CarΗellas: Free Practice GP Ρωσίας: Η κόκκινη αρμάδα

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Free Practice GP Ρωσίας: Η κόκκινη αρμάδα

Η Ferrari εμφανίζεται φαβορί για μια τέταρτη συνεχόμενη pole position, ήταν ταχύτατη στις ελεύθερες δοκιμές του Ρωσικού Grand Prix με την Mercedes να προβληματίζεται για άλλο ένα Σαββατοκύριακο. 
Η Scuderia Ferrari έμοιαζε το φαβορί της φετινής σεζόν πριν ομάδες και πιλότοι μεταβούν στην Μελβούρνη για τον πρώτο αγώνα της σεζόν. Εκεί, όλα άλλαξαν, οι αυταπάτες διαλύθηκαν και η Mercedes με έξι
συνεχόμενα 1-2 στους πρώτους αγώνες της χρονιάς σάρωσε στις βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών. Μάλιστα, το «αλογάκι» έμεινε χωρίς νίκη σε όλο το πρώτο μισό του πρωταθλήματος, σπέρνοντας για άλλη μια φορά ανέμους στην Ιταλία και θερίζοντας θύελλες από τον αθλητικό (και όχι μόνο) τύπο της χώρας.
Όλα αυτά άλλαξαν μετά την καλοκαιρινή διακοπή, όταν ο Charles Leclerc έκανε back to back νίκες στο Spa και την Monza και έδωσε πίστωση χρόνου στην Ferrari, που κατάφερε να σπάσει το ρόδι, έστω και στις δύο πιο ευνοϊκές για εκείνη πίστες του καλενταρίου. Κάπως έτσι, η μεγάλη αναβάθμιση που η SF90 χρειαζόταν και στην οποία δούλευαν οι Ιταλοί μηχανικοί ήρθε στην Σιγκαπούρη και έδωσε στους κόκκινους μια ανέλπιστη τρίτη συνεχόμενη pole με τον Leclerc και το πρώτο τους ‘1-2’ σε αγώνα έπειτα από το 2017, με τον Sebastian Vettel να επιστρέφει στο πρώτο σκαλί του βάθρου.
Η εικόνα αυτή φαίνεται να διαιωνίζεται και στους δρόμους του Sochi με τα δύο μονοθέσια του ‘Cavallino Rampante’ να σημειώνουν τους δύο ταχύτερους χρόνους των τριών ελεύθερων δοκιμών σήμερα το πρωί και να ολοκληρώνουν το free practice στο ‘1-2’. Ο Charles Leclerc ήταν αυτός που ηγήθηκε ξανά της προσπάθειας των Ιταλών, με ταχύτερους χρόνους τόσο στο FP1 όσο και στο FP3, με τον Sebastian Vettel να καραδοκεί. Από την άλλη, η Mercedes δείχνει να δυσκολεύεται εκ νέου να βρει τα πατήματά της, με τον πολυνίκη Lewis Hamilton και τον Valtteri Bottas, που πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του εκεί, το 2017, να μην δείχνουν ικανοί να διευρύνουν το σερί νικών της Γερμανικής φίρμας στο Sochi, εκεί όπου είναι αήττητη για πέντε σερί σεζόν.
Το καλύτερο αποτέλεσμα των «Ασημί Βελών» στις δοκιμές ήταν η τρίτη και τέταρτη θέση που πέτυχαν πριν από λίγο αλλά και χθες το απόγευμα, πότε με τον Βρετανό παγκόσμιο πρωταθλητή και πότε με τον Bottas στην άτυπη εσωτερική πρωτοπορία. Αντίθετα, εντυπωσιακό ρυθμό στην Ρωσία εμφανίζει η Red Bull και ειδικά ο Max Verstappen. Ο Ολλανδός δεν κατάφερε να σημειώσει έναν καθαρό γρήγορο γύρο με τα μαλακά ελαστικά της Pirelli στην σημερινή πρωινή διαδικασία, ήταν όμως ταχύτατος με την μέση γόμα, σε συνέχεια της πολύ καλής του εμφάνισης και της πρώτης θέσης στο χθεσινό FP2. Τόσο όμως εκείνος όσο και ο Alexander Albon που έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στο τριήμερό του ως τώρα αναμένεται να δεχθούν ποινές πέντε θέσεων για αλλαγή κινητήρα και έτσι δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν την pole position. 
Στο midfield, μεγάλη μάχη για τις βαθμολογούμενες θέσεις αναμένεται να δοθεί ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες. Η Haas εμφανίστηκε ως το τέταρτο καλύτερο μονοθέσιο έπειτα από καιρό σήμερα στο Sochi, με τον Romain Grosjean να πετυχαίνει έναν εκπληκτικό γύρο που τον έφερε στην έκτη θέση, μπροστά και από τον Albon, με τον Kevin Magnussen τέσσερις θέσεις πιο πίσω. Μέσα στο τριήμερο όμως, στην θέση αυτή (του ‘best of the rest’ καταπώς συνηθίζεται να λέγεται) έχουν βρεθεί και άλλες δύο ομάδες. Αρχικά, η Renault που έχει σταθερά καλή παρουσία και έφερε τουλάχιστον ένα από τα μονοθέσιά της εντός δεκάδας σε κάθε περίοδο ελεύθερων δοκιμών, είδε τον Nico Hulkenberg έβδομο στο FP1, ενώ ο Pierre Gasly ήταν έκτος για λογαριασμό της Toro Rosso χθες το απόγευμα, σε μια πολύ ενθαρρυντική εμφάνιση για τον νεαρό Γάλλο.
Από εκεί και έπειτα, στο κόλπο βρίσκεται πάντα και η πολύ ανανεωμένη φετινή McLaren, που παρότι δεν εντυπωσίασε χθες, έκανε βήματα προόδου σήμερα και είδε τον Lando Norris να σκαρφαλώνει ως την ένατη θέση. Αντίθετα, πιο πίσω φαίνεται να έπεσε η Racing Point, που είχε σκοράρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο χθεσινό FP2 (Perez έβδομος και Stroll ένατος) αλλά έμεινε στην 15η και 16η μόλις θέση σήμερα το πρωί. Τέλος, στις πιο πίσω θέσεις του grid φαίνεται πως θα βρεθούν οι δύο Alfa Romeo και οι Williams, με τον τοπικό ήρωα Daniil Kvyat να εκκινεί τελευταίος λόγω πολλαπλών ποινών για αλλαγή κομματιών της κινητήριας μονάδας, σε ένα πολύ δύσκολο ως τώρα Σαββατοκύριακο για τον Ρώσο.

Οι Κατατακτήριες Δοκιμές είναι προγραμματισμένες σε λίγα λεπτά από τώρα, στις 15:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθούν ζωντανά τόσο από το ΕΡΤ SPORTS HD όσο και από το Cosmote Sport5HD.