CarΗellas: TECH: Τι είναι ο αισθητήρας MAF;

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

TECH: Τι είναι ο αισθητήρας MAF;

Τον ακούμε συχνά και ευχόμαστε να μην καταστραφεί διότι είναι αρκετά ακριβός. Γνωρίζετε, όμως, που βρίσκεται o αισθητήρας MAF, ποιος είναι ο ρόλος του και πως λειτουργεί;


Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι το όνομά του προέρχεται από τη φράση «Mass Air Flow» και βρίσκεται στον αυλό εισαγωγής του κινητήρα, μετά το φίλτρο του αέρα και πριν από την πεταλούδα. Όπως ήδη καταλαβαίνετε, από εκείνο το σημείο περνά αέρας που πρόκειται να εισέλθει στον κινητήρα και το αισθητήριο του MAF είναι εκτεθειμένο σε αυτή τη ροή.

Δείτε επίσης: Βαλβίδα PCV, ένα εξάρτημα που λίγοι γνωρίζουν


Η διαφορά δυναμικού που αναπτύσσεται στα αισθητήρια του MAF όταν ο εισερχόμενος αέρας έρχεται σε επαφή με αυτά, κυμαίνεται μεταξύ 0 και 5 V, τιμές που αντιστοιχούν στην ποσότητα του αέρα που διέρχεται από την εισαγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, η μάζα του αέρα μετατρέπεται σε μία τιμή τάσης και η τάση αυτή μεταφράζεται σε ποσότητα εισερχόμενου αέρα από την ECU.



Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας την ποσότητα του εισερχόμενου αέρα και σε συνδυασμό με διάφορες παραμέτρους, όπως το φορτίο και οι στροφές λειτουργίας, ο εγκέφαλος του κινητήρα δίνει εντολή ψεκασμού της ανάλογης ποσότητας καυσίμου.