CarΗellas: Κατατακτήριες GP Ρωσίας: Charles Leclerc, και πάλι!

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Κατατακτήριες GP Ρωσίας: Charles Leclerc, και πάλι!

Ο Charles Leclerc σκόραρε την τέταρτη συνεχόμενη pole position του στην φετινή σεζόν και είναι το φαβορί για ακόμα μία νίκη, ο Lewis Hamilton όμως κατάφερε να μπει ανάμεσα στις Ferrari και καραδοκεί να εκμεταλλευτεί την εναλλακτική στρατηγική των «Ασημί Βελών».
Ο Charles Leclerc ήταν για άλλο ένα Σάββατο ασταμάτητος. Σκόραρε την τέταρτη συνεχόμενή του pole position και έκτη συνολικά την φετινή χρονιά για τον ίδιο, με μια φανταστική εμφάνιση στον τελικό των
Κατατακτηρίων Δοκιμών του Ρωσικού Grand Prix.
Ο Μονεγάσκος ήταν ταχύτερος τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη του προσπάθεια, όταν και βελτίωσε ακόμα περισσότερο τον καλύτερό του χρόνο και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του, ξεπερνώντας τους πιο κοντινούς ανταγωνιστές του κατά τέσσερα και πλέον δέκατα του δευτερολέπτου.
Τελικά όμως, δίπλα του δεν θα βρεθεί ο ομόσταυλός του, Sebastian Vettel, καθώς ο Γερμανός δεν κατάφερε να κρατήσει πίσω του την απειλή που λέγεται Lewis Hamilton. Ο Βρετανός πεντάκις παγκόσμιος πρωταθλητής κατάφερε να ανέβει στην πρώτη σειρά της εκκίνησης στην τελευταία του γρήγορη προσπάθεια και ακονίζει τα μαχαίρια του για να πάρει την νίκη μέσα από την τσέπη του Leclerc στον αυριανό αγώνα.
Τα όπλα του Βρετανού σε αυτήν την προσπάθεια είναι αφενός μεν η μεγάλη απόσταση του grid από την πρώτη στροφή της πίστας, αφετέρου δε η εναλλακτική στρατηγική που χάραξε η Mercedes ήδη από το Q2 όταν και αποφάσισε να εκκινήσει τα μονοθέσιά της με την μέση γόμα στον αγώνα, καθώς με αυτήν σημείωσαν τους ταχύτερους τους χρόνους στο δεύτερο σκέλος των Κατατακτηρίων.
Έτσι, στην τρίτη θέση περιορίστηκε ο Sebastian Vettel, που με ένα μικρό λάθος του στον τελευταίο γρήγορο γύρο του απώλεσε το lock-out της ομάδας του, φάνηκε όμως γενικά πολύ μακριά από τον team-mate του σε απόλυτο χρόνο. Τέταρτος τερμάτισε την διαδικασία ο Max Verstappen, θα εκκινήσει όμως ένατος λόγω της ποινής πέντε θέσεων για αλλαγή κινητήρα και την θέση του στην δεύτερη σειρά του grid θα πάρει ο Valtteri Bottas.
Ο Φινλανδός έκανε κακές κατατακτήριες δοκιμές, με πολλά λάθη και δεν έδειξε ικανός να επαναλάβει το περσινό του ανδραγάθημα και να πάρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την pole στην Ρωσία, αναμένει όμως να αποδώσει καρπούς η εναλλακτική στρατηγική της ομάδας του και να του δώσει την δυνατότητα να παλέψει για το βάθρο.
Στην μάχη για την κατάληψη της ‘best of the rest’ θέσης βρέθηκαν για άλλη μια φορά τελικά, οι συνήθεις ύποπτοι, McLaren και Renault. Νικητής βγήκε ο Carlos Sainz Jr. που τερμάτισε την διαδικασία στην έκτη θέση, με τον πολύ σταθερό και ανεβασμένο αυτό το τριήμερο Nico Hulkenberg, τελικά έβδομο. Όγδοος πλασαρίστηκε ο Lando Norris με την δεύτερη McLaren, που εν αντιθέσει με τις ελεύθερες φάνηκε πολύ δυνατή στις Κατατακτήριες Δοκιμές ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν ο Romain Grosjean της Haas και ο Daniel Ricciardo με την δεύτερη Renault R.S.19.
Εκτός δεκάδας έμεινε οριακά ο Pierre Gasly, που παρά την πολύ καλή πρώτη του προσπάθεια στο Q2, έμεινε τελικά 11ος και θα εκκινήσει αύριο 16ος λόγω αντίστοιχης ποινής πέντε θέσεων με τον Verstappen. Έτσι, από μία θέση θα κερδίσουν οι υπόλοιποι αποκλεισθέντες στο Q2 και ο Kimi Raikkonen που δεν κατάφερε να προκριθεί στην δεύτερη φάση των κατατακτήριων δοκιμών λόγω ενός λάθους στην τελευταία στροφή στον γρήγορό του γύρο. 11ος έτσι θα παραταχθεί στην σχάρα εκκίνησης ο Sergio Perez ακολουθούμενος από την Alfa Romeo του Antonio Giovinazzi.
Στην έβδομη σειρά της εκκίνησης θα βρίσκονται ο Kevin Magnussen, που έμεινε πολύ μακριά από τον χρόνο του ομοσταύλου του Romain Grosjean καθώς και η δεύτερη Racing Point του Lance Stroll.
Στις τελευταίες θέσεις του grid, πίσω από τους Raikkonen και Gasly βρίσκονται ο George Russell της Williams, μαζί με τους Robert Kubica και Daniil Kvyat στην τελευταία σειρά της εκκίνησης. Η μεγάλη έκπληξη όμως είναι η 18η θέση του Alexander Albon που λόγω ενός λάθους στην πρώτη περίοδο κατατακτήριων κατέληξε στον τοίχο, έσπασε το πίσω μέρος του μονοθεσίου του και αναγκάστηκε να μείνει πολύ πίσω.
Ο αυριανός αγώνας, 16ος της φετινής χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:10 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά τόσο από το ΕΡΤ SPORTS HD όσο και από το Cosmote Sport5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!