CarΗellas: Seat Leon Cupra: Γνωρίζετε την τετρακίνητη έκδοση με κομπρέσορα; (+video)

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Seat Leon Cupra: Γνωρίζετε την τετρακίνητη έκδοση με κομπρέσορα; (+video)

Μπορεί στην Ελλάδα η κορυφαία έκδοση του Seat Leon πρώτης γενιάς να είναι η Cupra R με τους 210 ή τους 225 ίππους, αλλά στο εξωτερικό υπήρξε μία ακόμα πιο σκληροπυρηνική έκδοση.



Πρόκειται για το Seat Leon Cupra 4 Kompressor, ένα αυτοκίνητο που βασίστηκε στην τετρακίνητη έκδοση με VR6 κινητήρα απόδοσης 204 ίππων. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση έβαλε το χέρι της η γνωστή ABT Sportline. 

VR5-VR6: Δύο κινητήρες «διαμάντια» της Volkswagen (+video)

Έπειτα από την τοποθέτηση κομπρέσορα, η ισχύς του κινητήρα χωρητικότητας 2,8 λίτρων εκτοξεύθηκε από τους 204 στους 280 ίππους. Έτσι, τα 0-100 χλμ/ώρα για το τετρακίνητο Seat Leon Cupra 4 Kompressor ήταν υπόθεση μόλις 6,3 δευτερολέπτων και η τελική ταχύτητα έφτανε τα 256 χλμ/ώρα. 



Ιδιαίτερες αισθητικές αλλαγές δεν υπήρξαν, συνεπώς η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται αντιληπτή μόνο από τις ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών της ABT Sportsline, τα μεγαλύτερα φρένα και τα λογότυπα του γερμανικού οίκου. Στο εσωτερικό υπήρξαν επίσης μερικές πινελιές του οίκου.



Η συγκεκριμένη έκδοση διατέθηκε σε περιορισμένο αριθμό αποκλειστικά στην αγορά της Ελβετίας εν έτει 2001. Μάλιστα, η τοπική αντιπροσωπεία παρέδωσε και μαθήματα ασφαλούς οδήγησης στους αγοραστές.