CarΗellas: GP Γαλλίας: Βρετανικό Σαββατοκύριακο

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

GP Γαλλίας: Βρετανικό Σαββατοκύριακο

O Lewis Hamilton πήρε μια άνετη νίκη στο Paul Ricard, κρατώντας την πρωτοπορία του αγώνα από την αρχή ως το τέλος και πανηγύρισε κάνοντας αναφορά και στην… Εθνική Αγγλίας. Σύγκρουση Vettel-Bottas στην εκκίνηση.gp france
Ο Lewis Hamilton ήταν ο μεγάλος νικητής στο πρώτο Γαλλικό Grand Prix από το 2008, στην πίστα του Paul Ricard, σε έναν αγώνα που κύλησε πιο εύκολα από ό,τι αναμενόταν για τον Βρετανό παγκόσμιο
πρωταθλητή. Κι αυτό γιατί οι μεγάλοι και βασικοί του ανταγωνιστές, Sebastian Vettel και Valtteri Bottas συγκρούστηκαν στην πρώτη στροφή, μετά την εκκίνηση του αγώνα, βγάζοντας έξω το αυτοκίνητο ασφαλείας και αποκτώντας μία σπασμένη αεροτομή και ένα κλαταρισμένο ελαστικό αντίστοιχα.
Από εκεί και πέρα ο Hamilton δεν απειλήθηκε ουσιαστικά σε κανένα σημείο του αγώνα, του οποίου δεν έχασε την πρωτοπορία ούτε για έναν γύρο και ανέκτησε την πρωτοκαθεδρία στην βαθμολογία των οδηγών από τον Vettel. Πίσω από τον Hamilton πλασαρίστηκε ο Max Verstappen, με τον Ολλανδό να επιδεικνύει εξαιρετικό ρυθμό για λογαριασμό της Red Bull, να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να μένει κοντά στον πρωτοπόρο για μεγάλο κομμάτι του αγώνα. Τρίτος τερμάτισε τελικά ο Kimi Raikkonen, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την έξυπνη στρατηγική της Scuderia να διαιωνίσει κατά το δυνατόν το πρώτο του stint ώστε να περάσει από την ultrasoft στην supersoft γόμα και έτσι προσπέρασε τον Daniel Ricciardo με πιο φρέσκα και ταχύτερα ελαστικά μερικούς γύρους πριν το φινάλε.
driver of day
Έτσι, ο Αυστραλός της Red Bull έμεινε τέταρτος, με τον επανακάμπτοντα Sebastian Vettel που είχε βρεθεί μετά το συμβάν της πρώτης στροφής στις τελευταίες θέσεις, να κατατάσσεται τελικά πέμπτος και να περισώζει ό,τι μπορούσε από το λάθος που έκανε και του στοίχισε μία ελπίδα να διεκδικήσει την νίκη. Μια νίκη, που με βάση τον ρυθμό που επέδειξε ο Seb σε αντιδιαστολή με τον έτερο Καππαδόκη αυτής της πέμπτης θέσης, Valtteri Bottas, δεν έδειχνε να είναι άπιαστο όνειρο για την Scuderia.
Ένας Valtteri Bottas, ο οποίος δυσκολεύτηκε να αναρριχηθεί στην κατάταξη με την ίδια ταχύτητα με την οποία το έπραξε ο Sebastian Vettel και έφθειρε σημαντικά τα ελαστικά του στην διαδικασία, έτσι ώστε να χρειαστεί να κάνει ένα χρονοβόρο δεύτερο pit stop που τον περιόρισε μόλις στην έβδομη θέση. Ανάμεσα στην Ferrari και την Mercedes τερμάτισε ο Kevin Magnussen, ο οποίος οδήγησε πολύ καθαρά, εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες που του παρουσιάστηκαν στην πρώτη στροφή αλλά και τα λάθη του Bottas που τον κυνηγούσε πριν την εμφάνιση του Virtual Safety Car, στο τέλος και κατέλαβε την “best of the rest” έκτη θέση.
Όγδοος έμεινε μόλις ο πολύ εντυπωσιακός Carlos Sainz Jr. Ο νεαρός Ισπανός βρέθηκε έως και τρίτος στους πρώτους γύρους, κερδίζοντας θέσεις από το ατύχημα των Vettel και Bottas, ενώ αφότου υποχώρησε μετά τα προσπεράσματα των ταχύτερων Ricciardo-Raikkonen και Vettel έδειχνε το μεγάλο φαβορί για να πάρει την πρώτη θέση ανάμεσα στα μονοθέσια του midfield στον εντός έδρας αγώνα της Renault. Όλα αυτά μέχρι τέσσερις γύρους πριν το φινάλε, όταν και ο κινητήρας του παρουσίασε πρόβλημα και έτσι ο Sainz αναγκάστηκε να χάσει δύο θέσεις, από τους Magnussen και Bottas και να τερματίσει μία θέση πάνω από τον team-mate του, Nico Hulkenberg.
