CarΗellas: Κατατακτήριες GP Μπαχρέιν: Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα της Ερήμου

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Κατατακτήριες GP Μπαχρέιν: Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα της Ερήμου

Ο Charles Leclerc κατέκτησε την πρώτη pole position της καριέρας του στο Σακχίρ και θα οδηγήσει το ιστορικό 62ο ‘front row lockout’ στην ιστορία της Ferrari στην Formula 1. Στην δεύτερη σειρά της εκκίνησης περιορίστηκαν οι Mercedes με τους Hamilton και Bottas.
Πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Harry Potter, κατά κόσμον Daniel Radcliffe, χωρίς τα γυαλιά. Σήμερα βάλθηκε να γράψει το ένατο sequel στα μυθιστορήματα της J.K. Rowling και τις ταινίες της Warner Bros με
πρωταγωνιστή τον ίδιο μέσα στην καυτή έρημο του Σακχίρ. Ο Charles Leclerc έγραψε ιστορία, σκόραρε την πρώτη pole position της καριέρας του και οραματίζεται να μετατρέψει αυτήν την επιτυχία σε νίκη αύριο, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα επικό τριήμερο για εκείνον και την Ferrari.
Ο νεαρός Μονεγάσκος που ήταν ταχύτερος στις πρώτες και τρίτες ελεύθερες δοκιμές μπήκε φορτσάτος και στις κατατακτήριες σημειώνοντας ταχύτερους χρόνους τόσο στο Q1 όσο και στο Q2. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκε και την ατυχία του ομοσταύλου του, Sebastian Vettel, ο οποίος έπεσε σε κίνηση στην πρώτη του προσπάθεια στην δεύτερη περίοδο των Κατατακτήριων, κάτι που τον ανάγκασε να χρησιμοποιήσει ένα επιπλέον σετ για να προκριθεί με ασφάλεια στο Q3. Κάπως έτσι, ο Leclerc είχε δύο φρέσκα σετ από τα πιο μαλακά ελαστικά της Pirelli έναντι ενός του Seb και τον ξεπέρασε για κάτι λιγότερο από τρία δέκατα, σκοράροντας παράλληλα ένα ιστορικό 62ο ‘lock-out’ για την Scuderia Ferrari, που την έφερε στα ίσα με τις McLaren και Williams στον συγκεκριμένο στατιστικό πίνακα.
Πίσω από τις δύο SF90, πλασαρίστηκαν τα δύο μονοθέσια της Mercedes, που επιβεβαίωσαν τις υποψίες για τον πλασματικό ρυθμό των ελεύθερων δοκιμών, καθώς βρέθηκαν πολύ πιο κοντά στις Ferrari από όσο αναμενόταν, δεν κατάφεραν όμως και πάλι να μπουν ανάμεσά τους. Ο Lewis Hamilton έχασε την δεύτερη θέση για μόλις 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Vettel και θα παραταχθεί τρίτος, δίπλα στον Valtteri Bottas, που τερμάτισε άλλα 66 χιλιοστά πίσω από τον team-mate του.
Την πέμπτη θέση κλείδωσε την τελευταία στιγμή ο Max Verstappen, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών για την Red Bull. Ο Ολλανδός έκανε κι αυτός μόλις μία γρήγορη προσπάθεια στο Q3, η οποία όμως του αρκούσε για να ξεπεράσει τον Kevin Magnussen για μόλις πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ο Δανός τελικά πλασαρίστηκε έκτος και ‘best of the rest’ πίσω από τους τρεις μεγάλους, ύστερα από έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο στο Q3, με τον team-mate του, Romain Grosjean ακριβώς πίσω του στην αυριανή «σχάρα εκκίνησης», στην όγδοη θέση.
Ανάμεσά τους βρέθηκε η πρώτη από τις δύο McLaren που πέρασαν στο Q3, αυτή του Carlos Sainz Jr. σε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για την Βρετανική ομάδα. Χαρακτηριστικά, ήταν η πρώτη φορά από το Μαλαισιανό Grand Prix του 2017 που και τα δύο πορτοκαλί μονοθέσια καταφέρνουν να προκριθούν στον τελικό των Κατατακτήριων.
Στην ένατη θέση τερμάτισε τελικά ο Kimi Raikkonen με την Alfa Romeo Racing, παρ ’ότι βρέθηκε δις αντιμέτωπος με το φάσμα του αποκλεισμού, όντας 15ος στο Q1 και 10ος στο Q2. Δίπλα του θα έχει την έτερη MCL34 του rookie Lando Norris, που παρά το γεγονός πως έδειχνε ικανός, δεν κατάφερε στο τέλος να ματσάρει τον χρόνο του πιο έμπειρου Ισπανού ομοσταύλου του.
Οριακά εκτός από το πρώτο Q3 της καριέρας του με την Renault έμεινε ο Daniel Ricciardo, που έχασε την πρόκριση για ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου από τον Kimi Raikkonen και θα εκκινήσει από την 11η θέση, μία υψηλότερα από αυτήν από την οποία είχε δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν στην καταστροφική του εκκίνηση στην Αυστραλία.
Εκεί θα βρεθεί αύριο ο φοβερός και τρομερός Alex Albon, που ξεπέρασε τον team-mate του Daniil Kvyat, που παρά τα θετικά δείγματα που είχε δείξει ως τώρα περιορίστηκε μόλις στην 15η θέση. Ανάμεσα στις δύο STR14 θα βρίσκεται η «μαμά» Red Bull του Pierre Gasly, σε άλλη μία απογοητευτική διαδικασία για τον νεαρό Γάλλο καθώς και η Racing Point του Sergio Perez, που εν αντιθέσει με τον Lance Stroll προκρίθηκε από το Q1.
Πέρα από τον Stroll, που έμεινε μόλις 18ος, μπροστά μόνο από τις δύο Williams των Russell και Kubica, από την πρώτη περίοδο των κατατακτήριων έμειναν εκτός και οι Antonio Giovinazzi και Nico Hulkenberg, με τον Γερμανό ειδικά να δείχνει πολύ απογοητευμένος ύστερα από τα εξαιρετικά του πλασαρίσματα στις ελεύθερες και ιδίως την πέμπτη θέση που κατέκτησε εχθές σε παρεμφερείς συνθήκες, στο FP2.
Κάπως έτσι, τα φώτα και οι προβολείς στο Μπαχρέιν στρέφονται στον αυριανό αγώνα, εκεί όπου θα παιχτεί η δεύτερη παράσταση για το 70ο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 και η 999η στην ιστορία του σπορ. Το Grand Prix θα λάβει εκκίνηση στις 18:10 ώρα Ελλάδος (μετά την αλλαγή σε θερινή ώρα αύριο τα ξημερώματα) και θα προβληθεί τόσο από την δημόσια αθλητική συχνότητα του ΕΡΤ Sports HD όσο και από την συνδρομητική Cosmote Sport 5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!