CarΗellas: Κατατακτήριες GP Γαλλίας: Περάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Κατατακτήριες GP Γαλλίας: Περάστε, σκουπίστε, τελειώσατε

Ο Lewis Hamilton μετατρέπει σε έναν «υγιεινό περίπατο» την υπόθεση του φετινού τίτλου, πήρε την pole position και στην Γαλλία και ετοιμάζεται να αυξήσει την διαφορά από τον δεύτερο Valtteri Bottas. Παραπαίει η Scuderia, έβδομος ο Sebastian Vettel. 
Ύστερα από τα χθεσινά νέα πως η υπόθεση της τιμωρίας του Sebastian Vettel στο Καναδικό Grand Prix μπαίνει οριστικά και στο αρχείο και ο Lewis Hamilton κρατά την αμφιλεγόμενη νίκη του στην πίστα Gilles
Villeneuve, ο Βρετανός έμπαινε στην σημερινή, δεύτερη αγωνιστική ημέρα του Grand Prix στο Paul Ricard της Γαλλίας, ως το αδιαφιλονίκητο -από τόσο νωρίς- φαβορί για έναν ιστορικό έκτο παγκόσμιο τίτλο. 
Με πέντε νίκες στους πρώτους επτά αγώνες και με μια διαφορά 29 βαθμών από τον ομόσταυλό του, Valtteri Bottas, ο Lewis φαινόταν ήδη να έχει βάλει το νερό στ’ αυλάκι σε ό,τι αφορά την «υπόθεση τίτλος». Το μόνο σημείο στο οποίο υπερτερούσε στατιστικά ακόμα ο Φινλανδός ήταν οι Σαββατιάτικες αναμετρήσεις των δύο, εκεί όπου ο ψυχρόαιμος Bottas είχε σημειώσει τρεις έναντι δύο pole του ρέκορντμαν στον σχετικό τομέα, Hamilton.
Όλα αυτά μέχρι σήμερα το απόγευμα όταν ο Βρετανός νυν παγκόσμιος πρωταθλητής έσπασε δις τα κοντέρ στον τελικό των Κατατακτηρίων δοκιμών, πήρε την 86η pole position της καριέρας του και έθεσε εαυτόν στην καλύτερη θέση για να διεκδικήσει μία ακόμα νίκη που θα τον εδραιώσει πέραν πάσης αμφιβολίας στον ρόλο του απόλυτου φαβορί και για τον φετινό τίτλο. Ο απογοητευμένος ομόσταυλός του, που είδε την πλάτη του Hamilton για τρίτο Σάββατο στην σειρά και τις ελπίδες για ένα ‘true title contention’ να εξανεμίζονται, έμεινε μόλις δεύτερος, κάνοντας δύο κρίσιμα λάθη στο ίδιο σημείο στο Q3, θα εκκινήσει όμως αύριο μπροστά από τον Charles Leclerc, που ηγήθηκε της εκ νέου αποτυχημένης προσπάθειας της Scuderia Ferrari να εκθρονίσει τα «Ασημί Βέλη» από την πρώτη σειρά της εκκίνησης. 
Ο Μονεγάσκος τουλάχιστον, θα βρίσκεται στα πέριξ των Γερμανικών μονοθεσίων, στην δεύτερη σειρά της εκκίνησης, σε αντίθεση με τον Sebastian Vettel που στην μοναδική του προσπάθεια στο Q3 δεν κατάφερε να πετύχει έναν ανταγωνιστικό χρόνο και έμεινε 1.2 ολόκληρα δευτερόλεπτα μακριά από την κορυφή και μόλις στην έβδομη θέση των χρόνων. Δίπλα στον Leclerc θα πλασαριστεί ο Max Verstappen, που άρπαξε οριακά και κυριολεκτικά τελευταία στιγμή την θέση από τον Lando Norris της McLaren για μόλις εννιά χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο νεαρός Βρετανός ηγήθηκε μιας εξαιρετικής εμφάνισης από αμφότερα τα πορτοκαλί μονοθέσια της ιστορικής ομάδας, με τον ομόσταυλό του Carlos Sainz Jr να κλειδώνει την τρίτη σειρά του grid, φέρνοντας τους Βρετανούς πάνω τόσο από τον Vettel όσο και από την Red Bull του Pierre Gasly, που στον εντός έδρας αγώνα του δεν κατάφερε να αναρριχηθεί πλέον της ένατης θέσης εκκίνησης. 
Ανάμεσα σε εκείνον και τον Vettel, θα τοποθετηθεί ένας ακόμα πρώην των «Ταύρων», ο Daniel Ricciardo, πλασάροντας την R.S.19 του στην όγδοη θέση ενώ την δεκάδα συμπληρώνει ο Antonio Giovinazzi, σε μια σπουδαία εμφάνιση του Ιταλού με την Alfa Romeo. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως όλα τα μονοθέσια του Top 10, με εξαίρεση το δίδυμο της τελευταίας σειράς εκκίνησης θα δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν με την μέση γόμα, αφού με αυτήν έκαναν τους ταχύτερους χρόνους τους στο Q2. 
Το μοναδικό «θύμα» αυτής της προσπάθειας ήταν ο Nico Hulkenberg, ο οποίος δεν κατάφερε να προκριθεί χωρίς τα μαλακά ελαστικά της Pirelli και έμεινε 13ος στον εντός έδρας αγώνα της ομάδας του, πίσω τόσο από τον Alex Albon όσο και από τον Kimi Raikkonen. Εκτός από την δεύτερη φάση των Κατατακτήριων έμειναν και οι Sergio Perez και Kevin Magnussen. Γενικά το απόγευμα δεν ήταν πάντως το ιδανικό για τις Racing Point και Haas, με τους έτερους πιλότους των δύο ομάδων να μην καταφέρνουν καν να ξεφύγουν από την «δαγκάνα» του Q1. Ο Romain Grosjean πήρε μόλις την 16η θέση μπροστά από τον Lance Stroll, με τους George Russell και Robert Kubica να ακολουθούν. Τελευταίος θα εκκινήσει αύριο ο Daniil Kvyat λόγω αλλαγής κινητήρα στην Toro Rosso του. 
Ο μεγάλος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 16:10 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα ΕΡΤ SPORTS HD και Cosmote Sport 5HD. 
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!