CarΗellas: TECH: Βαλβίδα PCV, ένα εξάρτημα που λίγοι γνωρίζουν (pics)

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

TECH: Βαλβίδα PCV, ένα εξάρτημα που λίγοι γνωρίζουν (pics)

Ένα από τα εξαρτήματα που βρίσκεται σε κάθε κινητήρα και πολλοί δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του είναι η βαλβίδα PCV. Ήρθε η ώρα να μάθετε τι είναι και πως λειτουργεί!



Το συγκεκριμένο εξάρτημα βρίσκεται πάνω από τον κινητήρα και εξοπλίζεται με δύο σωληνώσεις, η μία έρχεται στην βαλβίδα PCV από τον στροφαλοθάλαμο και η άλλη ενώνει την βαλβίδα με την εισαγωγή του
κινητήρα. Σκοπός του είναι να αναρροφά τις αναθυμιάσεις (λιπαντικό σε αέρια μορφή) από την περιοχή του στροφαλοθάλαμου, αμέσως μετά να επιστρέφει τα σταγονίδια στο κάτω μέρος του κινητήρα και να μεταφέρει μόνο το λιπαντικό που είναι σε αέρια μορφή στην εισαγωγή.

Δείτε επίσης: Τι συμβαίνει όταν ο κινητήρας «στεγνώσει» από λάδι; (+vid)

Με αυτό τον τρόπο λιπαίνονται οι έδρες των βαλβίδων εισαγωγής αλλά ταυτόχρονα γίνεται και εξαερισμός του στροφαλοθάλαμου. Ο εξαερισμός είναι μία πολύ σημαντική διεργασία για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα, αφού διασφαλίζει ότι η πίεση εντός του στροφαλοθάλαμου παραμένει στα επίπεδα που επιθυμεί ο κατασκευαστής ανεξάρτητα από το φορτίο του κινητήρα. Σε περίπτωση του δεν λειτουργεί σωστά η βαλβίδα PCV δημιουργείται ένα κενό εντός του στροφαλοθάλαμου, το οποίο λόγω της αυξημένης υποπίεσης που δημιουργείται σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφει τις τσιμούχες του στροφάλου. 



Τα συμπτώματα κατεστραμμένης βαλβίδας αναθυμιάσεων είναι το ασταθές ρελαντί και το «σφύριγμα» στην εισαγωγή λόγω διαρροής αέρα, ενώ η σημαντικότερη αιτία της καταστροφής είναι η σπάνια αλλαγή λιπαντικού ή η επιλογή λάθους ιξώδους. Για να διαπιστώσετε αν χρήζει αντικατάστασης, αρκεί να ανοίξετε την τάπα πλήρωσης λιπαντικού την ώρα που λειτουργεί ο κινητήρα και να δείτε αν ακούγεται κάποιος ήχος. Βλέποντας από το 1.36 το παρακάτω video, θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε.