CarΗellas: Επιτρέπεται να «πηδάμε» ταχύτητες σε χειροκίνητο σασμάν; (vid)

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Επιτρέπεται να «πηδάμε» ταχύτητες σε χειροκίνητο σασμάν; (vid)

Ένα πλεονέκτημα των μηχανικών κιβωτίων ταχυτήτων είναι το γεγονός ότι ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανά πάσα στιγμή όποια ταχύτητα επιθυμεί.
manual gearbox
Κάτι τέτοιο, όμως, πρέπει να γίνεται; Υπάρχει κίνδυνος καταστροφής κάποιου εξαρτήματος όταν πχ κατεβάζουμε από 4η σχέση σε 2α ή το αντίστροφο; Όπως θα ακούσετε στο νέο video του Engineering
Explained, το ανεβοκατέβασμα «πηδώντας» ταχύτητες δεν εγκυμονεί κινδύνους όταν γίνεται με συγχρονισμό των στροφών και βέβαια όταν δεν υπάρχει περίπτωση μετά τη σύμπλεξη ο κινητήρας να μπει στο κόκκινο φάσμα στροφών. Επίσης, ένα βίαιο κατέβασμα μπορεί να εμφανίσει στιγμιαίο μπλοκάρισμα των κινητήριων τροχών, γεγονός που επηρεάσει τη δυναμική ισορροπία του οχήματος.
Έχοντας όλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού σας, γνωρίζετε πλέον ότι υπό προϋποθέσεις, η «παράκαμψη» σχέσεων δεν θα έχει καμία αρνητική επίπτωση στο όχημά σας. Τέλος, σχετικά με την εκκίνηση με δεύτερη σχέση, όπως είναι λογικό, η διαδικασία σύμπλεξης κρατά περισσότερα δευτερόλεπτα, άρα η φθορά είναι μεγαλύτερη. Παρ΄ όλα αυτά, αρκετές φορές είναι απαραίτητη, ειδικά σε έδαφος με χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης.