CarΗellas: Απολογισμός GP Καναδά: Το πλήρωμα του χρόνου

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Απολογισμός GP Καναδά: Το πλήρωμα του χρόνου

Ο Lewis Hamilton εκτίναξε την διαφορά από τον Valtteri Bottas στους 29 βαθμούς και από τον Sebastian Vettel στους 62 και ετοιμάζεται μαζί με την Mercedes να ξαναγράψουν τα βιβλία της ιστορίας του σπορ. 
Η νίκη στο Grand Prix του Καναδά, πέμπτη φετινή για τον Lewis Hamilton και συνολικά έβδομη στο Circuit Gilles Villeneuve στο Μόντρεαλ δεν ήρθε τόσο straightforwardly όσο οι προηγούμενες τέσσερις. Ο Βρετανός
εκμεταλλεύτηκε μια αμφιλεγόμενη ποινή πέντε δευτερολέπτων στον Sebastian Vettel που είδε πρώτος την καρώ σημαία με το πέρας των 70 γύρων του αγώνα και αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση, εκτοξεύοντας την βαθμολογική του συγκομιδή στους 162 βαθμούς, 29 πλέον μπροστά από τον team-mate του και βασικό του συνδιεκδικητή του τίτλου, Valtteri Bottas.
Ο Φινλανδός είχε ένα κακό διήμερο ύστερα από την έξοδό του στον πρώτο γύρο του στο Σαββατιάτικο Q3 και έχει μπροστά του να καλύψει ένα μικρό «βουνό» για να προφτάσει τον ομόσταυλό του. Κάπως έτσι, για τον Hamilton μοιάζει να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να οδηγήσει την Mercedes στο έκτο συνεχόμενο double σε οδηγούς και κατασκευαστές, να ξεπεράσει τον Fangio και να γράψει τα βιβλία των ρεκόρ βάζοντας μέσα τους φαρδιά πλατιά την στάμπα και την υπογραφή του. Οι δύο Ferrari δεν εκμεταλλεύθηκαν αρκούντως το πλεονέκτημά του στις ευθείες του Καναδά και έτσι ο Sebastian Vettel έμεινε τρίτος στην βαθμολογία, 62 βαθμούς μακριά από την κορυφή που ολοένα και ξεμακραίνει. Πίσω του, στους 88 βαθμούς παραμένει ο Max Verstappen, που πλασάρεται σταθερά ανάμεσα στις δύο Ferrari και στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, με τον Charles Leclerc πέμπτο με 72. Την εξάδα ολοκληρώνει ο δεύτερος πιλότος της Red Bull, Pierre Gasly με 36 βαθμούς, αρκετά μακριά από τους υπόλοιπους πιλότους των Big3. Στην μάχη των πιλότων του midfield, την πρώτη θέση και έβδομη στην γενική κατάταξη καταλαμβάνει ο Carlos Sainz Jr. με 18 βαθμούς, με τους Daniel Ricciardo και Kevin Magnussen μόλις δύο και τέσσερις βαθμούς πίσω του. Την δεκάδα ολοκληρώνουν οι Sergio Perez και Kimi Raikkonen που ισοβαθμούν με 13 πόντους. Έναν βαθμό πιο πίσω, προκύπτει μία ακόμα ισοβαθμία ανάμεσα στον Lando Norris της McLaren και τον Nico Hulkenberg ενώ στην 14η θέση της γενικής με δέκα βαθμούς βρίσκεται ο Daniil Kvyat. Πίσω του με επτά ο team-mate του, Alexander Albon ενώ οι τελευταίο βαθμολογηθέντες της κατάταξης είναι ο Lance Stroll με έξι και ο Romain Grosjean με δύο βαθμούς. Χωρίς βαθμό μετά τα πρώτα επτά Grand Prix παραμένουν αντίθετα ο Antonio Giovinazzi και οι δύο πιλότοι της Williams, George Russell και Robert Kubica.
Στους Κατασκευαστές η Mercedes επέκτεινε το προβάδισμά της με 295 βαθμούς έναντι μόλις 172 της Scuderia Ferrari, με την Red Bull στην τρίτη θέση με 124. Πολύ πιο πίσω, ‘best of the rest’ παραμένει η McLaren με 30 πόντους, δύο μπροστά από την πέμπτη Renault μετά το πολύ καλό πλασάρισμα των Γάλλων στον χθεσινό αγώνα. Έκτη με 19 βαθμούς είναι η Racing Point, 17 έχει η Toro Rosso ενώ στην όγδοη και ένατη θέση βρίσκονται οι Haas με 16 και η Alfa Romeo με 13 βαθμούς. Στην τελευταία θέση της κατάταξης χωρίς πόντο παραμένει η Williams. Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 21-23 Ιουνίου στο Paul Ricard της Γαλλίας. Η δράση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 21 Ιουνίου με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές στις 12:00 ώρα Ελλάδος και τις δεύτερες ελεύθερες στις 16:00 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει το FP3 στην 13:00 και τις Κατατακτήριες στις 16:00 ενώ το όγδοο Grand Prix της φετινής σεζόν θα λάβει εκκίνηση στις 16:10 το μεσημέρι της Κυριακής. Όλο το πρόγραμμα του Γαλλικού Grand Prix θα καλυφθεί από την δημόσια τηλεόραση και από την συνδρομητική Cosmote TV.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!