CarΗellas: Pre-Race GP Ρωσίας: Ίσως για προτελευταία φορά στο Sochi

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Pre-Race GP Ρωσίας: Ίσως για προτελευταία φορά στο Sochi

Η Formula 1 βρίσκεται για έκτη (και ίσως προτελευταία) φορά στο Sochi. Είναι ίσως το διασημότερο τουριστικό θέρετρο της Ρωσίας, μια μικρή πόλη περίπου 340.000 κατοίκων στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη συστήθηκε όμως για πρώτη φορά το 2014, ή μάλλον μερικά χρόνια νωρίτερα όταν διεκδίκησε και πήρε την ανάθεση για την διοργάνωση των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών και
21ων Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων. Αντίπαλος του στον δεύτερο γύρο της συνδιάσκεψης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν η Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, εκεί όπου το… χιονισμένο Ολυμπιακό Χωριό στήθηκε τελικά μια τετραετία αργότερα. Κάπως έτσι, οι πυρετώδεις προετοιμασίες ξεκίνησαν στο Sochi υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ρωσικού κράτους, που σαν άλλη… «ρώσικη αρκούδα» ανέμενε τους Αγώνες με ανυπομονησία για να επιδείξει την λάμψη, τον εκσυγχρονισμό αλλά και την δύναμή του.
Παράλληλα, οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin και τον… «ομόλογό του» στην F1, Bernie Ecclestone για την διεξαγωγή του πρώτου Ρωσικού Grand Prix της ιστορίας, ως κομμάτι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Εξάλλου, αγώνες αυτοκινήτων στην Ρωσία με την επωνυμία του Grand Prix είχαν ξαναδιεξαχθεί στην τσαρική εκδοχή της σύγχρονης δημοκρατίας, πίσω στο 1913 και 1914 όταν οι Georgy Suvorin και Willy Scholl πήραν την νίκη στην Αγία Πετρούπολη οδηγώντας μονοθέσια της Benz. 100 χρόνια αργότερα και λίγους μήνες μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων, η Formula 1 θα έκανε τελικά την πρώτη της στάση στην μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη για τον 16ο γύρο του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν. Αυτή η πρώτη επίσκεψη ήταν σημαδεμένη και από το τραγικό ατύχημα του Jules Bianchi στην Suzuka της Ιαπωνίας μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, που είχε συγκλονίσει συθέμελα τον κόσμο της F1, ο οποίος έμελλε να θρηνήσει την πρώτη του απώλεια εντός πίστας σε αγωνιστικό τριήμερο από την Πρωτομαγιά του 1994.
Στα αγωνιστικά, λίγα πράγματα άλλαξαν σε σχέση με τα προπολεμικά Ρωσικά Grand Prix της χώρας. Τα ασταμάτητα ασημένια βέλη της Mercedes-Benz, επίγονοι των μονοθεσίων Benz του 1914, κυριάρχησαν 100 χρόνια μετά σε κατατακτήριες και αγώνα, με τον Lewis Hamilton να παίρνει την πρώτη νίκη του επί Ρωσικού εδάφους. Έκτοτε, η Mercedes φροντίζει να φεύγει αήττητη από το Ολυμπιακό χωριό του καλενταρίου, με τον Nico Rosberg και τον Valtteri Bottas να σκοράρουν τρεις νίκες από το 2015 έως το 2017 πριν ο James Vowles ξαναχαρίσει την νίκη στον Hamilton και στον υπόλοιπο κόσμο το μνημειώδες ‘Valtteri, it’s James’ την περσινή σεζόν.

Φέτος, τα 20 μονοθέσια έχουν έρθει αγριεμένα στο Sochi, πιθανώς για προτελευταία φορά, καθώς η ανέγερση ενός νέου Μεγάρου Μουσικής στην πόλη αναμένεται να περιορίσει την έκταση της αγωνιστικής διαδρομής σε κάτι περισσότερο από δύο χιλιόμετρα. Κάπως έτσι, μετά το 2020, η Formula 1 μοιάζει να αναζητά νέο ρωσικό στέκι, με την νεοανεγερθείσα πίστα στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης να αποτελεί το φαβορί για την διοργάνωση του αγώνα.
Η αγωνιστική δράση στην Ρωσική πόλη, θα ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή με τις πρώτες και δεύτερες ελεύθερες δοκιμές στις 11:00 και 15:00 αντίστοιχα. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το Σάββατο με τις τρίτες ελεύθερες δοκιμές στις 12:00 και τις Κατατακτήριες στις 15:00 ενώ τα κόκκινα φώτα του μεγάλου αγώνα της Κυριακής θα σβήσουν στις 14:10. Όλα τα τεκταινόμενα από την πίστα του Sochi θα καλυφθούν ζωντανά τόσο από την αθλητική συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης, ΕΡΤ SPORTS HD όσο και από το συνδρομητικό Cosmote Sport5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!