CarΗellas: Κατατακτήριες GP Αυστραλίας: Η καρδιά του πρωταθλητή

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Κατατακτήριες GP Αυστραλίας: Η καρδιά του πρωταθλητή

Ο Lewis Hamilton και η Mercedes συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν τόσο την Παρασκευή όσο και την περσινή χρονιά και μετά από το sweep στις Ελεύθερες Δοκιμές, πήραν και την pole position ενόψει του αυριανού αγώνα. Lock-out στην πρώτη σειρά για τα «Ασημένια Βέλη» με την δεύτερη θέση του Valtteri Bottas.
Η χθεσινή μέρα είχε δώσει το στίγμα. Ο Lewis Hamilton και η Mercedes δεν αστειεύονταν και είχαν έρθει στην Μελβούρνη με ξεκάθαρο στόχο να ανατρέψουν τα χειμερινά προγνωστικά και να διατηρήσουν τα ηνία
του σπορ, το οποίο ελέγχουν την τελευταία πενταετία.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο σήμερα, όταν ο πεντάκις παγκόσμιος πρωταθλητής έφερε την W10 του στην κορυφή των χρόνων για 84η φορά στην καριέρα του, διευρύνοντας το σχετικό ρεκόρ και επιβεβαιώνοντας πως είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και στοχεύει να πλησιάσει έτι περισσότερο στα απόλυτα ρεκόρ του Michael Schumacher σε νίκες και πρωταθλήματα την φετινή χρονιά.
Κάπως έτσι, ο Βρετανός superstar έκλεψε στον τελευταίο του γρήγορο γύρο την «μπουκιά από το στόμα» του ομοσταύλου του, Valtteri Bottas, ο οποίος όμως κλείδωσε άνετα την δεύτερη θέση, σε μια πολύ καλή περίοδο κατατακτήριων δοκιμών για εκείνον και κατέστησε την Mercedes το απόλυτο φαβορί όχι απλά για τον αυριανό αγώνα αλλά για ολόκληρη την φετινή σεζόν.
Από την άλλη, οι επίδοξοι διεκδικητές φάνηκαν να μην έχουν απάντηση στον ρυθμό των Γερμανικών μονοθεσίων. Ο Sebastian Vettel τερμάτισε την διαδικασία τρίτος για την Ferrari αλλά πάνω από επτά δέκατα μακριά από τον μεγάλο του αντίπαλο τα δύο τελευταία χρόνια και θα εκκινήσει αύριο δίπλα στον Max Verstappen, ο οποίος σε μια αθόρυβη διαδικασία για εκείνον κατέκτησε την τέταρτη θέση.
Πέμπτος θα δει τα κόκκινα φώτα να σβήνουν ο Charles Leclerc στο αγωνιστικό του ντεμπούτο με τα χρώματα της Scuderia Ferrari, με τον «best of the rest» Romain Grosjean να παρατάσσεται δίπλα του, στην τρίτη σειρά του grid.
Πίσω τους θα βρίσκεται η δεύτερη Haas, με οδηγό τον Kevin Magnussen, σε ένα πολύ ενθαρρυντικό απόγευμα για την Αμερικανική ομάδα που ήταν η μοναδική, εκτός των δύο «κολοσσών» του σπορ, Mercedes και Ferrari, που είδε και τα δύο της μονοθέσια στο Q3. Από την όγδοη θέση θα εκκινήσει ο νεαρός Lando Norris, που παρ ’ότι χρησιμοποίησε όλα του τα φρέσκα σετ ελαστικών στο Q1 κατάφερε να εντυπωσιάσει και να φέρει πολύ ψηλά την MCL34 του, ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν ο Kimi Raikkonen για λογαριασμό της Alfa Romeo Racing και ο Sergio Perez της προσφάτως ‘rebranded’ Sportpesa Racing Point.
Αντίθετα, εκτός αυτής έμειναν αμφότερα τα μονοθέσια της Renault που γνώρισαν έναν σοκαριστικό αποκλεισμό στο Q2, με τον Nico Hulkenberg να εμφανίζει πρόβλημα στην R.S.19 και να μένει ενδέκατος, μόλις 12 χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από τον τοπικό ήρωα, Daniel Ricciardo. Μαζί τους, από την δεύτερη περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών αποκλείστηκαν και οι δύο Toro Rosso με τον Alexander Albon να περνά τον Daniil Kvyat, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκε η δεύτερη Alfa Romeo του Antonio Giovinazzi.
Μεγάλες εκπλήξεις είχαμε βέβαια και στο Q1 όταν τόσο ο Pierre Gasly όσο και ο Carlos Sainz Jr. είδαν τις προσπάθειές τους στην πρώτη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών της χρονιάς να λήγουν άδοξα. Ο Γάλλος και ο Ισπανός έπεσαν θύμα της κακής στρατηγικής των Red Bull και McLaren αντίστοιχα, στην προσπάθεια των δύο ομάδων να σώσουν ελαστικά και θα εκκινήσουν αύριο από την 17η και 18η θέση αντίστοιχα. Μία θέση μπροστά τους θα είναι ο Lance Stroll, που εμφάνισε για άλλη μια φορά την αδυναμία του στις κατατακτήριες δοκιμές, ενώ την τελευταία σειρά του grid θα γεμίσουν οι δύο πιλότοι της Williams με τον George Russell να ξεπερνά τον Robert Kubica που είδε το πίσω αριστερό ελαστικό του να κλατάρει στον τελευταίο γρήγορο γύρο του και έμεινε έτσι πολύ πίσω, στην τελευταία θέση.
Ο αυριανός αγώνας θα λάβει εκκίνηση στις 07:10 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ERT Sports HD και από το Cosmote Sport 5HD.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!