CarΗellas: Απολογισμός GP Μπαχρέιν: Η μπίλια (ξανά) στο ασημί!

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Απολογισμός GP Μπαχρέιν: Η μπίλια (ξανά) στο ασημί!

Η μπίλια της ρουλέτας στο Μπαχρέιν χαμογέλασε στην Mercedes και σταμάτησε στο Ασημί, κλέβοντας την νίκη μέσα από τα χέρια του Charles Leclerc και χαρίζοντας στα «βέλη» των Γερμανών το δεύτερο 1-2 τους στην φετινή σεζόν.
Ο χθεσινός αγώνας στην Bahrain International Circuit του Σακχίρ, τα είχε όλα. Ανατροπές, εγκαταλείψεις, ατυχήματα, πλειάδα προσπεράσεων και στρατηγική μαεστρία. Συνάμα δεν είχε τον νικητή (ή πιο ορθά τους
νικητές) που όλοι περιμέναμε. Σε ένα τριήμερο που η Ferrari και κυρίως ο Charles Leclerc είχαν κυριαρχήσει απόλυτα, η Mercedes κατάφερε χάρη στην ατυχία του Μονεγάσκου και το λάθος του Sebastian Vettel να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την επιθετική στρατηγική που χάραξε για τον Lewis Hamilton, να κάνει άλλο ένα 1-2 και να φιγουράρει στην κορυφή αμφότερων των πρωταθλημάτων με -σχεδόν- το απόλυτο των διαθέσιμων βαθμών. Σχεδόν γιατί ο ταχύτερος γύρος του Grand Prix του Bahrain κατέληξε παρά την αστοχία του συστήματος ανάκτησης ενέργειας του κινητήρα του στον Charles Leclerc, στερώντας από τους Γερμανούς ένα ολοστρόγγυλο 88άρι στην βαθμολογία των Κατασκευαστών.
Ταυτόχρονα βέβαια η παραπάνω αστοχία διέσωσε την πρωτοπορία του Valtteri Bottas στον πίνακα βαθμολογίας των πιλότων, καθώς ο Φινλανδός τερμάτισε τελικά δεύτερος και παραμένει στην κορυφή, έναν βαθμό μπροστά από τον ομόσταυλό του, Lewis Hamilton με 44 και 43 βαθμούς αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση δεν βρίσκεται κάποιος πιλότος της Ferrari αλλά ο Max Verstappen, ο οποίος με την σταθερότητά του στα δύο πρώτα Grand Prix έχει βάλει 27 πόντους στο «σακούλι» του, ξεπερνώντας τόσο τον Charles Leclerc που βρίσκεται στους 26 όσο και τον τετράκις πρωταθλητή Sebastian Vettel, η απογοητευτική εμφάνιση του οποίου και η πέμπτη θέση που καρπώθηκε μετά την αναγκαστική τρίτη στάση στα pit για αλλαγή ελαστικών και εμπρός πτέρυγας, τον κράτησαν μόλις στους 22 πόντους.
Έκτος με δέκα βαθμούς κατατάσσεται ο Kimi Raikkonen, ευρισκόμενος στον ρόλο του ‘best of the rest’ για την Alfa Romeo, οριακά μπροστά από τον εκπληκτικό rookie της McLaren, Lando Norris και τον Kevin Magnussen, που με μία έκτη θέση αμφότεροι, έχουν συλλέξει οκτώ βαθμούς ως τώρα. Ένατος, μετά την ατυχή του εγκατάλειψη χθες λίγους γύρους πριν τον τερματισμό πλασάρεται ο Nico Hulkenberg με έξι βαθμούς, ενώ μόλις δέκατος βρίσκεται ο Pierre Gasly, ο οποίος έχει κάνει ένα πολύ μέτριο ξεκίνημα στην καριέρα του με την Red Bull Racing, έχοντας στο «παλμαρέ» του μονάχα τους τέσσερις βαθμούς της χθεσινής όγδοης θέσης του. Από δύο βαθμούς έχουν ο Lance Stroll και ο Alexander Albon με την ένατη θέση που πέτυχαν σε Μελβούρνη και Μπαχρέιν αντίστοιχα, ενώ έναν πόντο από μία δέκατη θέση ο καθένας έχουν μαζέψει ως τώρα ο Daniil Kvyat και ο Sergio Perez. Χωρίς βαθμό, μετά τους πρώτους δύο αγώνες της σεζόν, παραμένουν ο Antonio Giovinazzi, οι δύο πιλότοι της Williams, George Russel και Robert Kubica, καθώς και οι Daniel Ricciardo, Carlos Sainz Jr. και Romain Grosjean που μετρούν στο φετινό τους «βιογραφικό» δύο εγκαταλείψεις.
Στους Κατασκευαστές, η Mercedes έχει ήδη χτίσει μια μεγάλη διαφορά από την Ferrari, με 87 βαθμούς και δύο ‘1-2’ σε Αυστραλία και Μπαχρέιν, εκμεταλλευόμενη τα λάθη και την κακοτυχία των Ιταλών. Η Scuderia βρίσκεται 39 βαθμούς πιο πίσω, με 48, ενώ τρίτη, παρά τις «χαμηλές πτήσεις» του Pierre Gasly παραμένει η Red Bull με 31. Τέταρτη είναι η Alfa Romeo στην επιστροφή της με ιδιόκτητη ομάδα στο σπορ μετά από πάνω από τριάντα χρόνια με δέκα βαθμούς, ακολουθούμενη από τις McLaren και Haas που έχουν οκτώ και την Renault με έξι πόντους. Μάλιστα, και οι τέσσερις προαναφερθείσες ομάδες έχουν δει για την ώρα μονάχα τον έναν από τους δύο πιλότους της να σκοράρει βαθμούς. Αντίθετα, και τους δύο οδηγούς τους στην δεκάδα έχουν βάλει τόσο η Toro Rosso όσο και η Racing Point που βρίσκονται ισόβαθμες στην όγδοη θέση με τρεις βαθμούς, ενώ στην τελευταία θέση παραμένει η χιλιοταλαιπωρημένη φετινή Williams που δεν έχει σκοράρει ακόμα πόντο.
Το επόμενο Grand Prix, που θα αποτελέσει τον τρίτο αγώνα της σεζόν και τον 1000ο στην ιστορία του σπορ θα διεξαχθεί στην πίστα της Σαγκάης στην Κίνα το τριήμερο 12-14 Απριλίου και όλη η δράση από την Άπω Ανατολή θα μεταδοθεί τόσο από την αθλητική συχνότητα της ΕΡΤ όσο και από τα κανάλια Cosmote Sport της Cosmote TV.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!