Ο Γερμανός ανέκαμψε από τις κακές του κατατακτήριες δοκιμές και μπήκε στην δεκάδα, την οποία συμπλήρωσε εκ νέου ο Charles Leclerc, στην τέταρτή του παρουσία στους βαθμούς στους τελευταίους πέντε αγώνες. 
garagistas
Εκτός αυτής για άλλο ένα Grand Prix ήταν ο Romain Grosjean. Ο Γάλλος, παρά την πολύ καλή εικόνα της Haas σε Ελεύθερες και Κατατακτήριες και την υψηλή του θέση εκκίνησης δεν διαχειρίστηκε καλά τον αγώνα, είχε επαφή στην πρώτη στροφή που του κόστισε μία ποινή πέντε δευτερολέπτων και τελικά τερμάτισε 11ος μακριά από τις βαθμολογούμενες θέσεις. 12ος βρέθηκε ο Stoffel Vandoorne σε ένα καταστροφικό τριήμερο για την McLaren, που έδειξε πολύ αδύναμη ήδη από την Παρασκευή, με 13ο τον Marcus Ericsson, που ηττήθηκε εκ νέου με κάτω τα χέρια από τον νεαρό ομόσταυλό του και 14ο τον Brendon Hartley στην μοναδική Toro Rosso που είδε την σημαία του τερματισμού. Τελευταίος κατετάγη ο Sergey Sirotkin, της απογοητευτικής και προβληματικής φετινής Williams.
Από τον αγώνα εγκατέλειψαν 5 μονοθέσια. Αρχικά, στην τέταρτη στροφή της πίστας, ο Pierre Gasly έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του, μετά το χάος της εκκίνησης και έπεσε με φόρα πάνω στον ανίκανο να αντιδράσει Esteban Ocon, βγάζοντας και τους δύο Γάλλους εκτός από τον εντός έδρας αγώνα τους και φέρνοντας το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. 26 γύρους πριν το τέλος εγκατέλειψε και η δεύτερη Force India με τον Sergio Perez να επιστρέφει στο γκαράζ με πρόβλημα στον κινητήρα. Μόλις 5 γύρους πριν το φινάλε, ο Lance Stroll αντιμετώπισε ένα ξαφνικό πρόβλημα με το μπροστινό αριστερό ελαστικό του, που κλάταρε λόγω υπερβολικής φθοράς στην μέση της ταχύτατης στροφής Signes στο τέλος της πίσω ευθείας, αλλά ευτυχώς ο Καναδός βγήκε από την Williams του χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο τελευταίος που έπεσε θύμα του Paul Ricard ήταν ο Fernando Alonso, ο οποίος πολύ εκνευρισμένος, μία εβδομάδα μετά τον θρίαμβό του στο Le Mans δεν μπόρεσε να αντικρίσει ούτε την καρό σημαία, με πρόβλημα στην τοποθέτηση του πίσω αριστερού τροχού του, σε ένα καταστροφικό διήμερο για τον ίδιο, που φημολογείται πως τον φέρνει όλο και πιο κοντά στην πόρτα της οριστικής εξόδου από την Formula 1.
katataksi
Έτσι, μετά και τον όγδοο αγώνα της χρονιάς, η βαθμολογία των οδηγών διαμορφώνεται με τον Hamilton να ανακτά την κορυφή, με 145 βαθμούς και να προηγείται με 14 από τον μεγάλο του αντίπαλο, Sebastian Vettel. Τρίτος σκαρφάλωσε ο Daniel Ricciardo με 96, τέσσερις μπροστά από τον Valtteri Bottas, ενώ πέμπτος στους 83 είναι ο Kimi Raikkonen.
Στην βαθμολογία των Κατασκευαστών, η Mercedes αύξησε οριακά την διαφορά της από την Ferrari και προηγείται με 237 έναντι 214 των Ιταλών. Πάντα τρίτη η Red Bull με 164, ενώ τέταρτη είναι η Renault με 60 και πέμπτη η McLaren, που έχει κολλήσει στους 40 βαθμούς.
Το επόμενο ραντεβού της κορωνίδας των μηχανοκίνητων σπορ είναι σε λίγες μέρες, την Παρασκευή, για τις Πρώτες Ελεύθερες Δοκιμές του Grand Prix της Αυστρίας, που θα μεταδοθούν ζωντανά από τις 11:50 και το Cosmote Sport5HD ενώ ο αγώνας στο Red Bull Ring θα λάβει εκκίνηση την Κυριακή, 1η Ιουλίου, στις 16:10 ώρα Ελλάδος.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!