CarΗellas: Πώς λειτουργεί το έξυπνο σύστημα ψύξης της Lamborghini; (+video)

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Πώς λειτουργεί το έξυπνο σύστημα ψύξης της Lamborghini; (+video)

Ένα ιδιαίτερο εξάρτημα για την ψύξη του ατμοσφαιρικού V12 φέρει η Lamborghini Sián FKP 37 και σε αυτό το video θα δούμε πως λειτουργεί.
.


Ονομάζεται «Lamborghini Smart Material System» και βρίσκεται στο κάλυμμα του κινητήρα. Μόλις ένας αισθητήρας «αντιληφθεί» αυξημένη θερμοκρασία στο μηχανοστάσιο, ανοίγουν τέσσερα πτερύγια. Το ενδιαφέρον στην όλη κατασκευή είναι ότι, όπως θα δείτε στο video, δεν υπάρχει κάποιος ηλεκτρικός ή υδραυλικός μηχανισμός ανύψωσης.


Μέρος του συστήματος «Lamborghini Smart Material System» είναι κάποια ελατήρια που κατασκευάστηκαν από ειδικό κράμα με θερμική μνήμη. Η χημική τους δομή αλλάζει με βάση τη θερμική κατάσταση και διαγράφουν γραμμική μετατόπιση. Έτσι, πάνω από μία συγκεκριμένη τιμή της θερμοκρασίας, τα πτερύγια ανοίγουν ουσιαστικά αυτόματα. 



«Αυτό το σύστημα είναι εντελώς αυτόνομο, βοηθά στην εξοικονόμηση βάρους επειδή δεν χρειάζεται υδραυλική, ηλεκτρική ή μηχανική ενεργοποίηση», εξηγεί ο επικεφαλής της αεροδυναμικής των Sián Coupe και Roadster, Ugo Riccio. Μάλιστα, σύντομα θα δούμε την πατέντα της Lamborghini και σε άλλες εφαρμογές.