CarΗellas: FP1-FP2 GP Γαλλίας: Κυριαρχία Hamilton

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

FP1-FP2 GP Γαλλίας: Κυριαρχία Hamilton

Ο Lewis Hamilton ήταν ταχύτερος και στις δύο πρώτες περιόδους Ελεύθερων Δοκιμών στο Paul Ricard, στην πρώτη επιστροφή της Formula 1 σε Γαλλικό έδαφος από το 2008. Ανταγωνιστική η Red Bull, που παρουσιάστηκε ως δεύτερη δύναμη, προβληματική εικόνα για τις Ferrari.
2359542-49089616-1600-900
Η πρώτη μέρα της μεγάλης επιστροφής της Formula 1 στην Γαλλία, το σπίτι του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, όπου εδρεύει και η FIA, ήταν αφιερωμένη στον Lewis Hamilton. Ο Βρετανός ήταν ταχύτερος
στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών και κυριάρχησε στην δεύτερη, όταν και σημείωσε έναν χρόνο επτά δέκατα γρηγορότερο από τον πλησιέστερο ανταγωνισμό. Ο εντυπωσιακός ρυθμός του Hamilton παρουσιάστηκε εν μέρει και από τον Valtteri Bottas, ο οποίος μπόρεσε να βρεθεί πολύ κοντά στον ομόσταυλό του το πρωί. Σημείωσε ανταγωνιστικούς χρόνους και το απόγευμα με την soft γόμα στην εκκίνηση της διαδικασίας, δεν μπόρεσε όμως να βελτιώσει με την ultrasoft λόγω της κόκκινης σημαίας που έφερε στην πίστα ο Sergio Perez περίπου στα μισά της δεύτερης περιόδου και λόγω μίας συνακόλουθης αλλαγής πατώματος για να διερευνηθεί μία διαρροή νερού από το μονοθέσιο του Φινλανδού.
Ταχύτερες πίσω από τις Mercedes, που με τον αναβαθμισμένο κινητήρα τους να έρχεται στην Γαλλία και την Pirelli να επαναφέρει τα πιο λεπτά ελαστικά που είχαν ταιριάξει στα «Ασημί Βέλη» στην Βαρκελώνη, μοιάζουν τα φαβορί ενόψει κατατακτηρίων και αγώνα, ήταν οι δύο Red Bull. Ο Daniel Ricciardo ήταν τρίτος το πρωί και δεύτερος στην απογευματινή διαδικασία, μακριά βέβαια από τον Lewis Hamilton, ενώ ο Max Verstappen που στην πρώτη περίοδο αντιμετώπισε πρόβλημα με το μονοθέσιό του και έκανε μόλις 15 γύρους που τον έφεραν στην έβδομη θέση, ανέκαμψε το απόγευμα και τερμάτισε τρίτος, λίγο πίσω από τον ομόσταυλό του.
Προβληματική ήταν σήμερα η εικόνα των δύο Ferrari. Τόσο ο Kimi Raikkonen όσο και ο Sebastian Vettel έμειναν κοντά στο ένα δευτερόλεπτο μακριά από τον Lewis Hamilton παρουσιάζοντας σοβαρό έλλειμμα ρυθμού σε σχέση με τον Καναδά που πιθανώς να οφείλεται στην δυσκολία της Scuderia να προσαρμοστεί στα νέα ελαστικά της Pirelli, κάτι το οποίο την ταλάνισε σημαντικά και στην Βαρκελώνη.
Κατάταξη FP1:
FP1
Best of the rest και στις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών ήταν ο Romain Grosjean. Ο Γάλλος πιλότος της Haas έχει κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στο Σαββατοκύριακό του με διαδοχικές έκτες θέσεις σε πρώτη και δεύτερη περίοδο δοκιμών, επιδεικνύοντας πολύ ανταγωνιστικό ρυθμό για τα Αμερικάνικα μονοθέσια. Παρεμφερώς καλές επιδόσεις είχε και ο team-mate του, Kevin Magnussen, ο οποίος ήταν εντός δεκάδας και το πρωί αλλά και το απόγευμα, δεν μπορούσε όμως να πιάσει τις εντυπωσιακές επιδόσεις του γηγενή ομοσταύλου του.
