CarΗellas: FP1-2 GP Αυστραλίας: Όλα αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

FP1-2 GP Αυστραλίας: Όλα αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…

Η Mercedes και ο Lewis Hamilton έκαναν το 2 στα 2 στις πρώτες περιόδους ελεύθερων δοκιμών για την νέα σεζόν της Formula 1, ανακτώντας από την πρώτη κιόλας μέρα του Αυστραλιανού Grand Prix τον τίτλο του φαβορί. Αβεβαιότητα στις τάξεις των Ferrari και Red Bull.
Οι Χειμερινές Δοκιμές της Βαρκελώνης δεν είχαν κυλήσει ομολογουμένως και άψογα για την Mercedes. Πιο τρανή απόδειξη αυτού, η ανάγκη για αλλαγή 1500 (!) κομματιών από την πρώτη εβδομάδα στην δεύτερη με
σκοπό η W10 να γίνει αρκούντως ανταγωνιστική και να λυθούν, τουλάχιστον προς ώρας, τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με την ανανεωμένη εμπρόσθια ανάρτησή της.
Κάπως έτσι, και με την Ferrari να σημειώνει ταχύτερους γύρους σε πολλές από τις οκτώ μέρες των δοκιμών, τα Ασημί Βέλη ένιωθαν να έχουν απωλέσει τον τίτλο του φαβορί που κουβαλούσαν στις πλάτες τους από όταν η Formula 1 πέρασε στην εποχή των υβριδικών κινητήριων συνόλων το 2014.
Όλα αυτά έμελλε να διαλυθούν μόλις από την πρώτη μέρα της νέας σεζόν και μετά το πέρας των δύο πρώτων επίσημων περιόδων ελεύθερων δοκιμών στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Κι αυτό γιατί η Παρασκευή κλείνει στο Albert Park με τον Lewis Hamilton να έχει κάνει το 2 στα 2 σε FP1 και FP2, και τον Valtteri Bottas να σημειώνει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο της ημέρας, μόλις 0.048 δευτερόλεπτα πίσω από τον Βρετανό, τοποθετώντας έτσι τα δύο ασημί μονοθέσια στην κορυφή των χρόνων.

Αντίθετα, προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο των Ferrari και Red Bull. Οι Ιταλοί έδειξαν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο στην πρώτη περίοδο με τον δεύτερο και τρίτο χρόνο για τους Vettel και Leclerc, δεν κατάφεραν όμως να ακολουθήσουν τις Mercedes το απόγευμα, όταν και ο Γερμανός περιορίστηκε στην πέμπτη θέση των χρόνων πίσω και από τις δύο Red Bull με τον Μονεγάσκο ομόσταυλό του ένατο και χωρίς καν να έχει μπορέσει να βελτιώσει τον πρωινό του χρόνο.
Βίοι αντίθετοι για την Red Bull, που ενώ παρουσιάστηκε προβληματική στην πρώτη περίοδο μένοντας στην 4η και 8η θέση με τους Verstappen και Gasly, παρουσίασε ένα σαφώς πιο βελτιωμένο πρόσωπο, υπερκεράζοντας την Ferrari το απόγευμα, παραμένοντας όμως ταυτόχρονα αρκετά μακριά από τις πρωτοπόρους Mercedes.
 Από εκεί και έπειτα, μία εξαιρετική μέρα ήταν η σημερινή για τον Kimi Raikkonen. Ο Φινλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής έδειξε από την πρώτη μέρα τι μπορεί να καταφέρει στο τιμόνι της C38 της Alfa Romeo σημειώνοντας τον έκτο ταχύτερο χρόνο σε αμφότερες τις περιόδους ελεύθερων και ηγούμενος την μάχη του midfield στην πρεμιέρα της φετινής σεζόν.
Αρκετά ενθαρρυντική ήταν η εικόνα και των Renault και Haas που αμφότερες είδαν τουλάχιστον ένα μονοθέσιό τους να πλασάρεται εντός δεκάδας σε εκάστη περίοδο δοκιμών ενώ θετική μπορεί να κριθεί και η παρουσία της Toro Rosso με την έβδομη θέση του Daniil Kvyat το πρωί με μέση γόμα, παρά το πιο αθόρυβο πλασάρισμα των δύο STR14 το απόγευμα και την έξοδο που είχε ο ομόσταυλος του Ρώσου, Alexander Albon προς τα τέλη του FP1, που έφερε και την πρώτη κόκκινη σημαία της χρονιάς στην πίστα.
Πίσω από αυτήν την τριάδα ομάδων φαίνεται να πλασάρονται οι Racing Point και McLaren, που δεν κατάφεραν να δουν έναν από τους πιλότους τους να πλασάρονται στις θέσεις της δεκάδας σε καμία από τις δύο δοκιμές και ξεκίνησαν αρκετά αθόρυβα το τριήμερο, ανάμεσα στις θέσεις 13-18.
Στην τελευταία δυάδα δεν συναντάμε άλλους από τους πιλότους της Williams, που μετά την τραγική έναρξη της σεζόν για την ιστορική Βρετανική ομάδα μοιάζουν ακόμη να αναζητούν τα πατήματά τους με την πολύ προβληματική FW42.
Η δράση στο Albert Park της Μελβούρνης συνεχίζεται αύριο τα ξημερώματα με το πράσινο φως στις τρίτες ελεύθερες δοκιμές να ανάβει στις 05:00 ώρα Ελλάδος και τις Κατατακτήριες να ακολουθούν τρεις ώρες αργότερα. Όλη η δράση του Σαββάτου όπως και όλης της φετινής σεζόν θα μεταδοθεί ζωντανά τόσο από το ERT Sports HD όσο και από την συνδρομητική συχνότητα του Cosmote Sport 5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!