CarΗellas: FP1-2 GP Ιταλίας: Μια τρελή, τρελή Παρασκευή

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

FP1-2 GP Ιταλίας: Μια τρελή, τρελή Παρασκευή

Οι Sebastian Vettel και Kimi Raikkonen βρέθηκαν στην κορυφή των χρόνων κλείνοντας την πρώτη ημέρα δράσης του Ιταλικού Grand Prix, σε μια Παρασκευή που είχε βροχή, ένα μεγάλο ατύχημα και πολλές πολλές εξόδους.
vettel

Η πρώτη ημέρα δράσης για τον 14ο γύρο της σεζόν του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, του Ιταλικού Grand Prix, ήταν μια χαώδης Παρασκευή. Ξεκίνησε υπό άθλιες συνθήκες καταρρακτώδους
βροχής, που οδήγησαν στην ματαίωση των Ελεύθερων Δοκιμών του GP3 και προσομοίαζαν σε εικόνα και ένταση εκείνες που συνάντησαν πιλότοι και ομάδες δέκα χρόνια νωρίτερα στην ίδια πίστα, όταν ο Sebastian Vettel πήρε την πρώτη pole και νίκη καριέρας με την Toro Rosso.
Το πρωί, χωρίς να γίνει καθόλου χρήση slick γομών από πλευράς των πιλότων, η εικόνα της δυναμικής των μονοθεσίων δεν ήταν διόλου αντιπροσωπευτική. Ο Sergio Perez για λογαριασμό της νεοσυσταθείσας Racing Point Force India ήταν στην κορυφή, με έναν χρόνο στα τελευταία λεπτά της διαδικασίας. Πίσω του ο Kimi Raikkonen και ο Esteban Ocon, με τους τρεις πιλότους να βελτιώνουν τους χρόνους στο τέλος και να ξεπερνούν την τετράδα των πιλότων της οικογένειας της Red Bull που είχε ως τότε τα ηνία. Έτσι, οι Brendon Hartley, Daniel Ricciardo, Pierre Gasly και Max Verstappen κατατάχτηκαν στις θέσεις 4-7, με τον Αυστραλό να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την νέα αναβαθμισμένη κινητήρια μονάδα της Renault νωρίς στα πρώτα λεπτά της περιόδου. Την δεκάδα συμπλήρωσαν οι δύο Renault των Carlos Sainz Jr. και Nico Hulkenberg μαζί με την Mercedes του Valtteri Bottas.
fp1
Από αυτήν έλειπαν οι δύο βασικοί διεκδικητές του τίτλου, Lewis Hamilton και Sebastian Vettel, με τον Βρετανό να κατατάσσεται μία θέση πίσω από τον team-mate του, στην 11η και τον Γερμανό να μην καταφέρνει τίποτα καλύτερο από την 17η θέση. Τα κόζα όμως άλλαξαν στην δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών που διεξήχθη σε πολύ καλύτερες συνθήκες το απόγευμα. Ο Γερμανός κυριάρχησε, σημειώνοντας τον ταχύτερό του γύρο με 1:21:105 στον τέταρτο γύρο του με τα supersoft, ο οποίος ήταν 0.270 δευτερόλεπτα ταχύτερος του αντίστοιχου που είχε σημειώσει ο Kimi Raikkonen λίγο νωρίτερα. Έτσι, οι δύο Ferrari έκαναν το 1-2 με το κλείσιμο της πρώτης ημέρας στον εντός έδρας αγώνα τους, με τον Lewis Hamilton και τον Valtteri Bottas να ακολουθούν.
garagistas
Μακριά, στην πέμπτη και έκτη θέση έμειναν ο Max Verstappen και ο Daniel Ricciardo για λογαριασμό της Red Bull, πάνω από ένα δευτερόλεπτο μακριά από την κορυφή. Τον τίτλο των «best of the rest» φαίνεται να διεκδικούν για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο οι δύο Force India, που ήταν στο FP2 στην έβδομη και όγδοη θέση, ενώ στην δεκάδα βρέθηκαν και οι Charles Leclerc και Nico Hulkenberg.
Από την άλλη, εκτός αυτής ήταν και οι δύο Haas, με τον Romain Grosjean 11ο και τον Kevin Magnussen 13ο φορώντας το καινούριο πάτωμα της Αμερικανικής ομάδας, ενώ παράλληλα και οι δύο Toro Rosso έμειναν πολύ πίσω, παρά τον ενθαρρυντικό ρυθμό που είχαν το πρωί στο βρεγμένο.
fp2
Καταστροφικό προβλέπεται το τριήμερο εκ νέου για τις McLaren και τις Williams, που έμειναν πολύ χαμηλά στην κατάταξη, οι μεν πρώτες στις θέσεις 18-19 με τον Fernando Alonso και τον επανακάμπτοντα -μετά την συμμετοχή του Lando Norris στις πρώτες Ελεύθερες- Stoffel Vandoorne , οι δε δεύτερες στην 15η και 17η θέση με τον Sergey Sirotkin μπροστά από τον Lance Stroll. Χαρακτηριστικά, τα τέσσερα Βρετανικά μονοθέσια κατάφεραν να βρεθούν πάνω μόνο από την μία Toro Rosso, του Hartley, που τερμάτισε 16ος και την Alfa Romeo-Sauber του Marcus Ericsson που δεν σημείωσε χρόνο μετά το τρομακτικό ατύχημα που υπέστη στην αρχή της διαδικασίας.
Η συνέχιση του Ιταλικού Grand Prix θα λάβει χώρα αύριο, Σάββατο με τις Ελεύθερες Δοκιμές 3 στην 13:00 ώρα Ελλάδος και τις Κατατακτήριες στις 16:00 το απόγευμα, που θα μεταδοθούν αποκλειστικά ζωντανά από το Cosmote Sport 5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το
Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!