CarΗellas: Γιατί η Alfa Romeo Mito GTA δε βγήκε ποτέ στην παραγωγή;

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Γιατί η Alfa Romeo Mito GTA δε βγήκε ποτέ στην παραγωγή;

Το όνομα GTA αναβίωσε πρόσφατα από την Alfa Romeo μέσω των κορυφαίων εκδόσεων της Giulia. Από τον καιρό των 147 και 156 είχαμε να δούμε σκληροπυρηνικές εκδόσεις, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε μία σκέψη που τελικά ναυάγησε.



Ο λόγος για την Alfa Romeo Mito GTA, ένα αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης το 2009 σε επίπεδο concept car. Βασικός στόχος της ιταλικής φίρμας ήταν να ανταγωνιστεί αντιπάλους όπως το κορυφαίο Mini Couper.

Δείτε επίσης: Ακούστε για πρώτη φορά την Alfa Romeo Giulia GTAm (vid)

Εξωτερικά υπήρχαν διαφορές από τις απλές εκδόσεις, οι οποίες εντοπίζονταν κυρίως στο επιθετικό bodykit, τις εντυπωσιακές απολήξεις της εξάτμισης και τον διαχύτη. Ασφαλώς έπρεπε να είναι πιστή στο όνομα GTA (Gran Turismo Alleggerito), που σημαίνει ότι έπρεπε το βάρος να είναι μειωμένο. Έτσι, αρκετά εξαρτήματα όπως η αεροτομή, η οροφή και οι καθρέφτες ήταν κατασκευασμένα από ανθρακονήματα. Επιπλέον αφαιρέθηκαν τα πίσω καθίσματα.



Κάτω από το καπό βρισκόταν ένας κινητήρας που σχεδιάστηκε από το τμήμα Fiat Powertrain Technologies. Πρόκειται για ένα υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ βενζίνης χωρητικότητας μόλις 1.742 κ.εκ. Ωστόσο, οι τεχνολογίες άμεσου ψεκασμού και διπλού μεταβλητού χρονισμού προσέφεραν την εξαιρετική ιπποδύναμη των 240 ίππων. Η κίνηση περνούσε ασφαλώς στον εμπρός άξονα μέσω μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων.

Δείτε επίσης: Θα θέλαμε μία νέα Alfa Romeo Giulietta να είναι κάπως έτσι; (pics)

Σύμφωνα με την Alfa Romeo, όλες οι τεχνικές μείωσης του βάρους έδιναν στο Mito GTA πολύ καλές επιδόσεις. Ενδεικτικά, για τα 0-100 χλμ/ώρα αρκούσαν μόλις 5 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα άγγιζε τα 250 χλμ/ώρα.



Η Alfa Romeo Mito GTA ήταν έτοιμη να περάσει στην παραγωγή. Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση της περιόδου δε δικαιολογούσε το κόστος ανάπτυξης για την ιταλική φίρμα. Η Fiat αποφάσισε να «σκοτώσει» το Mito GTA και έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία των Abarth Punto, Abarth 500, αλλά και της Alfa Romeo 4C.