CarΗellas: Κατατακτήριες GP Βελγίου: Μάννα εξ ουρανού

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Κατατακτήριες GP Βελγίου: Μάννα εξ ουρανού

Ο Lewis Hamilton είδε τους ουρανούς να ανοίγουν λίγο πριν την έναρξη του Q3, εκμεταλλεύτηκε εκ νέου άριστα τις βρόχινες συνθήκες που του παρουσιάστηκαν και πήρε μια ακόμα ανέλπιστη pole position.
Dlc2DcbWsAAbwy6
Τον… χορό της βροχής μοιάζει να χορεύει στα τελευταία Grand Prix ο Lewis Hamilton αφού για τρίτο συνεχόμενο αγωνιστικό τριήμερο, η ξαφνική νεροποντή ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού» για τον Βρετανό.
Οδήγησε αριστοτεχνικά στο Q3 και πήρε μια pole position που έμοιαζε τουλάχιστον δύσκολη, αν όχι και αδύνατη να επιτευχθεί, μετά την κυριαρχία των μονοθεσίων της Ferrari σε Ελεύθερες και Κατατακτήριες Δοκιμές μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Kimi Raikkonen, και ύστερα από λίγα λεπτά ο Sebastian Vettel, έσπασαν διαδοχικά στο Q2 το απόλυτο ρεκόρ πίστας που είχε πετύχει πριν λίγους μήνες ο Neel Jani με το αγωνιστικό πρωτότυπο Porsche 919 Evo.
Όλα αυτά, ώσπου ο Lewis Hamilton να ευτυχήσει να δει τις συνθήκες να τον ευνοούν ξανά. Εκμεταλλεύτηκε την οδηγική του δεξιοτεχνία και πήρε μια άνετη pole, κινούμενος πάνω από επτά δέκατα ταχύτερα από τον μεγάλο του αντίπαλο, Sebastian Vettel. Ο Γερμανός της Scuderia έμεινε να κοιτά αποσβολωμένος τον ήλιο να βγαίνει λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την δεύτερη θέση. Επίσης αποσβολωμένος ήταν και ο Esteban Ocon, ο οποίος βρέθηκε ακριβώς πίσω του, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση της καριέρας του στην Formula 1 (μαζί με την αντίστοιχη πέρυσι στην Monza) ύστερα από μερικές εβδομάδες πανικού για το τι μέλλει γενέσθαι με την ομάδα και την καριέρα του.
garagistas
Από εκεί και έπειτα, η μαγική μέρα για την Force India στο -επίσημο- πρώτο Σαββατοκύριακό της ως Racing Point Force India ολοκληρώθηκε με την τέταρτη θέση του Sergio Perez. Έτσι τα δύο ροζ μονοθέσια έκαναν το lock-out στην δεύτερη σειρά της εκκίνησης, σε μια πίστα που ανέκαθεν οι Ινδοί είχαν εξαιρετική συγκομιδή με highlight τους την pole position του Giancarlo Fisichella πριν εννέα χρόνια.
Στην πέμπτη θέση πλασαρίστηκε έπειτα ο εντυπωσιακός Romain Grosjean που εκμεταλλεύτηκε άριστα τις μεικτές συνθήκες για να βρεθεί πάνω, τόσο από τον Kimi Raikkonen που δεν κατάφερε να σημειώσει τελευταία γρήγορη προσπάθεια, επιστρέφοντας για αδιευκρίνιστο λόγο στα pits δύο λεπτά πριν το τέλος, όσο και από τις δύο Red Bull που έμειναν στην τέταρτη σειρά του grid, με τον Max Verstappen μπροστά από τον Daniel Ricciardo.
Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Kevin Magnussen στην δεύτερη Haas και ο Valtteri Bottas, ο οποίος δεν σημείωσε καν χρόνο, αφενός μεν γιατί αύριο θα εκκινήσει από την τελευταία θέση λόγω αλλαγής κινητήρα, αφετέρου δε γιατί είχε ένα εντυπωσιακό παρολίγον ατύχημα στην αρχή του Q3 όταν πατώντας ανεπαίσθητα στην λευκή γραμμή έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του με υψηλή ταχύτητα και έκανε τετακέ.
Εκτός από το Q2 έμειναν οι δύο Toro Rosso των Pierre Gasly και Brendon Hartley, όπως και οι δύο Sauber με τον Charles Leclerc στην 13η και τον Marcus Ericsson στην 14η θέση. Την πεντάδα των αποκλεισθέντων έκλεισε ο Nico Hulkenberg, ο οποίος και αυτός δεν σημείωσε γρήγορη προσπάθεια, γνωρίζοντας πως θα βρεθεί κι αυτός στην τελευταία σειρά του grid,δίπλα στον Valtteri Bottas.
Τέλος, από την πρώτη φάση των Κατατακτηρίων Δοκιμών προέκυψε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Carlos Sainz Jr. έκανε λόγο για έλλειψη πρόσφυσης στον γρήγορο γύρο του και έμεινε εκτός, μόλις 16ος, ενώ μαζί τον ακολούθησαν οι δύο McLaren και οι δύο Williams σε ένα καταστροφικό ως τώρα διήμερο για τις πάλαι ποτέ κραταιές Βρετανικές ομάδες. Ο Fernando Alonso ηγήθηκε της τετράδας, στην 17η θέση, μπροστά από τους Sirotkin και Stroll ενώ ο γηγενής Stoffel Vandoorne έμεινε ξανά τελευταίος, όπως είχε συμβεί σε όλες τις έως τώρα περιόδους ελεύθερων δοκιμών.
qualΚάπως έτσι, τα μονοθέσια θα πάρουν αύριο εκκίνηση για τον 13ο γύρο της σεζόν στο Spa του Βελγίου στις 16:10 ώρα Ελλάδος με την μετάδοση του Cosmote Sport5HD να ξεκινά από τις 15:45. Παράλληλα, η ΕΡΤ θα μεταδίδει ήδη από τις 15:00 τα καλύτερα στιγμιότυπα των Κατατακτηρίων Δοκιμών σε μαγνητοσκόπηση, πριν προβάλλει ζωντανά τον μεγάλο αγώνα από το ΕΡΤ2 και το ΕΡΤHD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το
Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!