CarΗellas: Pre Race: Το Βρετανικό Grand Prix στο Silverstone

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Pre Race: Το Βρετανικό Grand Prix στο Silverstone

Το Βρετανικό Grand Prix στο Silverstone θα είναι ο 1007ος αγώνας στην ιστορία του σπορ, θα διεξαχθεί παρόντος της «αυτού μεγαλειότητος» James Bond και δεν θα αποτελέσει -τουλάχιστον προς ώρας- το τελευταίο Βρετανικό Grand Prix της σύγχρονης ιστορίας στο παλιό πολεμικό αεροδρόμιο. 
Καθώς οι μέρες πλησίαζαν για την τέλεση του φετινού Βρετανικού Grand Prix, οι διοργανωτές διαφήμιζαν ξανά και ξανά το event ως τον τελευταίο αγώνα της Formula 1 που θα διεξαχθεί ποτέ στο Silverstone,
πιθανώς και για να αυξήσουν τις πωλήσεις των φετινών τους εισιτηρίων. Αυτό βέβαια μόνο ψέμα δεν ήταν, καθώς η λέσχη BRDC, ιδιοκτησίας της οποίας είναι η θρυλική πίστα, είχε χρησιμοποιήσει ένα ‘break-out clause’ στο 17ετές σύμφωνο που είχε υπογράψει με την Formula 1, το οποίο προέβλεπε αύξηση 5% ετησίως επί της αρχικής τιμής που οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει πίσω στο 2009.
Κάπως έτσι, το φετινό έμελλε να είναι το τελευταίο Βρετανικό Grand Prix, υπό το δεδομένο καθεστώς, αν και η Liberty Media είχε υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους την επιθυμία της να διατηρηθεί το Silverstone στο καλεντάρι για πολλά ακόμα χρόνια. Το πρόβλημα αυτό, δεν αφορά βέβαια μονάχα το Silverstone. Πριν λίγους μήνες ήταν ξανά η Monza αυτή η οποία βρήκε μια λύση της τελευταίας στιγμής και διασώθηκε ως το 2024 ενώ αβέβαιο παραμένει το μέλλον του Γερμανικού Grand Prix στο Hockenheim ύστερα από την επιστροφή του την περασμένη σεζόν.
Σε μια τέτοια ρευστή κατάσταση βρίσκεται μάλιστα εδώ και περίπου μια δεκαετία η σχέση ανάμεσα στην Formula 1 και τις ιστορικές Ευρωπαϊκές διαδρομές της. Όλα ξεκίνησαν ύστερα από την κατάρρευση του Γαλλικού Grand Prix στο τέλος του 2008, που ήταν η πρώτη και πιο σημαντική απώλεια ιστορικών αγώνων σε αυτό που διεθνώς αποκαλείται «heartland» της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ. Έκτοτε, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία και αισίως Ισπανία έχουν χάσει (ή κινδυνεύσει να χάσουν) για ένα ή παραπάνω χρόνια τα αντίστοιχά τους Grand Prix. 
Η Μεγάλη Βρετανία ήταν το τελευταίο θύμα σε αυτό το καθόλα ανεπιθύμητο γαϊτανάκι. Τελικά, η λύση βρέθηκε πριν λίγες μέρες και το Grand Prix στο Silverstone θα παραμείνει στο πρόγραμμα τουλάχιστον έως το 2024. Σε αυτό συνέβαλλε καθοριστικά και η 70η επέτειος από την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εκεί, στις 13 Μαΐου 1950. Μια επέτειος που οι ιθύνοντες της Liberty υποσχέθηκαν πως θα αποφέρει επιπλέον έσοδα -δια της εκμετάλλευσής της- στην πίστα του Silverstone. Δεν θα έμοιαζε παράλογο κιόλας, ο αγώνας να μεταφερθεί εκτάκτως πίσω στον Μάιο, καθώς ήθελε άλλωστε και φέτος ο Sean Bratches, επ’αφορμής του 1000ου αγώνα στην ιστορία του σπορ. Τελικά αυτό δεν συνέβη, εξαιτίας του άστατου Βρετανικού καιρού και έτσι το επερχόμενο Grand Prix θα αποτελέσει το 1007ο που έχει διεξαχθεί ποτέ. Αυτή η αριθμητική σύμπτωση έγινε βέβαια αντικείμενο εκμετάλλευσης από το σπορ κατά έναν άλλον τρόπο. Ο διασημότερος πράκτορας των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Πράκτωρ 007, ευρύτερα γνωστός ως James Bond, ετοιμάζει την επανεμφάνισή του στην μεγάλη οθόνη και έτσι, η Formula 1 σύνηψε συνεργασία με τους παραγωγούς της ταινίας και το επόμενο ‘αμιγώς Βρετανικό’ τριήμερο θα έχει πολλή από την αύρα του Bond, με διαφημίσεις και εκδηλώσεις στα μονοθέσια και την πίστα καθόλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 
Η δράση στην πίστα θα ξεκινήσει αύριο στις 12:00 ώρα Ελλάδος με τις πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές, ενώ η δεύτερη περίοδος είναι προγραμματισμένη για τις 16:00. Στην 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου θα ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη του FP3, με τις Κατατακτήριες να ακολουθούν και πάλι στις 16:00. Ο μεγάλος αγώνας της Κυριακής, δέκατος της σεζόν θα ξεκινήσει στις 16:10. Όλα τα τεκταινόμενα θα καλυφθούν ζωντανά από το ΕΡΤ SPORTSHD και το Cosmote Sport 5 HD. 
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!