CarΗellas: Τι είναι αυτό το «C» στο λεβιέ του νέου Ford Bronco; (+video)

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Τι είναι αυτό το «C» στο λεβιέ του νέου Ford Bronco; (+video)

Το σκληροτράχηλο Ford Bronco παρουσιάστηκε πρόσφατα και πολλοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως το αντίπαλον δέος του Jeep Wrangler.



Πληροφορία που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ύπαρξη του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων, το οποίο μάλιστα διαθέτει εφτά ταχύτητες για εμπρός κίνηση. Ακριβώς κάτω από την όπισθεν βρίσκεται μία ταχύτητα με το γράμμα «C» την οποία δε βλέπουμε κάθε μέρα. Γνωρίζετε για ποιον λόγο υπάρχει εκεί; 

Δείτε επίσης: Honda, Ford και Peugeot στον κόφτη χωρίς λάδι: Ποιο θα αντέξει περισσότερο; (+video)

Ονομάζεται «crawler gear» και είναι πολύ πιο κοντή από την πρώτη σχέση προκειμένου να χρησιμοποιείται με πολύ μικρή ταχύτητα σε δύσβατες διαδρομές. Για να καταλάβετε με πόσο χαμηλή ταχύτητα κινείται το αυτοκίνητο σε αυτή την ταχύτητα, η τελική σχέση μετάδοσης επιλέγοντας το «C» είναι 94,75: 1. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 95 στροφές του στροφάλου, ο τροχός θα περιστραφεί μόλις μία φορά.

Δείτε επίσης: «Ντοπαρισμένο» Ford Focus RS

Ενδεικτικά, όταν ο οδηγός επιλέγει 1η ταχύτητα, ο κινητήρας γυρνά 20 φορές, ενώ με 6η σχέση γυρνά 3 φορές για κάθε περιστροφή του τροχού. Αναλυτικότερη εξήγηση θα βρείτε στο video του «Engineering Explained» που ακολουθεί.