CarΗellas: Εργοστασιακό VS ελεύθερο φίλτρο αέρα στην πράξη (vid)

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Εργοστασιακό VS ελεύθερο φίλτρο αέρα στην πράξη (vid)

Μία από τις πρώτες κινήσεις όσων θέλουν να βελτιώσουν την απόδοση του κινητήρα είναι η αύξηση της ποσότητας εισαγόμενου αέρα και ο πιο εύκολος τρόπος είναι η αντικατάσταση του φίλτρου αέρα.
ergostasiako vs aftermarket filtro aera
Στην αγορά υπάρχουν πολλών ειδών φίλτρα που υπόσχονται αυξημένη απόδοση και βελτιωμένο ήχο, όπως τα φίλτρα τύπου πάνελ, τα φίλτρα ελεύθερης ροής ξηρού τύπου, τα μανιτάρια κι ούτω καθ΄ εξής. Κάπου εδώ
να υπενθυμίσουμε ότι θεωρητικά με την τοποθέτηση καλύτερου φίλτρου αυξάνεται η ποσότητα του εισαγόμενου αέρα, ο αισθητήρας MAF αντιλαμβάνεται τη διαφορά και ψεκάζεται περισσότερο καύσιμο με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ισχύς.
Στο παρακάτω βίντεο του Engineering Explained συγκρίνεται η απόδοση του αυτοκινήτου στο δυναμόμετρο. Η πρώτη δοκιμή περιλαμβάνει παλιό εργοστασιακό φίλτρο, η δεύτερη καινούριο εργοστασιακό, η τρίτη ένα aftermarket ποιοτικό φίλτρο και η τέταρτη ένα φίλτρο επιδόσεων τύπου πάνελ της εταιρείας K&N.
Τα αποτελέσματα είναι λογικά, με την ιπποδύναμη στην πρώτη δοκιμή να αγγίζει τους 158,25 ίππους, στη δεύτερη τους 160,1 (+1,8), στην τρίτη 163,32 (+3,2) και στην τελευταία με το K&N 164,42 ίππους (+4,3). Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, παρόμοια διαφοροποίηση υπήρξε και στον δρόμο σε μετρήσεις 20-60 mph και 45-60 mph.