CarΗellas: GP Καναδά: Vettel στην πίστα, Lewis στην βούλα

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

GP Καναδά: Vettel στην πίστα, Lewis στην βούλα

Ο Lewis Hamilton πήρε την πέμπτη του νίκη στην φετινή σεζόν και έβδομη στον Καναδά, ύστερα από μια αμφιλεγόμενη ποινή πέντε δευτερολέπτων που επιβλήθηκε στον πρώτο τερματίσαντα, Sebastian Vettel. Έξαλλος ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής μετά την λήξη του αγώνα.
Σκηνές που θα πυροδοτήσουν εκτενείς συζητήσεις στο επόμενο διάστημα εκτυλίχθηκαν στο έβδομο Grand Prix της σεζόν στην Formula 1, που διεξήχθη στην πίστα Gilles Villeneuve στο Montreal του Καναδά. Εκεί, ο
Sebastian Vettel είδε πρώτος την καρώ σημαία ύστερα από μια ξέφρενη μάχη που έδωσε καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα με τον Lewis Hamilton, υποβιβάστηκε όμως στην δεύτερη θέση ύστερα από μια ποινή πέντε δευτερολέπτων που επιβλήθηκε στον Γερμανό για μη ασφαλή επιστροφή στην πίστα, ύστερα από το λάθος που έκανε και την έξοδο στο γρασίδι που είχε στον 48ο γύρο.
Οι αγωνοδίκες έκριναν πως η επάνοδος του Vettel στην πίστα και η συνακόλουθη άμυνα που έπαιξε στον Hamilton με σκοπό να κρατήσει την πρωτοπορία ήταν παράτυπες και ο Γερμανός έχασε μια καθοριστική νίκη και εμφανίστηκε εν εξάλλω καταστάσει τόσο στους γύρους μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης όσο και κατά την άφιξη του στο pitlane.  Χαρακτηριστικά, δεν πάρκαρε την Ferrari του στον προβλεπόμενο χώρο και δεν έκανε δηλώσεις πριν την άνοδο στο podium, αντ’ αυτού αποχώρησε με προορισμό το «κόκκινο motorhome» από το οποίο τον περισυνέλλεξαν οι άνθρωποι της FIA. Στην πορεία του προς το βάθρο, ο Vettel πέρασε μέσα από το γκαράζ της Mercedes και εν μέσω ζητωκραυγών από το Καναδικό κοινό άλλαξε την πινακίδα μπροστά από το μονοθέσιο του Hamilton τοποθετώντας εκεί αυτή με το νούμερο 2.
Οι τόνοι μεταξύ των δύο έδειξαν να πέφτουν στο βάθρο, όταν ο Βρετανός ανέβασε τον Vettel δίπλα του στο πρώτο σκαλί αλλά και στις κοινές δηλώσεις που έκαναν στον Martin Brundle με το πέρας του τελετουργικού, οι εξελίξεις όμως στο συγκεκριμένο θέμα και το ενδεχόμενο η Ferrari να προβεί σε ένσταση κατά της απόφασης τις επόμενες μέρες, μέλλει να φανεί, αφήνοντας το αποτέλεσμα του Καναδικού αγώνα ακόμα σε εκκρεμότητα. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η τρίτη θέση του Charles Leclerc σε έναν ήσυχο αγώνα για τον Μονεγάσκο, που απείλησε τον Hamilton μονάχα στην εκκίνηση, δεν μπόρεσε όμως να ακολουθήσει τον ρυθμό του Βρετανού, ενώ έχασε χρόνο και εξαιτίας της στρατηγικής της Ferrari να επεκτείνει το πρώτο του stint, με την μέση γόμα, περισσότερο από τα αντίστοιχα των Vettel και Hamilton. Τέταρτος, με τον επιπλέον βαθμό από τον ταχύτερο γύρο, τερμάτισε ο Valtteri Bottas, σε ένα δύσκολο απόγευμα για τον Φινλανδό, που έχασε πολλούς γύρους στο ξεκίνημα του αγώνα πίσω από τις δύο Renault, των Ricciardo και Hulkenberg και έτσι δεν βρέθηκε ποτέ κοντά στην πρώτη τριάδα. Πίσω του ολοκλήρωσε το Grand Prix ο Max Verstappen, ο οποίος εκκινώντας από την ένατη θέση ύστερα από την έξοδο του από το Q2 στις Κατατακτήριες δοκιμές, έκανε πολλές προσπεράσεις, υπερκεράττοντας τόσο τον Nico Hulkenberg όσο και τον πρώην ομόσταυλό του, Daniel Ricciardo στο δεύτερο μισό του αγώνα, για να φτάσει ως την πέμπτη θέση στον τερματισμό.
Εξαιρετικό ήταν βέβαια παρ ’όλα αυτά το αποτέλεσμα για τις δύο Renault, που σημείωσαν τον πρώτο διπλό τερματισμό τους στους βαθμούς φέτος και κρατήθηκαν αμφότερες μπροστά από την δεύτερη Red Bull του Pierre Gasly, με τον οποίο ακολούθησαν την ίδια στρατηγική, εκκινώντας με soft ελαστικά. Την δεκάδα έκλεισαν ο τοπικός ήρωας, Lance Stroll, που σκόραρε βαθμούς από την 17η θέση στο grid καθώς και ο Daniil Kvyat της Toro Rosso. 
Αμφότεροι προσπέρασαν στους τελευταίους γύρους τον Carlos Sainz Jr, ο οποίος βρισκόταν στην πίστα για πάνω από εξήντα γύρους με την hard γόμα, ύστερα από ένα επιβεβλημένο pit stop στους πρώτους γύρους του αγώνα, λόγω θραυσμάτων που εμπόδιζαν την ψύξη των φρένων, και άφησαν τον Ισπανό εκτός βαθμών. Στην 12η θέση τερμάτισε η δεύτερη Racing Point στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της ομάδας, με τον Sergio Perez, μπροστά από τις δύο Alfa Romeo, που έμειναν ξανά εκτός βαθμών με τον Antonio Giovinazzi στην 13η και τον Kimi Raikkonen στην 15η θέση.  Ανάμεσά τους κατατάχτηκε ο Romain Grosjean σε ένα δύσκολο αγώνα για την Haas, ενώ 16ος είδε την καρώ σημαία ο George Russell με την Williams. Πίσω του, με πολλά παράπονα από την συμπεριφορά του μονοθεσίου του και μία αντιδικία με τον Guenther Steiner την ώρα του αγώνα, τερμάτισε ο Kevin Magnussen, με τον Robert Kubica στην τελευταία θέση, τρεις γύρους πίσω από τον νικητή Hamilton. Εκτός αγώνα έμεινε ο Alexander Albon που εγκατέλειψε στους τελευταίους γύρους όντας εκτός βαθμών και ύστερα από μια επαφή που κατέστρεψε τον αγώνα του στον πρώτο γύρο καθώς και ο Lando Norris που είδε την ανάρτησή του να σπάει στον όγδοο γύρο.
Η Formula 1 θα επιστρέψει στην δράση ύστερα από δύο ταραχώδεις εβδομάδες διακοπής, το τριήμερο 21-23 Ιουνίου, στην πίστα του Paul Ricard, στην Γαλλία.