CarΗellas: Pre-Race GP Γερμανίας: Ο άσωτος υιός

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Pre-Race GP Γερμανίας: Ο άσωτος υιός

Ο Sebastian Vettel επιστρέφει στην πίστα που στοίχειωσε τα όνειρά του και σημάδεψε την απόδοσή του επί 12 μήνες την ώρα που ο μεγάλος του αντίπαλος, Lewis Hamilton και η ομάδα του, Mercedes προελαύνουν προς τους έκτους τους παγκόσμιους τίτλους.
Erlösung {die}. Αυτή είναι η λέξη που πιθανώς κυριαρχεί στο πνευματικό λεξιλόγιο του Sebastian Vettel καθώς επιστρέφει στην Γερμανία και το Hockenheimring, 12 μήνες μετά την καταστροφική του έξοδο στο
«στάδιο», που του κόστισε 25 βαθμούς, πιθανώς έναν παγκόσμιο τίτλο ή στην απέλπιδα περίπτωση που ο Γερμανός βάλει σύντομα τέλος στην λαμπρή του πορεία, ίσως ακόμα και μια ολόκληρη καριέρα.
Erlösung σημαίνει άλλωστε «λύτρωση» ή «εξιλέωση». ‘Salvation’ ή μάλλον ‘Redemption’, καταπώς κραύγαζε ο Daniel Ricciardo μετά την ιστορική του νίκη στο Πριγκιπάτο τον προπερασμένο Μάιο, βάζοντας τον εν λόγω όρο στο παγκόσμιο μηχανοκίνητο λεξιλόγιο.
Ο Sebastian Vettel επιστρέφει στον τόπο ενός επιτελεσμένου εγκλήματος χωρίς κανένα θύμα πέρα από τον ίδιο έναν (σχεδόν ακριβώς) χρόνο αργότερα. Ήταν 22 Ιουλίου του 2018 όταν ο Γερμανός πολυπρωταθλητής έμοιαζε έτοιμος να μετουσιώσει την pole position που είχε κατακτήσει την προηγούμενη σε νίκη την Κυριακή και να αυξήσει την διαφορά του στην κορυφή του πρωταθλήματος από τον Lewis Hamilton.
Στον 52ο γύρο, και με άλλους 15 να απομένουν για την καρώ σημαία του τερματισμού, ο τοπικός ήρωας έχασε τον έλεγχο στην στροφή 12 με χαμηλή ταχύτητα, γλιστρώντας με τα φθαρμένα του ελαστικά στο υγρό οδόστρωμα. Ακούμπησε στην μπαριέρα και αφέθηκε να χτυπιέται λυσσαλέα πάνω στο τιμόνι του, νοιώθοντας την έκταση του σφάλματος και την απόγνωση της στιγμής να βαραίνουν το κουρασμένο σώμα του.
Επέστρεψε μέχρι το motorhome της Scuderia μην βγάζοντας το κράνος του και πιθανώς κάπως έτσι να είδε κιόλας τον μεγάλο του αντίπαλο για τον παγκόσμιο τίτλο, Lewis Hamilton, να επιστρέφει από την καταστροφική 14η θέση των Κατατακτήριων Δοκιμών και να παίρνει την νίκη, διευρύνοντας το σερί του σε αγώνες υπό βροχή και προσπερνώντας κατά 17 βαθμούς τον Vettel στην βαθμολογία των οδηγών.
Στο 12μηνο που ακολούθησε, ο Γερμανός κατάφερε να σκοράρει μονάχα μία νίκη, έναν μήνα αργότερα στο Βελγικό Grand Prix, την ώρα που ο Hamilton ολόκληρες 14 (επτά σε κάθε σεζόν) για να πάρει με τον πιο εμφατικό τρόπο το περσινό και να καλπάζει ολοταχώς και προς το φετινό πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικά, ο Βρετανός νυν παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας προηγείται κατά 100 βαθμούς του Vettel, που βρίσκεται μόλις στην τέταρτη θέση με ένα ζευγάρι δεύτερες και ένα ζευγάρι τρίτες θέσεις σε δέκα αγώνες στην φετινή χρονιά.
Στο μεσοδιάστημα αυτό, ο Hamilton έμοιαζε και κυριολεκτικά ήταν ασταμάτητος, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων τους εκπληκτικούς γύρους που του έδωσαν την pole position σε Ουγγαρία και Σιγκαπούρη, τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες πέρυσι μεταξύ του Ιταλικού και του Ιαπωνικού Grand Prix και φέτος μεταξύ του Ισπανικού και του Γαλλικού αγώνα και έχει αναβιβάσει εαυτόν στην δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων πιλότων όλων των εποχών, κάνοντας να μοιάζει μονάχα θέμα χρόνου να σπάσει όλα τα ρεκόρ του Michael Schumacher και να ανέβει στην κορυφή.
Ταυτόχρονα, ο Vettel επιδόθηκε σε ένα κυκεώνα λαθών που τον έριχναν ολοένα και βαθύτερα στην δίνη της αγωνιστικής ανυποληψίας. Τα τετακέ σε Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ πέρυσι είχαν γίνει «ανέκδοτο» στον «μαγικό κόσμο» της Formula 1, ενώ οι κακές επιδόσεις συνεχίστηκαν φέτος με άλλο ένα τετακέ στο Μπαχρέιν και αισίως το ατύχημα που προκάλεσε ο Γερμανός με θύμα τον Max Verstappen ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα στο Silverstone.
Μ ’αυτά και μ ’αυτά, οι φήμες που θέλουν τον Vettel να αποχωρεί σύντομα από το σπορ έχουν φουντώσει και με τους υποστηρίζοντες τον Charles Leclerc στην «κόκκινη ενδοοικογενειακή μάχη» να πολλαπλασιάζονται.
Ο Vettel επιστρέφει φέτος στην Γερμανία με μονάχα έναν στόχο. Να πετύχει μια προσωπική εξιλέωση, να ανατρέψει το εις βάρος του σκηνικό και τα προγνωστικά και να θέσει εαυτόν ξανά στην μάχη για νίκες και παγκόσμιους τίτλους.
Αν, όπως στην παραβολή του ασώτου υιού, αυτή η επιστροφή στο σπίτι θα δρέψει τους καρπούς που ο Seb φιλοδοξεί, μένει να φανεί στην πορεία του τριημέρου και της φετινής σεζόν.
Η δράση στο Hockenheim θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές και θα συνεχιστεί στις 16:00 με την δεύτερη περίοδο. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει τις τρίτες ελεύθερες δοκιμές στην 13:00 και τις Κατατακτήριες στις 16:00 ενώ το 11ο Grand Prix της χρονιάς θα λάβει εκκίνηση στις 16:10 ώρα Ελλάδος την Κυριακή. Όλα τα τεκταινόμενα στην γερμανική πίστα θα καλυφθούν τόσο από το ΕΡΤ SPORTS HD όσο και από το Cosmote Sport5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!