CarΗellas: GP Καναδά: Καβάλα στ’ άλογο

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

GP Καναδά: Καβάλα στ’ άλογο

O Sebastian Vettel κυριάρχησε στο Grand Prix του Montreal, προηγήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα και δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης σε κανέναν από τους αντιπάλους του πετυχαίνοντας την 50η νίκη της καριέρας του. Στην δεύτερη θέση έμεινε ο Valtteri Bottas, οριακά πίσω του ο Max Verstappen.
2352242-48943617-1600-900
Επιστροφή στις νίκες για τον Sebastian Vettel και την Ferrari στο Καναδικό Grand Prix με μια εντυπωσιακή εμφάνιση από τον Γερμανό, που δεν άφησε το πόδι από το γκάζι σε κανένα σημείο του αγώνα. Έκανε
άψογη διαχείριση των ελαστικών του, τα οποία κράτησε περισσότερο από κάθε άλλον από τους πρωτοπόρους και έφτασε στην τρίτη νίκη του για την φετινή σεζόν και πρώτη στο Montreal για την Scuderia από το 2004 και την χρονιά της απόλυτης κυριαρχίας του Michael Schumacher.
Μια νίκη που φέρνει τον Vettel εκ νέου στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος μετά το Κινεζικό Grand Prix, έναν βαθμό πάνω από τον Lewis Hamilton, ο οποίος αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στην κινητήρια μονάδα του και μη έχοντας την τελική ταχύτητα που απαιτείται, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον Καναδά, δεν κατάφερε τίποτα καλύτερο από την πέμπτη θέση.
O team-mate του Βρετανού, Valtteri Bottas ήταν αυτός ο οποίος πλησίασε περισσότερο από κάθε άλλον τον Vettel, κρατώντας σταθερή την διαφορά του από το κόκκινο μονοθέσιο κοντά στα τέσσερα δευτερόλεπτα. Στο τέλος του αγώνα όμως, αναγκάστηκε να σώσει καύσιμο υπό τον κίνδυνο να εγκαταλείψει και έτσι έχασε την επαφή του με τον πρωτοπόρο και απειλήθηκε από τον Max Verstappen, ο οποίος οδήγησε έναν πολύ μετρημένο αγώνα και ανέβηκε άνετα στο βάθρο των νικητών, σε μια πίστα που σαφώς και δεν ταιριάζει στο μονοθέσιο της Red Bull.
garagistas
Ενδεικτική της εξαιρετικής οδήγησης του Verstappen ήταν η διαφορά που έχτισε μετά το pit stop από τον Daniel Ricciardo, όταν ο Αυστραλός βγήκε οριακά πίσω από τον ομόσταυλό του αλλά δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό του, μένοντας τελικά τέταρτος και «παίζοντας» εξαιρετική άμυνα στον Lewis Hamilton στους τελευταίους γύρους του Grand Prix. Έκτος, παρά την διαφορετική στρατηγική που ακολούθησε σε σχέση με τα μονοθέσια που ήταν μπροστά του, τερμάτισε ο Kimi Raikkonen, ο οποίος δεν μετουσίωσε σε κάτι καλύτερο την καλή διαχείριση των ελαστικών του ή τον πολύ καλό ρυθμό που εμφάνισαν αμφότερες οι SF71-H στους πρώτους τους γύρους με την supersoft γόμα.
Στην δεκάδα, εκτός από τους έξι «συνήθεις υπόπτους», βρέθηκαν οι δύο Renault, κάνοντας πολύ καλό αγώνα και επιδεικνύοντας καλό ρυθμό, με τον Nico Hulkenberg στην έβδομη και τον Carlos Sainz Jr. στην όγδοη θέση. Ένατος έμεινε ο Esteban Ocon, που έχασε δύο θέσεις σε ένα αργό pitstop από τα Γαλλικά μονοθέσια ενώ δέκατος πλασαρίστηκε ο Charles Leclerc, τραβώντας πάνω του εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητας και αναζωπυρώνοντας τις φήμες που τον θέλουν να φορά τα Κόκκινα της Ferrari την επόμενη σεζόν.
Ο Leclerc άφησε πίσω του άνετα τον Pierre Gasly, παρά τα προβλήματα στα φρένα που αντιμετώπιζε, δείγμα της εξαιρετικής οδήγησης του νεαρού Μονεγάσκου. Μαζί με τον Γάλλο, εκτός βαθμών έμειναν και οι δύο Haas, με τον Grosjean 12ο και τον Magnussen 14ο σε ένα δεύτερο συνεχόμενο απογοητευτικό τριήμερο για τους Αμερικάνους, που έδειχναν στις Ελεύθερες Δοκιμές και πριν τον σπασμένο κινητήρα του Γάλλου πιλότου τους στις Κατατακτήριες, πως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.
13ος, ανάμεσα στους Grosjean και Magnussen πλασαρίστηκε ο Sergio Perez, του οποίου ο αγώνας καταστράφηκε μετά από επαφή που είχε με τον Carlos Sainz Jr. στην πρώτη στροφή, που τον οδήγησε να κάνει τετακέ, χάνοντας πολύτιμες θέσεις. Τελευταίοι και δύο γύρους πίσω από τους πρωτοπόρους έμειναν οι Marcus Ericsson, Stoffel Vandoorne και Sergey Sirotkin, με τον Βέλγο να χάνει πολύ χρόνο, αναγκαζόμενος να μπει στα pits από τον πρώτο κιόλας γύρο.
Εκτός αγώνα τέθηκαν από πολύ νωρίς οι Brendon Hartley και Lance Stroll που συγκρούστηκαν όταν ο δεύτερος έκανε μια μικροδιόρθωση με ανάποδο και έπεσε πάνω στον Νεοζηλανδό της Toro Rosso.
vathmologia
Κάπως έτσι, στην βαθμολογία των οδηγών, ο Sebastian Vettel προηγείται εκ νέου με έναν βαθμό του Lewis Hamilton, που βρίσκεται μετά το Montreal στους 120, με τον Valtteri Bottas να αναρριχάται στην τρίτη θέση με 86. Τέταρτος, δύο βαθμούς πίσω από τον Φινλανδό έπεσε ο Daniel Ricciardo ενώ πέμπτος παραμένει ο Kimi Raikkonen στους 68.
Στους Κατασκευαστές, η Mercedes συνεχίζει να προηγείται, με 206 έναντι 189 της Scuderia Ferrari, με την Red Bull σταθερά τρίτη με 139. Τέταρτη είναι η Renault στους 56 βαθμούς, με την McLaren να ακολουθεί στην πέμπτη θέση με 40.
Το επόμενο ραντεβού της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι σε δύο εβδομάδες από τώρα στο Paul Ricard, για το πρώτο Γαλλικό Grand Prix από το 2008. Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή 22 Ιουνίου και ώρα 13:00 ενώ ο αγώνας θα έρθει το απόγευμα της Κυριακής, στις 17:10 ώρα Ελλάδος.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!