CarΗellas: Απολογισμός GP Κίνας: Back to the future

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Απολογισμός GP Κίνας: Back to the future

Ο Lewis Hamilton πήρε την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα οδηγών με την νίκη του στην Σαγκάη, έναν αγώνα νωρίτερα από πέρυσι και έβαλε πλώρη για τον έκτο παγκόσμιο τίτλο του. Το «στοιχειωμένο ρεκόρ» της Williams με τρία ‘1-2’ στους τρεις πρώτους αγώνες από το 1992 ισοφάρισε η Mercedes.
Ο Lewis Hamilton πήρε εχθές την δεύτερη νίκη του στην φετινή σεζόν και μαζί με αυτήν και την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα των οδηγών, την οποία κατείχε ο team-mate του, Valtteri Bottas. Στο αντίστοιχο διάστημα
πέρυσι, ο Hamilton είχε να επιδείξει ως καλύτερό του αποτέλεσμα την δεύτερη θέση στην Μελβούρνη και βρισκόταν δεύτερος στην βαθμολογία των πιλότων, εννιά βαθμούς μακριά από τον Sebastian Vettel. Βέβαια, όλα αυτά ανατράπηκαν στο Αζερμπαϊτζάν, δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η τύχη χαμογέλασε στον Βρετανό, η μπίλια έκατσε στο 44, ύστερα από το λάθος του Sebastian Vettel στην επανεκκίνηση και το κλατάρισμα του Valtteri Bottas και ο Hamilton επανέφερε την χρονιά του «στις ράγες» και τον εαυτό του στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος που έχει κατακτήσει τέσσερις φορές τα τελευταία πέντε χρόνια.
Φέτος, τα πράγματα στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, αυτό των ‘flyaway races’, δείχνουν να κυλούν πιο ομαλά για τον νυν παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο Hamilton προηγείται αυτήν την στιγμή στην βαθμολογία με 68 βαθμούς, έχοντας σκοράρει δύο νίκες και μία pole position, με τον Valtteri Bottas να παραμένει βέβαια σε απόσταση αναπνοής, μόλις 6 βαθμούς πιο πίσω.
Τρίτος έχει κρατηθεί ο Max Verstappen, με τον Ολλανδό της Red Bull να βρίσκεται μπροστά από αμφότερους τους πιλότους της Ferrari, έχοντας 39 βαθμούς, έναντι 37 του Sebastian Vettel, που σκόραρε το πρώτο του βάθρο για την φετινή σεζόν στην Σαγκάη, και 36 του Charles Leclerc που ολοκληρώνει την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας. Έκτος βρίσκεται πλέον ο Pierre Gasly, μετά το πρώτο του τριήμερο κανονικότητας με τα χρώματα της Red Bull, παίρνοντας και τον bonus πόντο για τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα της Κυριακής και αυξάνοντας έτσι την συγκομιδή του στους 13. Την θέση του ‘best of the rest’ καταλαμβάνει για την ώρα ο Kimi Raikkonen, με 12 πόντους και ισάριθμες παρουσίες στους βαθμούς στους τρεις πρώτους αγώνες, με τους Lando Norris και Kevin Magnussen να ισοβαθμούν στην όγδοη θέση με οκτώ βαθμούς. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι δύο οδηγοί της Renault, που αμφότεροι έχουν μαζέψει έξι βαθμούς, με δύο έβδομες θέσεις αλλά και δύο εγκαταλείψεις ανάμεσά τους, σε ένα προβληματικό ξεκίνημα της χρονιάς
Με πέντε πόντους ακολουθεί ο Sergio Perez της Racing Point, ενώ τους τρεις έφτασε ο Alex Albon ύστερα από το εντυπωσιακό ‘recovery drive’ του την Κυριακή. Δύο βαθμούς έχει τέλος ο Lance Stroll και έναν ο Daniil Kvyat. Αντίθετα, το «ρόδι δεν έχουν σπάσει» ακόμα οι Antonio Giovinazzi, Romain Grosjean, Carlos Sainz Jr. και οι δύο πιλότοι της Williams, George Russell και Robert Kubica.
Στο πρωτάθλημα των Κατασκευαστών, η Mercedes απολαμβάνει ενός μεγάλου προβαδίσματος έναντι της Ferrari, ύστερα από τα τρία διαδοχικά ‘1-2’ στους ισάριθμους πρώτους αγώνες της σεζόν, που την έφεραν να ισοφαρίσει και το «στοιχειωμένο ρεκόρ» της Williams από το 1992, όταν η Βρετανική ομάδα, στην σεζόν της απόλυτης κυριαρχίας της, είδε τους Nigel Mansell και Ricardo Patrese να της δίνουν το απόλυτο των βαθμών ύστερα από τα τρία πρώτα Grand Prix της σεζόν. Η Mercedes, από την άλλη, δεν έχει το απόλυτο, μιας και έχει χάσει τον bonus βαθμό του ταχύτερου γύρου από τους Leclerc και Gasly αλλά παρ ’όλα αυτά έχει συγκεντρώσει τον αριθμό ρεκόρ των 130 βαθμών ύστερα από τρεις μόλις αγώνες. 57 πιο πίσω βρίσκεται η Scuderia Ferrari ύστερα από τρία προβληματικά τριήμερα ως τώρα στην χρονιά, με την Red Bull σταθερά στην τρίτη θέση, 20 βαθμούς πίσω από τους Ιταλούς.
Μεγάλη μάχη θα δοθεί, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στις ομάδες του ‘midfield’, με τις Renault και Alfa Romeo να ισοβαθμούν στους 12 βαθμούς και τις Haas, McLaren πολύ κοντά, μόλις τέσσερις βαθμούς πιο πίσω. Επτά πόντους έχει μαζέψει η Racing Point, με τις Toro Rosso και Williams να κλείνουν την δεκάδα με τέσσερις και μηδέν αντίστοιχα.
Το επόμενο Grand Prix της Formula 1 είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο του Πάσχα, με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές να λαμβάνουν χώρα την Μεγάλη Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι, ενώ ο αγώνας της Κυριακή του Πάσχα, θα λάβει εκκίνηση στις 16:10 το απόγευμα. Όπως πάντα, όλη η δράση και από το Μπακού θα μεταδοθεί ζωντανά τόσο από την δημόσια τηλεόραση όσο και από την συνδρομητική πλατφόρμα της Cosmote TV.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!