CarΗellas: Απολογισμός GP Αζερμπαιτζάν: Το «ασημί βιβλίο» των ρεκόρ

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Απολογισμός GP Αζερμπαιτζάν: Το «ασημί βιβλίο» των ρεκόρ

Η Mercedes πέτυχε το τέταρτο της ‘1-2’, έσπασε το ρεκόρ της Williams με το 3 στα 3 στο ξεκίνημα της σεζόν του 1992 και αρχίζει σιγά-σιγά να μετατρέπει το βιβλίο των ρεκόρ της Formula 1 από χρυσό σε ασημί, μπαίνοντας στον έκτο χρόνο της απόλυτης κυριαρχίας της.

Το 1992 ο Nigel Mansell και ο Ricardo Patrese είχαν τερματίσει τρεις φορές στις πρώτες δύο θέσεις των τριών πρώτων αγώνων της σεζόν κάνοντας το απόλυτο των βαθμών για την Williams και δίνοντας το στίγμα
για το τι έμελλε να ακολουθήσει σε μια σεζόν απόλυτης κυριαρχίας των Βρετανών και του ‘Il Leone’ Mansell με την ριζοσπαστική FW14B που είχε συν-σχεδιάσει ο Adrian Newey με τον Patrick Head. Δεν ήταν παρά στο τέταρτο Grand Prix της χρονιάς, όταν ο Ricardo Patrese έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του στον 20ο γύρο υπό καταρρακτώδη βροχή που το δίπολο των Williams έσπασε και ο Michael Schumacher κατέκτησε την δεύτερη θέση στην Ισπανία πίσω από τον επελαύνοντα και μετέπειτα πρωταθλητή Mansell.
Fast Forward 27 χρόνια αργότερα και το στοιχειωμένο ρεκόρ των Βρετανών έμελλε να σπάσει από την Γερμανική αρμάδα εκ Στουτγάρδης, που κατοικοεδρεύει όμως μόνιμα στο Brackley και στο Brixworth της Βρετανίας. Ύστερα από την νίκη του Valtteri Bottas και τις δύο επικρατήσεις του Hamilton που ακολούθησαν, η Mercedes είχε το απόλυτο με τρία ‘1-2’ σε ισάριθμες προσπάθειες και είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ της Williams. Σήμερα, ο Φινλανδός μαχητής των «Ασημί Βελών» κέρδισε ξανά, ο Hamilton τερμάτισε οριακά πίσω του και οι Γερμανοί γράφουν ξανά ιστορία, μετατρέποντας σιγά σιγά το βιβλίο των ρεκόρ από ολόχρυσο σε ασημί. Κάπως έτσι, ο Bottas ξαναπήρε κεφάλι στην μάχη του τίτλου, έναν βαθμό μπροστά από τον ομόσταυλό του, με 87 έναντι 86 του Hamilton, σε μια χρονιά που σαν σε repeat του 2016, η μάχη ανάμεσα στις Mercedes αναμένεται σφοδρή.
Τρίτος ανέβηκε ο Sebastian Vettel, που όμως ακόμα βρίσκεται πολύ μακριά, 35 ολόκληρους βαθμούς από την κορυφή της κατάταξης. Έναν βαθμό πιο πίσω, στους 51 βρίσκεται ο Max Verstappen για λογαριασμό της Red Bull, με τον Charles Leclerc, που έγινε ο πρώτος πιλότος που πήρε δις τον bonus βαθμό για τον ταχύτερο γύρο να είναι πέμπτος με 47 βαθμούς. Πιο πίσω, στην έκτη θέση ισοβαθμούν αυτήν την στιγμή τρεις πιλότοι, με τους Sergio Perez, Pierre Gasly και Kimi Raikkonen να έχουν από 13 βαθμούς έκαστος φεύγοντας από το Azerbaijan. Την δεκάδα συμπληρώνουν ο πρώτος εκ των rookies, Lando Norris με 12 και ο Kevin Magnussen που έχει οκτώ.

Τριπλή ισοβαθμία έχουμε και στην 11η θέση της κατάταξης με τον Nico Hulkenberg να συγκατοικεί αφενός μεν με τον πρώην team-mate του στην Renault τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, Carlos Sainz Jr, αφετέρου δε με τον φετινό του ομόσταυλο στην Γαλλική ομάδα, Daniel Ricciardo. 14ος με τέσσερις πόντους βρίσκεται ο Lance Stroll, μπροστά από τις δύο Toro Rosso του Alexander Albon με τρεις και του Daniil Kvyat που έχει μόλις έναν βαθμό. Το «φράγμα» της δεκάδας δεν έχουν σπάσει ακόμα φέτος τέσσερις άλλοι πιλότοι, οι δύο εκ των οποίων αποτελούν τα φετινά «πουλέν» της Williams, οι George Russell και Robert Kubica. Οι έτεροι δύο είναι ο Antonio Giovinazzi της Alfa Romeo και ο Romain Grosjean στην τέταρτη σεζόν του στην Haas.

Στους Κατασκευαστές, η Mercedes πλησιάζει ήδη στο φράγμα των 200 βαθμών, αφού ηγείται της κατάταξης με 173, ολόκληρους 74 μπροστά από την Ferrari που κείται δεύτερη με 99. Τρίτη είναι πάντα η Red Bull με 64 βαθμούς μπροστά από την μάχη του ‘midfield’ της οποίας ηγείται με βραχεία κεφαλή ενός πόντου η McLaren, που έχει πετύχει 18. Στους 17 έχει σταματήσει το κοντέρ της Racing Point με τις Alfa Romeo και Renault να ακολουθούν με 13 και 12 αντίστοιχα. Οκτώ βαθμούς έχει συλλέξει ως τώρα η Haas, όλους από τον Kevin Magnussen, ενώ προτελευταία με τέσσερις είναι η Toro Rosso. Χωρίς βαθμούς ακόμα στην φετινή κούρσα είναι η Williams.

Το επόμενο Grand Prix της σεζόν είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 10-12 Μαΐου στο Circuit de Barcelona-Catalunya, όπου διεξάγεται το Ισπανικό Grand Prix. Η δράση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 10 Μαΐου με τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές στις 12:00 το μεσημέρι και θα συνεχίσει με την δεύτερη περίοδο τέσσερις ώρες αργότερα. Στην 13:00 του Σαββάτου θα ανοίξει το pitlane για το FP3, με τις Κατατακτήριες προγραμματισμένες για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Το Grand Prix της Κυριακής, που θα αποτελέσει τον πέμπτο αγώνα της φετινής σεζόν αναμένεται να λάβει εκκίνηση στις 16:10 της Κυριακής 12 Μαΐου. Όλη η δράση από την Ισπανία θα καλυφθεί ζωντανά και πάλι μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ και την συνδρομητική πλατφόρμα της Cosmote TV.
Σύνταξη κειμένου: Κωνσταντίνος Μπουράμας
Επισκεφθείτε το Garagistas για περισσότερα νέα από τον κόσμο της F1!