CarΗellas: Free Practice GP Αυστρίας: Το τρενάκι του τρόμου

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Free Practice GP Αυστρίας: Το τρενάκι του τρόμου

Το Red Bull Ring προσέφερε σε ομάδες και πιλότους τρεις χαώδεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών, οι «Big 3» απέδειξαν πως είναι πολύ κοντά σε χρόνους στην πίστα του Spielberg και η μάχη ενόψει κατατακτηρίων και αγώνα αναμένεται σφοδρή.
Με πολλά απρόοπτα, εκπλήξεις αλλά και μια μάχη που ετοιμάζεται να εκτυλιχθεί στο υπόλοιπο του τριημέρου, υποδέχθηκε την Formula 1 το Red Bull Ring της Αυστρίας, για τον ένατο αγώνα του φετινού
παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Οι τρεις περίοδοι ελεύθερων δοκιμών, χθες και σήμερα, έδειξαν την «άγρια ομορφιά» της Αυστριακής πίστας, θύματα της οποίας έπεσαν στην δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών οι Valtteri Bottas και Max Verstappen, που έχασαν τον έλεγχο των μονοθεσίων τους και κατέληξαν στον τοίχο. Μια μεγάλη έξοδο, χωρίς τόσο δυσάρεστες συνέπειες είχε και ο Sebastian Vettel στην έξοδο της τελευταίας στροφής, στο ίδιο σημείο με τον Verstappen, ενώ προβλήματα με την μονάδα ισχύος τους εμφάνισαν ο Φινλανδός της Mercedes στο FP1 αλλά και ο Pierre Gasly σήμερα, στην τελευταία πρόβα ενόψει κατατακτήριων δοκιμών.
Κάπως έτσι, δεν ξενίζει το γεγονός πως στην κορυφή των χρόνων βρέθηκαν οι «διασωθέντες από το χάος», Lewis Hamilton και Charles Leclerc. Ο Βρετανός ήταν ταχύτερος στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, προηγούμενος κατά ενάμιση δέκατο των Vettel και Bottas, έδωσε όμως το απόγευμα την σκυτάλη στον νεαρό Μονεγάσκο, που ολοκλήρωσε το FP2 ταχύτερος, μπροστά και πάλι από τον Valtteri Bottas αλλά και από τον τρίτο στην εν λόγω διαδικασία, Pierre Gasly.
Στο ίδιο έργο θεατές και σήμερα, όταν και πάλι ο Leclerc «έσπασε» το χρονόμετρο στο FP3, πέφτοντας κάτω από το 1:04:00 και αφήνοντας πίσω του τους Hamilton και Bottas στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
 Η εικόνα πάντως των τριών μεγάλων ομάδων ύστερα από τις ελεύθερες δοκιμές συνιστά μια άκρως ενθαρρυντική συνθήκη, καθώς τόσο τα κλασικά φαβορί της Mercedes όσο και οι Ferrari και Red Bull δείχνουν ικανές αφενός μεν να διεκδικήσουν pole και νίκη, αφετέρου δε να στραβοπατήσουν, φτιάχνοντας ένα ενδιαφέρον σκηνικό για τον αγώνα της Κυριακής.
Εξαιρετική για άλλο ένα Σαββατοκύριακο είναι η εικόνα της McLaren, καθώς τόσο ο Carlos Sainz Jr. όσο και ο Lando Norris βρίσκονταν σταθερά στην δεκάδα σε κάθε περίοδο δοκιμών ως τώρα, δείχνοντας πως η Βρετανική ομάδα μάλλον θα καταφέρει να καπαρώσει την «best of the rest» θέση αυτό το τριήμερο.
Ο Ισπανός πρώτος πιλότος της ομάδας βέβαια, έχει δεχθεί ποινή και θα ξεκινήσει από το πίσω μέρος του grid λόγω της αλλαγής στην μονάδα ισχύος του, προκαλώντας του όπως ο ίδιος είπε μια κάποια απογοήτευση για τον ισχυρό ρυθμό της ομάδας στο Spielberg.
Από εκεί και πέρα, μία πλειάδα ομάδων κυνηγά τις εναπομείνασες θέσεις στον τελικό των Κατατακτήριων. Οι Toro Rosso και Alfa Romeo έδειξαν σε καλύτερη κατάσταση από τον ανταγωνισμό σήμερα το πρωί με τους Daniil Kvyat και Alexander Albon στην δέκατη και 11η θέση για τους «μικρούς Ταύρους», την ώρα που ο Antonio Giovinazzi ανέβαινε ένατος για λογαριασμό του «Quadrifoglio Verde».
Κάπως έτσι, λίγο πιο πίσω αναγκάστηκαν να περιοριστούν οι δύο Renault και οι δύο Haas, που είχαν επιδείξει ενθαρρυντικό ρυθμό την χθεσινή μέρα, με την όγδοη θέση του Daniel Ricciardo στο FP1 και την έκτη του Romain Grosjean στο FP2. Αμφότερες οι ομάδες όμως ταλαιπωρήθηκαν σφοδρά από τα «sausage kerbs» στην έξοδο αρκετών στροφών της διαδρομής, με αποκορύφωμα την σπασμένη πτέρυγα του Nico Hulkenberg που έφερε την κόκκινη σημαία στην πίστα στην αρχή του FP1.
Πιο πίσω σε ρυθμό μοιάζουν να βρίσκονται για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο οι δύο Racing Point καθώς φυσικά και οι δύο Williams, με τους τέσσερις πιλότους των δύο Βρετανικών ομάδων να είναι τα φαβορί για να αποκλειστούν από το Q1.
Ένα Q1, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα, στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΕΡΤ SPORTS HD αλλά και από το Cosmote Sport5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!