Καλή εικόνα έδειξε σήμερα και άλλος ένας Γάλλος του grid, ο Pierre Gasly. Ο πιλότος της Toro Rosso-Honda έφερε το μονοθέσιό του εντός δεκάδας τόσο στο P1 όσο και στο P2, την ώρα που ο team-mate του δυσκολεύτηκε πολύ να βρει ρυθμό και έμεινε μόλις στην 15η θέση.
Δύο όψεις είχε το ίδιο νόμισμα και για την McLaren. Μετά από μια απογοητευτική πρώτη περίοδο ελεύθερων, που τα μονοθέσια της έμοιαζαν πολύ μακριά από τον ρυθμό των πρώτων, ο Fernando Alonso κατάφερε να ανακάμψει και να φέρει την MCL33 του στην όγδοη θέση το απόγευμα, την ώρα που ο Βέλγος Stoffel Vandoorne δεν κατάφερνε τίποτα καλύτερο από την 13η θέση.
garagistas
Βίοι αντίθετοι για την ομάδα της Force India, η οποία ακολούθησε την αντίστροφη διαδρομή από αυτή των Βρετανών και ενώ κατάφερε στο FP1 να φέρει τα δύο της μονοθέσια στην ένατη και 12η θέση, δεν βελτιώθηκε το απόγευμα και σε συνδυασμό με το πρόβλημα στο μονοθέσιο του Perez που έβγαλε την κόκκινη σημαία στην πίστα, αναγκάστηκαν να περιοριστούν στην 16η και 19η θέση.
Κατάταξη FP2:
FP2
Μέτρια ξεκίνησε το τριήμερο για την οικοδέσποινα Renault, η οποία είδε και τους δύο πιλότους της να μην μπορούν να απειλήσουν για να μπουν στην δεκάδα και να μην εμφανίζουν τον προσδοκώμενο ρυθμό για την R.S.18, μένοντας εκτός αυτής και στις δύο περιόδους δοκιμών.
Αντίστοιχα κακή εικόνα εμφάνισε και η Williams, η οποία για άλλο ένα Grand Prix πάλευε για να αποφύγει τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Και, παρότι ο Lance Stroll τα κατάφερε τόσο στη πρώτη όσο και στην δεύτερη περίοδο ελεύθερων, ο Sergey Sirotkin ήταν συστηματικό το πιο αργό από τα μονοθέσια που έτρεξαν απροβλημάτιστα στις δύο διαδικασίες.
Αντίθετα, πολύ ενθαρρυντική ήταν η εικόνα της Sauber. Οι αναβαθμίσεις των Ελβετών φαίνεται να απέδωσαν καρπούς, ειδικά το πρωί, όταν οι Leclerc και Ericsson πέτυχαν τον 13ο και 14ο χρόνο, με πολύ σταθερό ρυθμό. Η έξοδος όμως του Σουηδού, λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, που προκάλεσε την ανάφλεξη του κινητήρα της Alfa Romeo, τον ανάγκασε να μην συμμετάσχει στο FP2, περιορίζοντας έτσι τα διαθέσιμα δεδομένα της ομάδας και τα δικά του χιλιόμετρα στην καινούρια Γαλλική διαδρομή.
PROGRAMMA
Κάπως έτσι, η Παρασκευή τελείωσε στο Paul Ricard, ομάδες και πιλότοι ετοιμάζονται για αύριο και την μάχη των Κατατακτήριων Δοκιμών, η οποία θα διεξαχθεί στις 17:00 ώρα Ελλάδος, ενώ η δράση θα ξεκινήσει νωρίτερα το μεσημέρι, στις 14:00 με την τρίτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, με το Cosmote Sport 5HD να μεταδίδει ζωντανά από την νότια Γαλλία από την 13:50.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!