CarΗellas: Όταν ο Ayrton Senna δίδασκε την τεχνική «μύτη-τακούνι» (+video)

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Όταν ο Ayrton Senna δίδασκε την τεχνική «μύτη-τακούνι» (+video)

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με απίστευτα video από τα κατορθώματα του Ayrton Senna σε αγώνες της Formula 1. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, βρίσκεται εκτός μονοθεσίου, αλλά παραμένει μέσα στην πίστα.


Θα τον δείτε πίσω από το τιμόνι του θρυλικού Honda NSX να εκτελεί με μεγάλη μαεστρία την τεχνική «μύτη-τακούνι» στην πίστα Suzuka. Πρόκειται για την τεχνική με την οποίο ο οδηγός «συγχρονίζει» τις στροφές λειτουργίας του κινητήρα με αυτές του κιβωτίου ταχυτήτων.

Δείτε επίσης: Νέες φωτογραφίες από την αναβίωση της Lancia Delta Integrale (vid)

Κατά το κατέβασμα ταχύτητα, ένα ελαφρύ πάτημα του γκαζιού αυξάνει τις στροφές του κινητήρα και η σύμπλεξη με το την μικρότερη σχέση του κιβωτίου ταχυτήτων γίνεται πολύ πιο ομαλά. Η όλη διαδικασία, βέβαια, γίνεται ταυτόχρονα με πάτημα του φρένου, ώστε το όχημα να επιβραδύνει. Το δεξί πόδι βρίσκεται στο πεντάλ του φρένου και ταυτόχρονα «σφαλιαρίζει» το πεντάλ του γκαζιού.

Δείτε επίσης: Legends: Sebastian Loeb, o επαγγελματίας μάγος

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά στα αυτοκίνητα με κίνηση στον πίσω άξονα. Μόνο έτσι ο οδηγός καταφέρνει να κατεβάζει ταχύτητα χωρίς να «κλειδώσει» στιγμιαία ο κινητήριος άξονας. Δείτε τον θεό της Formula 1 να την εκτελεί την τεχνική εξαιρετικά και να την κάνει να φαίνεται τόσο εύκολη.