CarΗellas: Κατατακτήριες GP Καναδά: 17 αγώνες «φαγούρα»!

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Κατατακτήριες GP Καναδά: 17 αγώνες «φαγούρα»!

Ο Sebastian Vettel πήρε με έναν εξαιρετικό γύρο την pole position στον Καναδά, πρώτη από το Γερμανικό Grand Prix του 2018, με τον Lewis Hamilton να μένει στην δεύτερη θέση. Πολλές οι εκπλήξεις και τα απρόοπτα, με έκτο τον Valtteri Bottas και 11ο τον Max Verstappen. 
Δεν ήταν παρά 17 Grand Prix νωρίτερα όταν ο Sebastian Vettel έπαιρνε με τον πιο εμφατικό τρόπο την pole position μέσα στην πατρίδα του, στο Hockenheimring της Γερμανίας, την ώρα που ο Lewis Hamilton
αντιμετώπιζε προβλήματα με το μονοθέσιό του και έμενε 15ος στην σχάρα εκκίνησης. Μία ημέρα αργότερα, και ύστερα από μια ξαφνική βροχόπτωση που άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα, ο Sebastian Vettel εγκατέλειπε από την πρωτοπορία, αυτή κατέληγε στα χέρια του ‘rainmaster’ Hamilton και η «κούρσα» για τον παγκόσμιο τίτλο έγερνε οριστικά πια στην πλευρά του Βρετανού. Έκτοτε, ο Sebastian Vettel πανηγύρισε μονάχα μία νίκη, στο Spa του Βελγίου αλλά καμία ακόμα pole position και έμεινε να βιώνει την κριτική του κοινού, της ομάδας και του Ιταλικού τύπου που άγγιξε τα όρια μιας «αποκαθήλωσης», ανάλογης με αυτήν που βίωσαν πολυάριθμοι παγκόσμιοι πρωταθλητές που απέτυχαν όταν φόρεσαν την κόκκινη φόρμα και διέβηκαν την πόρτα του Maranello.
Όλα αυτά έως σήμερα, όταν ο Γερμανός πήρε μέσα από τα χέρια του Lewis Hamilton την pole position για το Καναδικό Grand Prix και έθεσε εαυτόν φαβορί για την νίκη στο Μοντρεάλ, εκεί όπου πανηγύρισε μια άνετη -τρίτη επικράτηση στην σεζόν- πέρυσι. Φέτος, ο Vettel και η Ferrari έχουν μείνει άσφαιροι στα πρώτα έξι Grand Prix, βλέποντας τον Hamilton να κατακτά τα τέσσερα από αυτά και να στέκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, 55 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από την πρώτη εκ των δύο SF90. Ο Hamilton αναγκάστηκε βέβαια να περιοριστεί στην δεύτερη θέση των Κατατακτήριων Δοκιμών σήμερα, είδε όμως την τύχη να του «χαμογελά» με την ταυτόχρονη μόλις έκτη θέση του ομοσταύλου του, Valtteri Bottas, που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο Q3 και αναμένεται να δει την διαφορά ανάμεσά τους να ανοίγει άμα τη λήξη του αυριανού αγώνα στον Καναδά. Ο Bottas έχασε την πρώτη του προσπάθεια στον «τελικό» των Κατατακτήριων ύστερα από ένα τετακέ, ενώ με δύο μπλοκαρίσματα και πολλαπλές διορθώσεις στον μοναδικό του γρήγορο γύρο, δεν κατάφερε να πλησιάσει καν τον ρυθμό των ανταγωνιστών του. Κακές κατατακτήριες δοκιμές είχε και ο Charles Leclerc, που δεν έδειξε ικανός να προσφέρει στην Scuderia το ‘1-2’ και έμεινε μονάχα στην τρίτη θέση, σχεδόν επτά δέκατα μακριά από τον team-mate του. Η «standout» εμφάνιση της ημέρας ανήκει από την άλλη δικαιωματικά στον Daniel Ricciardo, που υποσκέλισε τόσο τον Bottas όσο και τον αντικαταστάτη του στην Red Bull, Pierre Gasly και πέτυχε μια «μαγική» τέταρτη θέση, την καλύτερη στην οποία έχει καταταγεί μονοθέσιο της Renault μετά την επιστροφή της στο σπορ το 2016.
Εκτός δεκάδας έμεινε αντίθετα ο πρώην team-mate του Αυστραλού στους «Κόκκινους Ταύρους», Max Verstappen, ύστερα από ένα ατύχημα που είχε ο Kevin Magnussen στο Q2, το οποίο έθεσε την πίστα υπό καθεστώς κόκκινης σημαίας και δεν επέτρεψε σε όσους ακολουθούσαν να βελτιώσουν τον χρόνο τους. Έτσι, στο Q3 προκρίθηκαν, μαζί με τον Magnussen, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εμφανιστεί, το έτερο μονοθέσιο της Renault του Nico Hulkenberg και οι δύο McLaren με τον Lando Norris να ξεπερνά τον Carlos Sainz Jr, που δεν κατάφερε να πετύχει έναν καθαρό γρήγορο γύρο στον τελικό. Εκτός αντίθετα, έμειναν αμφότεροι οι πιλότοι της Toro Rosso, Daniil Kvyat και Alexander Albon που θα εκκινήσουν από την 12η και 14η θέση αντίστοιχα αύριο, με τον Antonio Giovinazzi ανάμεσά τους και με τον Romain Grosjean να μένει μόλις 15ος, βάζοντάς με την τύχη του για το ατύχημα του team-mate του που του στέρησε την δυνατότητα να παλέψει για την πρόκρισή του από το Q2. Εκτός από το Q1 έμειναν και οι δύο Racing Point, στον εντός έδρας αγώνα τόσο της ομάδας όσο και του Lance Stroll, παρά την πολύ καλή εικόνα που είχαν εμφανίσει στις ελεύθερες δοκιμές. Ανάμεσά τους, από την 17η θέση θα δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν ο Kimi Raikkonen, που παρασύρθηκε στην γενικότερη μετριότητα της Alfa Romeo και ηττήθηκε στην «ενδοοικογενειακή μάχη» από τον team-mate του ενώ τις τελευταίες δύο θέσεις θα «πιάσουν» για άλλο ένα Grand Prix ο George Russell και ο Robert Kubica.
Ο αγώνας θα λάβει εκκίνηση στις 21:10 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί από την δημόσια συχνότητα της ΕΡΤ2 καθώς και από το συνδρομητικό Cosmote Sport5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!