CarΗellas: GP Βελγίου: Θρίαμβος και πένθος

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

GP Βελγίου: Θρίαμβος και πένθος

Ο Charles Leclerc πανηγύρισε στο Spa την πρώτη νίκη της καριέρας του και πρώτη φετινή για την Scuderia Ferrari στον απόηχο του τραγικού χθεσινού δυστυχήματος που στέρησε την ζωή από τον πρωταθλητή του GP3, Anthoine Hubert.
Η ζωή του Charles Leclerc του έχει παίξει συχνά άσχημα παιχνίδια. Ο μέντορας και νονός του, Jules Bianchi, έφυγε από αυτόν τον κόσμο τον Ιούλιο του 2015, ύστερα από το τρομακτικό ατύχημα που είχε στην
Suzuka λίγους μήνες νωρίτερα. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Charles κλήθηκε να αγωνιστεί, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος της Formula 2, λίγες μέρες αφότου έχασε τον πατέρα του, επίσης πρώην οδηγό αγώνων, Hervé Leclerc.
Σήμερα πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Formula 1, ύστερα από δύο αποτυχημένες -στο νήμα- προσπάθειες σε Μπαχρέιν και Αυστρία. Η σύμπτωση υπήρξε πράγματι διαβολική. Ο κοντινός φίλος του Leclerc, Γάλλος πρωταθλητής του GP3 και διαγωνιζόμενος φέτος στην Formula 2 με την Arden International, Anthoine Hubert έχασε χθες την ζωή του, ύστερα από ένα τρομακτικό ατύχημα στον feature race του πρωταθλήματος, στο Spa.
Έτσι, η πρώτη νίκη του Μονεγάσκου και ύψιστη επιτυχία της καριέρας του βυθίστηκε για άλλη μια φορά στο πένθος, αφήνοντάς τον ενεό και ανήμπορο να πανηγυρίσει. Παρ ‘όλα αυτά, η οδήγηση του νεαρού της Scuderia υπήρξε άψογη, με την διαχείριση των ελαστικών της SF90 του να του επιτρέπει να μείνει μπροστά από έναν επελαύνοντα Lewis Hamilton, που επιδεικνύοντας τρομακτικό ρυθμό στο δεύτερο μισό του αγώνα έφτασε μια ανάσα από την νίκη.
Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ολοκλήρωσε την προσπάθειά του ο Valtteri Bottas, που δεν μπόρεσε να κινηθεί σε ρυθμό παραπλήσιο του ομοσταύλου του, προσπέρασε όμως τον Sebastian Vettel, ο οποίος ύστερα από μια ατυχή στρατηγική επιλογή της Ferrari αναγκάστηκε να προβεί σε δεύτερη στάση στα pits που τον έριξε στην τέταρτη θέση. 
Πέμπτος τερμάτισε τελικά ο Alexander Albon στο ντεμπούτο του με την Red Bull, εκμεταλλευόμενος έναν χαοτικό αγώνα για τις ομάδες του midfield. Στην έκτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Sergio Perez, αναμένει όμως την απόφαση των αγωνοδικών για το προσπέρασμα που δέχθηκε από τον Ταϊλανδό στους τελευταίους γύρους.
Ο Daniil Kvyat ολοκλήρωσε στην έβδομη θέση, με τον Nico Hulkenberg όγδοο, ενώ τον διπλό τερματισμό στους βαθμούς για τις Toro Rosso και Racing Point πιστοποιήσαν ο Pierre Gasly με την ένατη θέση στην επάνοδό του στην Ιταλική ομάδα και ο Lance Stroll για τους Βρετανούς.
Εκτός βαθμών έμεινε αντίθετα ο Lando Norris, που αντιμετώπισε πρόβλημα στον τελευταίο γύρο του αγώνα και έχασε μια σίγουρη πέμπτη θέση, που κατείχε καθ’ όλη την διάρκεια του Grand Prix. Πίσω του κατατάχθηκαν οι δύο Haas, που για άλλον έναν αγώνα κατέρρευσαν και έπεσαν εκτός δεκάδας, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του Romain Grosjean στο team radio.
14ος μόλις ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Daniel Ricciardo ύστερα από ένα χτύπημα που δέχθηκε στην πρώτη στροφή, που τον ανάγκασε να μπει πολύ νωρίς στα pits και να ολοκληρώσει τον αγώνα με ένα σετ μέσης γόμας έκτοτε. Πίσω του έμειναν οι Williams, των Russell και Kubica, με τον Kimi Raikkonen ανάμεσά τους.
Ο Φινλανδός είχε επαφή με τον Max Verstappen στην πρώτη στροφή, καταστρέφοντας τον αγώνα του και οδηγώντας και τον νεαρό Ολλανδό σε εγκατάλειψη λίγο αργότερα. Εκτός αγώνα τέθηκε λίγο πριν από το φινάλε και ο ομόσταυλος του Kimi, Antonio Giovinazzi που έριξε το μονοθέσιό του στις μπαριέρες λίγους γύρους πριν το τέλος, κατατάχθηκε όμως τυπικά στην 18η θέση.
Η μόνη εγκατάλειψη εκτός αυτής του Verstappen προκλήθηκε από τον Carlos Sainz Jr, που έμεινε εκτός αγώνα με πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης στους αρχικούς γύρους του αγώνα.
Ο 14ος αγώνας της σεζόν είναι προγραμματισμένος για το προσεχές τριήμερο, στον
«Ναό της Ταχύτητας», την Monza, με την δράση να ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή με τις πρώτες και δεύτερες ελεύθερες δοκιμές. Το FP1 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12:00 ώρα Ελλάδος, με το FP2, τέσσερις ώρες αργότερα.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το Σάββατο με τις τρίτες ελεύθερες δοκιμές στην 13:00 και τις Κατατακτήριες στις 16:00 ενώ τα κόκκινα φώτα του Ιταλικού Grand Prix θα σβήσουν στις 16:10 της Κυριακής 1ης Σεπτεμβρίου.

Όλη η δράση του επόμενου τριημέρου θα καλυφθεί ζωντανά από το Cosmote Sport 5HD , ενώ επίσης αναμένεται ανακοίνωση και από την δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ.  
Σύντομα περισσότερα...
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!