βελγικού Grand Prix, κατεδίωξε τον Lewis Hamilton και τον πέρασε στην Les Combes, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για να ξαναμπεί στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Στο βάθρο για πρώτη φορά στο Spa ο Max Verstappen.
sebastian-vettel
Η χθεσινή ημέρα ήταν ολόκληρη αφιερωμένη στην μαγευτική εμφάνιση του Lewis Hamilton στις Κατατακτήριες Δοκιμές, όπου ο Βρετανός, χορεύοντας με την W09 του στην βροχή πήρε την pole position
μέσα από τα χέρια του Sebastian Vettel, επιτυγχάνοντας ένα ακόμα πλήγμα στις ελπίδες του αντιπάλου του για τον φετινό παγκόσμιο τίτλο. Όλα αυτά θεωρητικά όμως γιατί σήμερα ο Vettel δεν χαρίστηκε διόλου στον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή της Mercedes και πήρε τα ηνία του αγώνα μόλις από τον πρώτο γύρο, όταν κυνήγησε τον Lewis Hamilton και τον πέρασε αποφασιστικά στην τέταρτη στροφή της πίστας, δείχνοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το φετινό πρωτάθλημα να γλιστρήσει τόσο εύκολα μέσα από τα χέρια του.
Από εκεί και έπειτα ο Hamilton δεν βρέθηκε ξανά σε θέση να επανακτήσει την pole position πέρα από την επανεκκίνηση του αγώνα, μετά την έλευση του αυτοκινήτου ασφαλείας, αφού η βιασύνη του να επιτεθεί πριν την ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, όταν και δεν επιτρεπόταν ακόμα να προσπεράσει, του στοίχησε την μοναδική του ευκαιρία να απειλήσει τον Vettel
Belgium
Πίσω από τους δύο συνδιεκδικητές του πρωταθλήματος, τερμάτισε ο Max Verstappen. Ο Ολλανδός έκανε έναν ήσυχο αγώνα, προσπερνώντας στους πρώτους γύρους διαδοχικά τις δύο Force India, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί τον ρυθμό του και να φτάσει άνετα για πρώτη φορά στο βάθρο στον -σχεδόν- εντός έδρας αγώνα του, αφού ο νεαρός Ολλανδός έχει γεννηθεί από Βελγίδα μητέρα στο Hasselt του Βελγίου.
Τέταρτος, πίσω από τον Verstappen, βρέθηκε ο Valtteri Bottas. Ο Φινλανδός, που εκκίνησε από την 18η θέση του grid έκανε αλλεπάλληλα προσπεράσματα που τον έφεραν μέσα στην βαθμολογούμενη δεκάδα και ύστερα αναρριχήθηκε αθόρυβα μέχρι τις παρυφές του βάθρου με δύο εύκολες προσπεράσεις επί των Force India.
Τα δύο μονοθέσια της αναγεννημένης από τις στάχτες της Ινδικής ομάδας ακολούθησαν, με τον Sergio Perez στην πέμπτη και τον Esteban Ocon στην έκτη θέση, σε ένα μαγευτικό τριήμερο ντεμπούτο για την «νέα» ομάδα της Formula 1. Ο Perez εκμεταλλεύτηκε μάλιστα την αποτυχημένη παράτολμη κίνηση που έκανε στον πρώτο γύρο ο team-mate του να περάσει και τον Sebastian Vettel αλλά και τον Lewis Hamilton στην τέταρτη στροφή και έτσι ηγήθηκε του σχηματισμού των δύο VJM11.
Από εκεί και πέρα την δεκάδα συμπλήρωσαν οι δύο Haas, των Grosjean και Magnussen, που κατατάχτηκαν στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα, ο Pierre Gasly και ο Marcus Ericsson, με τους δύο τελευταίους να δίνουν υπερπολύτιμους βαθμούς στην Toro Rosso και την Sauber αντίστοιχα.
garagistas
Εκτός βαθμών έμειναν ο Carlos Sainz Jr. σε ένα απογοητευτικό Σαββατοκύριακο για την Renault, που έφυγε από το Spa με άδεια χέρια, οι δύο Williams των Sergey Sirotkin και Lance Stroll καθώς και οι Brendon Hartley και Stoffel Vandoorne, οι οποίοι συνέχισαν τις κακές εμφανίσεις που φέρνουν όλο και περισσότερο στο προσκήνιο την πιθανότητα απομάκρυνσής τους από τις θέσεις τους την νέα σεζόν.
Τα μεγάλα νέα στο Spa σήμερα όμως, δεν αφορούσαν τους τερματίσαντες αλλά το μεγάλο ατύχημα που προκλήθηκε στην αρχή του αγώνα, μόλις στην πρώτη στροφή και έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. Σε μια σύγκρουση που θύμιζε έντονα εκείνη του 2012, ο Nico Hulkenberg δεν μπόρεσε να φρενάρει εγκαίρως, έπεσε πάνω στον Fernando Alonso, του οποίου η McLaren απογειώθηκε και έπειτα προσγειώθηκε σχεδόν πάνω στην Sauber του εμβρόντητου Charles Leclerc, το halo του οποίου απεσόβησε τα χειρότερα. Στην ίδια αυτή καραμπόλα συμμετείχαν και ο Daniel Ricciardo με τον Kimi Raikkonen, οι οποίοι αποκόμισαν μία σπασμένη πίσω αεροτομή και ένα κλαταρισμένο ελαστικό αντίστοιχα και παρότι ήταν σε θέση να συνεχίσουν μετά από μια επίσκεψη στα pits, εγκατέλειψαν στην πορεία του αγώνα όντας πολύ μακριά από τους βαθμούς και με ζημιά στα μονοθέσιά τους.
f1
Κάπως έτσι, η Formula 1 αφήνει το Βέλγιο και μεταφέρεται στην Monza, όπου το επόμενο τριήμερο πιλότοι και ομάδες θα δώσουν την μάχη για την κατάκτηση του στέμματος στον «Ναό της Ταχύτητας», αρχής γενομένης από την πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 12:00.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το
Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!